5 reguli de igiena in industria HoReCa

in Recomandari

Industria HoReCa a fost unul dintre sectoarele cel mai grav afectate de masurile de siguranta impuse in contextul pandemiei, iar reluarea activitatii va impune un accent mult mai puternic pe regulile de igiena.

chener HoReCa

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/chelnerita-chelnerul-restaurant-2376728/

Nu trebuie sa se inteleaga ca aceste reguli nu au fost respectate pana in pandemie, insa specificul localurilor din industria HoReCa face ca acestea sa constituie un mediu cu risc mai sporit de raspandire a infectiilor cu noul coronavirus.

Pentru ca redeschiderea localurilor la capacitate maxima este asteptata cu nerabdare, atat de angajatii din sector cat si de clienti, vom face un rezumat al regulilor de igiena care trebuie respectate.

Prezenta substantelor dezinfectante pentru clienti

Toate unitatile de alimentatie publica trebuie sa puna la dispozitia clientilor si a angajatilor dezinfectant pentru maini, pe care acestia sunt incurajati sa il foloseasca. Astfel, in restaurante, cluburi si alte localuri di HoReCa trebuie sa fie instalate dispensere si dozatoare profesionale, pentru dezinfectant, care se amplaseaza in zona intrarilor si a toaletelor.

Dezinfectia spatiilor si suprafetelor

Curatenia era o cerinta de baza in acest sector si inainte de pandemie, insa acum masurile sunt dublate si de activitati de dezinfectie. Astfel, daca inainte de izbucnirea pandemiei era suficienta debarasare si curatarea meselor dupa plecarea clientilor, acum acestea trebuie si dezinfectate. Angajatii au obligatia de a folosi substante dezinfectante atat pe suprafata meselor cat si a scaunelor, inainte ca acestea sa poata fi ocupate de alti clienti. De asemenea, se dezinfecteaza in mod repetat toaletele si suprafetele atinse in mod frecvent, atat in local cat si in bucatarie si spatiile utilizate exclusiv de angajati.

Regula se aplica si hotelurilor si altor unitati de cazare, care au obligatia de a dezinfecta, baile, dulapurile paturile si alte suprafete din camere dupa plecarea oaspetilor.

Asigurarea distantei de siguranta

Pandemia a dat nastere si termenului de "distantare fizica", ce se refera la distanta la care trebuie sa stea doua persoane pentru a evita contaminarea cu coronavirusul. Regula se aplica in spatiile publice, iar unitatile HoReCa nu fac exceptie. Astfel, unitatile de alimentatie publica au obligatia de a aranja mesele astfel incat intre acestea sa se afle o distanta mai mare de un metru, chiar daca asta inseamna diminuarea capacitatii spatiului.

Purtarea echipamentului adecvat

Aceasta nu este o regula noua, si inainte de pandemie fiind obligatorie purtarea unui echipament adecvat de lucru pentru fiecare categorie de angajati. Un accent deosebit se pune pe echipamentul personalului de la bucatarie, care include sorturi de protectie, halate, combinezoane, manusi si bonete. Este recomandat ca aceste echipamente sa nu fie prevazute cu buzunare, pentru a se evita depozitarea lucrurilor personale, care ar putea contamina alimentele si suprafetele din bucatarie.

Un accesoriu nou este masca de protectie, a carei purtare este obligatorie in orice spatiu public inchis. Daca in cazul clientilor din localuri se face o exceptie, dat fiind ca acestia stau la masa, purtarea mastii este obligatorie pentru tot personalul.

Spalarea mainilor

Este una dintre regulile de baza impuse personalului din cadrul unitatilor HoReCa. Acestia intra in contact cu suprafete atinse frecvent de alti angajati si clienti, suprafete care pot fi contaminate astfel cu diversi agenti patogeni. Spalarea mainilor este recomandata de fiecare data dupa ce se intra in contact cu astfel de suprafete cat si la intrarea in tura, inainte de a prepara mancarea si dupa debarasarea si curatarea meselor. De asemenea, procedura se impune dupa utilizarea toaletei si dupa contactul cu cosul de gunoi.

Industria HoReCa include o gama variata de servicii, astfel ca mai exista o serie de alte reguli de igiena specifice fiecarui sector. Cele enumerate mai sus pot fi considerate reguli de baza si, de ce nu, masuri de bun simt, necesare pentru a spera la o revenire cat mai rapida la normalitate.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!