Cat de importanta este izolarea termica a locuintelor

in Ghid Practic Casa

Izolarea termica a locuintei iti permite sa beneficiezi de avantajele sistemului de incalzire folosit la capacitate maxima in sezonul rece, cand lipsa unei izolatii termice corecte duce la pierderea caldurii prin peretii casei sau apartamentului.

Izolarea termica a locuintelor

Sursa foto

Costurile generate de lipsa de izolare termica a unui apartament sau a unei case sunt semnificative, intrucat sistemul de incalzire trebuie utilizat pe o perioada mai lunga si este necesara o temperatura mult mai ridicata pentru a asigura un confort termic optim. In plus, beneficiezi de pe urma izolatiei termice si vara, intrucat materialele izolatoare termice pastreaza racoarea in spatiul de locuit pentru mai mult timp.

Daca ai observat procesul de reabilitare termica a cladirilor din oras, blocul in care locuiesti este inclus in programul de reabilitare termica sau ai in plan sa iti izolezi termic locuinta din proprie initiativa, ai cu siguranta cateva intrebari legate de procesul de izolare termica a unui apartament sau a unei case.

Iti vom raspunde in cele ce urmeaza la cele mai frecvente intrebari despre utilitatea izolarii termice, cea mai buna izolatie termica exterioara, idei pentru izolatia termica interioara, dar si despre materiale izolatoare termice si avantajele acestora. Iar daca locuiesti intr-o zona zgomotoasa sau ai vecini sensibili la zgomot si esti in cautare de recomandari pentru izolare termica si fonica, iata cateva aspecte de care sa tii cont, despre importanta izolarii termice a locuintelor si despre cele mai bune materiale de izolatie termica si fonica.

Izolarea termica si fonica a locuintei, solutia pentru odihna garantata

Importanta izolarii termice a locuintei devine evidenta in momentul in care locatarii unei case sau ai unui apartament incep sa sesizeze consecintele schimbarilor climatice si ale zgomotului asupra starii de bine a celor care locuiesc intr-un spatiu neizolat. Vecinii zgomotosi, traficul cu zgomotele specifice, larma infernala provenita de la santierul din apropiere, tipetele copiilor de la scoala din apropierea locuintei - toti acesti factori de poluare fonica, impreuna cu disconfortul termic asociat perioadelor cu temperaturi extreme, devin o sursa de stres ce poate fi eliminata prin utilizarea unor materiale precum gips carton (rigips) si vata minerala pentru izolarea peretilor, ferestre cu geam termopan si polistiren extrudat pentru izolarea fonica a pardoselei. Vei beneficia astfel de o izolare termica si o izolare fonica eficienta.

Izolare termica interioara sau izolare termica exterioara - niciodata ambele

Cand alegi cea mai buna izolatie termica pentru locuinta ta, este important sa retii ca nu se recomanda ca un spatiu sa fie izolat atat la interior, cat si la exterior. Riscul de aparitie a mucegaiului si igrasiei creste, intrucat peretii nu mai pot sa respire in urma izolarii duble. In plus, conform specialistilor, nici nu ai nevoie de ambele tipuri de izolare.

In cazul in care se doreste izolarea exterioara, pentru a evita reducerea spatiului util prin izolarea interioara, este important de stiut ca este necesara o autorizatie din partea organelor publice pentru demararea lucrarilor.

Spre deosebire de izolarea exterioara, care necesita ca lucrarile sa fie efectuate pe toata suprafata exterioara a locuintei in aceeasi zi, izolarea interioara are avantajul de a putea fi executata treptat.

Cele mai bune materiale pentru a izola pereti, pardoseli, acoperisuri si mansarde

Izolatia termica de calitate se efectueaza folosind materiale termoizolante care se preteaza la tipul de constructie pe care doresti sa o izolezi. Un material bun pentru izolarea peretilor locuintei este rezistent la apa si este tratat pentru a nu reprezenta un pericol in cazul unui incendiu.

Cele mai bune materiale de izolat, folosite frecvent, sunt: spuma poliuretanica, vata minerala, polistirenul si celuloza.

Izolatia cu spuma poliuretanica este ideala pentru zone precum peretii, pardoseala sau chiar acoperisul locuintei. Izolarea cu spuma este un proces rapid si poate fi realizata cu usurinta.

Izolarea cu vata minerala este una dintre cele mai frecvent utilizate metode si se preteaza mai ales in cazul izolarii locuintelor cu pereti din BCA sau caramida, gratie rezistentei materialului si capacitatii sporite de izolare termica. In plus, vata minerala ofera si o izolare fonica eficienta, gratie capacitatii de a atenua zgomotului. In functie de caracteristicile lucrarii de izolare termica, se poate opta pentru vata minerala bazaltica sau vata minerala de sticla.

Izolatia termica pe baza de polistiren presupune costuri minore si permite un montaj rapid. Folosit adesea pentru izolarea exterioara a peretilor si pentru izolatia acoperisurilor, polistirenul raspunde unei game variate de necesitati, putand fi achizitionat la diverse grosimi, raportat la caracteristicile constructiei ce urmeaza a fi izolata termic.

Izolarea termica pe baza de celuloza este recomandata pentru mansarde, intrucat se caracterizeaza prin incombustibilitate si previne aparitia mucegaiului in spatiul izolat termic.

Alte materiale izolatoare termice utilizate frecvent sunt tencuiala termoizolanta, pluta, paiele sau stuful.

Utilizarea unor materiale termoizolante de calitate garanteaza o izolare termica prin care se adauga un plus de rezistenta imobilului, se sporeste atat confortul termic, cat si confortul general al locatarilor si se reduc facturile la energia consumata pe tot parcursul anului pentru incalzirea sau racirea temperaturii ambientale.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!