Vrei sa-ti inchiriezi locuinta? Iata regulile pe care trebuie sa le respecti

in Diverse

Inchirierea unei proprietati in Romania reprezinta o afacere destul de riscanta. Cu toate ca pe piata imobiliara exista contracte si reguli, lipsa unui cadru legislativ face ca totul sa depinda de buna credinta a chiriasului si proprietarului.

Vrei sa-ti inchiriezi locuinta? Iata regulile pe care trebuie sa le respecti

Sursa foto

De regula, cel care isi inchiriaza locuinta impune anumite reguli, insa, nu are nici o garantie ca totul se va desfasura cum trebuie. De multe ori, si proprietarii ajung la mana chiriasilor, asa ca trebuie sa respecti anumite lucruri ca sa eviti problemele ce pot aparea atunci cand te decizi sa faci acest pas. Iata ce trebuie sa respecti, in calitate de proprietar:

Este important s? inchei un contract legal

Absenta unui contract legal poate conduce la abuzuri, din partea chiriasului. Totodata, rist/i sa ai probleme de ordin legal, daca iti pui locuinta la bataie fara sa platesti taxe si impozite pentru veniturile obtinute din chirii. Contractul de inchiriere reprezinta o conventie scrisa intre tine, ca proprietar, si unul sau mai multi chiriasi, prin care te obligi sa iti pui casa la dispozitia acestora, pentru o perioada, in schimbul unei sume de bani, platibila lunar. Spre deosebire de alte tipuri de contract, cel de inchiriere nu trebuie autentificat la notar, in mod obligatoriu, ci doar la dorinta partilor. De regula, un contract intre proprietar si chirias cuprinde datele de identificare ale acestora si ale imobilului in cauza, cuantumul chiriei lunare, durata contractului, termenele de plata, garantia, procesul-verbal de predare-primire sau diferite clauze.

Trebuie sa inregistrezi contractul la Fisc

Nu este suficient, doar, sa semnezi un contract cu viitorul chirias, ci trebuie sa-l inregistrezi si la Fisc, spune legea. Mai exact, in calitate de proprietar, este necesar sa prezinti la Administratia Financiara, contractul de inchiriere, extrasul de carte funciara, certificatul energetic, o cerere pentru inregistrarea contractului de locatiune sau actul de identitate.

Este necesar sa depui declaratia unica

Veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor se impoziteaza o singura data pe an, ca norma anuala de venit. Neplata taxelor catre stat poate atrage dobanzi si penalitati sau poate ridica suspiciuni de evaziune fiscala. Castigul brut realizat se stabileste pe baza chiriei prevazute in contract, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii banilor. De asemenea, in calitate de proprietar, trebuie sa stii cand poti depune declaratia unica la organul fiscal competent. In cazul in care activitatea de inchiriere incepe pe parcursul anului, declaratia unica se va depune in termen de 30 de zile de la semnarea contractului cu chiriasul, pentru anul fiscal in curs. Daca activitatea de inchiriere inceteaza sau se suspenda temporar, in cursul anului, atunci proprietarul va notifica acest lucru organului fiscal prin depunerea declaratiei unice, tot in termen de 30 de zile, ca sa se recalculeze venitul datorat. Persoanele care obtin venituri in urma inchirierii a cinci spatii (adica, au incheiat cinci contracte de inchiriere) si se incadreaza in categoria celor obligate la plata contributiei asigurarilor sociale de sanatate achita si CASS, daca valoarea venitului net impozabil depaseste plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara.

Ai grija sa semnezi un proces-verbal cu chiriasul

Una dintre regulile pe care trebuie sa le respecti, referitor la inchirierea locuintei tale, este incheierea unui proces-verbal de predare-primire a spatiului. Acesta se va atasa la contractul de inchiriere si va include fotografii si informatii din care sa reiasa care sunt bunurile si starea acestora, in momentul in care au fost date spre folosinta cu locuinta inchiriata. Totodata, in acest proces-verbal, vor fi trecute si indexurile pentru utilitati, deoarece plata lor va reveni chiriasului.

Respecta preavizul in cazul incheierii contractului

Proprietarul poate denunta acordul de inchiriere prin notificarea chiriasului, insa, este necesara si respectarea unui preaviz. Daca nu se stipuleaza altfel in contract, preavizul nu poate fi mai mic de 60 de zile, atunci cand intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o luna sau mai mare, ori de 15 zile, cand intervalul de plata este mai mic de o luna.

Atunci cand te decizi sa-ti inchiriezi locuinta, este esential sa tii cont si sa si respecti regulile de mai sus. Chiar daca te afli in pozitia de a impune anumite lucruri chiriasului, cel mai bine ar fi sa eviti orice situatie mai putin placuta si sa iti transformi inchirierea intr-una cu final fericit.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!