Cum amenajezi un iaz in gradina

in Ghid Practic Gradina

Un loc cu apa, fie el un iaz sau o fantana, da imediat un alt aspect oricarei gradini. Pe langa faptul ca este placut vizual, apeleaza si la alte simturi. Daca iti amenajezi in gradina un iaz, poti asculta zumzetul minunat al apei. Construieste-ti un iaz in gradina ta... este mai usor decat crezi!

Cum amenajezi un iaz de gradina?

Sursa foto

Ce fel de iaz?

La fel ca piscinele prefabricate, exista si iazuri prefabricate, disponibile in magazinele cu articole pentru gradina si care pot fi usor amplasate urmand instructiunile incluse in kitul de montaj. De asemenea, poti construi un iaz din beton, insa aceasta optiune necesita o investitie initiala, fiind cea mai scumpa optiuni atunci cand vine vorba de amenajarea unui iaz in gradina.

Daca doresti sa sapi in gradina pentru a-ti amenaja iazul, poti face asta - necesita doar o anumita planificare in avans (are si avantajul de a putea decide dimensiunea si forma iazului, nefiind limitat de modelele prefabricate) si un kit de baza format dintr-un invelis din PVC si o mica pompa de apa potrivita pentru acest scop. Existenta unei pompe este cruciala pentru a te asigura ca apa din iaz este oxigenata. In prezent, in magazine exista o gama variata de pompe de aer si accesorii pentru iazuri.

Este foarte important ca atunci cand iei decizia de a amenaja un iaz in gradina sa alegi din gama de difuzoare de aer disc cu membrana epdm existente pe piata, modelul cel mai potrivit pentru nevoile tale. Apa din iaz trebuie sa fie in permanenta oxigenata.

Care este cea mai buna locatie pentru un iaz de gradina?

Amenajarea unui iaz in gradina tine de decorarea acesteia: gradina este spatiul, iar iazul este elementul decorativ. Amplasarea depinde, desigur, de marimea iazului, dar si de utilizarea acestuia. Vrei ca iazul sa fie in centrul gradinii sau intr-un colt anume? Ai copii mici? In acest caz, poti opta pentru un iaz mai inalt in loc de unul la nivelul solului. Daca vrei ca in iaz sa pui plante si pesti, este important, de asemenea, sa aiba parte de cel putin 4 ore de soare direct in fiecare zi. Un alt sfat bun este sa eviti sa amenajezi iazul langa copaci, in special pomi fructiferi, pentru ca acesta sa nu fie plin mereu de frunze, crengi rupte si fructe - un lucru daunator atat plantelor, cat si pestilor - pe langa faptul ca ingreuneaza curatarea si intretinerea.

Pasi necesari amenajarii unui iaz in gradina

Daca decizi sa iti amenajezi propriul iaz in gradina, fara a utiliza un tert sau un model prefabricat, iata cativa pasi pentru a-ti atinge obiectivul cat mai rapid.

Studiaza locatia iazului, marcheaza zona cu ajutorul unor pari si unei franghii. Alternativ, utilizeaza una sau mai multe foi mari de carton cu care poti sa inconjori locul unde vrei sa amenajezi iazul. Asigura-te ca in zona in care sapi nu exista canalizare sau conducte.

Dupa ce ai decis dimensiunea si forma, incepe sa sapi, indeparteaza tot felul de pietre, plante si flori, inclusiv radacini. Gaura pentru iaz ar trebui sa aiba o adancime de aproximativ 1 metru pana la 1m si 20cm, iar adancimea minima ar trebuie sa fie de 60cm.

Urmatorul pas este nivelarea fundului cat mai mult posibil, adaugand o parte din pamantul deja indepartat, daca este necesar.

Plaseaza apoi invelisul din PVC pe care l-ai achizitionat, asigurandu-te ca acoperi complet fundul si partile laterale ale gaurii. Acest material, desi este puternic si durabil, se poate sparge cu usurinta daca intra in contact cu obiecte ascutite, asa ca trebuie sa ai grija sa-l protejezi de ele.

Invelisul trebuie sa se extinda in afara gaurii si de-a lungul marginilor iazului cel putin 60 cm. Taie materialul in plus folosind foarfeca.

Utilizeaza pamant excavat pentru a acoperi excesul de material: pe langa faptul ca este inestetic, expunerea la soare poate deteriora invelisul. Asaza pietre mari in jurul iazului, fixand permanent invelisul si creand un decor natural pentru iazul din gradina. De asemenea, poti aseza niste pietre plate pe fundul iazului pentru a mentine invelisul din PVC intact.

Urmand instructiunile oferite, pozitioneaza corect pompa de apa in iaz.

Umple iazul cu putina apa pentru a te asigura ca totul este in regula si ca nu exista scurgeri. Daca totul functioneaza, umple iazul cu apa si porneste pompa de apa.

Asteapta 24 de ore inainte de a adauga plante sau pesti in iaz. Dupa asta te poti bucura de iazul pe care l-ai amenajat si care ti-a facut gradina mult mai frumoasa.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

MOBILA BUCATARIE CULOARE ROSIE

Pret: 2300,00 LEI 2057,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!