5 specialitati culinare ale Clujului

in Diverse

Clujul este un oras in plina dezvoltare, care atrage tineri din toata tara, insa este si un loc incarcat de istorie. Clujul a fost o cetate importanta a Ardealului, atat economic, cat si cultural. De-a lungul timpului, pe aici au trecut marfuri, mestesugari, dar si idei si traditii. Cum unde exista oameni trebuie sa fie si mancare, acest oras deschis a adunat retete si metode de preparare din intreaga regiune, dar si de mai departe, din Europa Centrala sau de peste Carpati. Generatii dupa generatii au perfectionat retete si le-au inovat, rezultatul fiind o bucatarie bogata in preparate gustoase si apetisante. Descopera in randurile de mai jos 5 specialitati culinare clujene care incanta orice gurmand.

Specialitati culinare Cluj

Sursa foto

1. Langosi

Langosii sunt mentionati in cartile maghiare inca din secolul al XV-lea, ca urmasi ai panis focacius, painea romanilor. totusi, originea lor apropiata pare sa fie bucataria bizantina si otomana. Turcii au adus langosii cu ei in Ungaria dupa ce au cucerit-o, iar localnicilor le-au placut atat de mult, incat au adoptat reteta. Langosii, practic niste gogosi mari si turtite, se consuma in prezent in toata Europa Centrala. Se fac din oua, faina, drojdie, ulei, sare si cartofi tocati. se prajesc in ulei, pe ambele parti, si se consuma cu zahar pudra deasupra.

2. Ghiveci ardelenesc

Ghiveciul ardelenesc este un preparat traditional taranesc, din legume si carne. Se prepara dintr-o multime de legume, printre care fasole teci, fasole uscata, morcovi, cartofi, ceapa, ardei, rosii si plante aromatice ca mararul si cimbrul. Carnea folosita este cea grasa, de porc.

Ghiveciul ardelenesc este un preparat complet din punct de vedere nutritional, pentru ca asigura fibre vegetale, vitamine si minerale variate, proteine vegetale si animale si grasime animala in cantitate mica. Se serveste cald, dupa ce este lasat putin sa isi armonizeze aromele.

3. Gulas cu galuste

Gulasul este cel mai de succes preparat de origine maghiara, astfel ca este gatit si consumat in toata lumea. Gulasul cu galuste se face din suc de rosii, carne de manzat, ardei capia, vin rosu, unt, ceapa si, bineinteles, boia iute si dulce, la care se adauga galuste realizate din oua batute si faina. Combinatia este foarte potrivita si ofera o nota distincta acestui preparat savuros, pe care clujenii il indragesc.

4. Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca este un adevarat deliciu, care aduce impreuna ingrediente de calitate ale ardealului: rasolul de vitel, cartofii, fasolea verde, boiaua iute si verdeturile. Desi multe ciorbe din Transilvania se fac cu rantasuri sau smantana, aceasta reteta permite borsului sa isi manifeste gustul proaspat, ceea ce pune in valoare carnea de vitel. Ciorba ardeleneasca se serveste calda, cu un ardei iute, si este perfecta inaintea unui preparat gras.

5. Varza a la Cluj

Nu puteam omite varza a la Cluj din lista cu specialitati specifice orasului transilvanean. Reteta dateaza cel putin din secolul al XVII-lea, cand a fost notata intr-o carte de bucate maghiara. Varza a la Cluj contine carne de porc, sunca afumata, untura si, evident, varza. Se gateste in doua etape, mai intai pe aragaz, apoi in cuptor. Carnea se aseaza intre doua straturi de varza, care o inabusa si ii permit coacerea la temperatura inalta. Daca nu ti se pare deja prea grasa, deasupra poti aseza si un strat de smantana, pentru un plus de gust. Varza a la Cluj este consistenta si are un gust incredibil.

Cele 5 specialitati culinare ale Clujului pe care ti le-am prezentat sunt adevarate delicii. Nu trebuie sa le gatesti tu sau sa te duci la restaurant ca sa te bucuri de ele, pentru ca le poti comanda si acasa. Daca comanzi in Cluj Napoca, poti folosi aplicatia Food Panda. Ai astfel acces la o multime de preparate locale, deosebit de gustoase.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

SET BUCATARIE MASA MBS-2 CU 4 SCAUNE

Pret: 952,00 LEI 576,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!