Cum iti poate afecta umiditatea din aer sanatatea

in Diverse

Tu cunosti nivelul de umiditate din aerul pe care il respiri in propria casa? Stii cum iti poate afecta umiditatea din aer sanatatea?

Umiditatea si sanatatea

Sursa foto

Desi pare nesemnificativa, mentinerea nivelului corect de umiditate al aerului din casa ta este foarte importanta pentru calitatea vietii tale si a membrilor familiei, dar si pentru locuinta in sine. Daca pana acum nu stiai cat de important este nivelul optim de umezeala din aer, si cum iti poate afecta umiditatea din aer sanatatea, afla ca excesul acestuia poate duce la aparitia unor afectiuni medicale sau chiar la agravarea celor deja existente. Cu cat temperatura din locuinta ta este mai mare, cu atat riscul de producere a unor vapori de apa care vor fi retinuti de particulele de oxigen creste, iar nivelul de umiditate din aer va fi mai ridicat. Cantitatea de vapori din aer se masoara prin intermediul raportului exprimat in procente dintre tensiunea de vapori existenta si tensiunea de vapori saturati aferenta temperaturii existente in locuinta ta, care reprezinta umiditatea din atmosfera.

Tu stii care este nivelul optim de umezeala din aer?

Ei bine, daca acesta nu iti era cunoscut pana acum, nivelul optim de umezeala care se poata afla in aerul locuintei noastre se incadreaza intre 30 si 60%, deoarece, intre aceste valori, aerul respirat are o presiune normala.

Sezonul rece poate fi probematic pentru aerul din incaperi?

Da, deoarece caldura care provine de la sursele de incalzire precum calorifere pot usca aerul din locuinta, ceea ce poate deveni neplacut pentru ochi, gat si sinusuri. Spre exemplu, la polul opus, vara, umiditatea creste foarte mult, fapt care duce la aparitia mucegaiului din locuinta, a insectelor sau mirosurilor neplacute.

Cate tipuri de umiditate a aerului exista si care sunt acestea?

Exista 3 tipuri de umiditate a aerului, respectiv umiditatea relativa, absoluta si specifica, iar cea mai importanta dintre acestea este umiditatea relativa.

Ce presupun acestea?

Umiditatea relativa se refera la cantitatea de vapori de apa existenti in aer, raportata, insa, la cantitatea maxima, adica saturatia totala pe care acesta o poate contine. In acest fel, umiditatea relativa joaca un rol extrem de important in viata noastra. Simplificat, aerul cald din locuinta, cel preponderent prezent in anotimpul rece datorita surselor de incalzire absoarbe mai multa apa decat aerul rece, ceea ce face ca umiditatea relativa sa fie cel mai frecvent masurata.

Umiditatea absoluta reprezinta cantitatea de apa pe care o contine unitatea de volum de aer umed (1 m3). Simplificat, aceasta se refera la faptul ca densitatea vaporilor de apa este proportionala temperaturii absolute. Umiditatea specifica face referire la cantitatea de vapori de apa existenta intr-un kilogram de aer umed.

Cum iti poate afecta umiditatea din aer sanatatea?

Daca nivelul de umiditate este prea ridicat, aceasta poate cauza probleme precum dezvoltarea alergenilor, inmultirea virusurilor si bacteriilor, agravarea simptomelor unor afectiuni precum astmul, aparitia condensului sau senzatiei de sufocare.

Cauzele umiditatii excesive

Aceasta poate fi provocata de factori precum activitatile zilnice, gatit frecvent intr-un spatiu care nu este bine aerisit, uscarea rufelor in casa, peretii neizolati, scurgeri.

Cum testezi umiditatea din aer?

Poti folosi un higrometru, adica un dispozitiv asemanator unui termometru care masoara cantitatea de apa din aer. In functie de valorile indicate, poti decide daca ai nevoie de un dezumidificator. In conditiile necesare acestuia, iti poate usura viata.

Nu stii care este cel mai bun dezumidificator?

Poti gasi informatii despre cele mai bune dezumidificatoare chiar aici, selectate pentru tine: https://totuldesprecasa.ro/climatizare-sisteme-de-incalzire/cel-mai-bun-dezumidificator-casnic/

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!