Sfaturi practice pentru a utiliza o centrala electrica in cel mai economic mod posibil

in Recomandari

Centralele electrice nu mai sunt o alternativa doar acolo unde nu exista retea de distributie a gazelor naturale si nu doresti sa apelezi la incalzirea cu combustibili solizi. Noile tehnologii utilizate de producatorii din acest domeniu pentru limitarea risipei de energie electrica si pentru a deveni mai economice au dus la diminuarea temerilor cu privire la costurile ridicate la facturi pentru incalzirea unei case cu centrala electrica. Iata de ce trebuie sa tii cont la achizitie si in timpul utilizarii acesteia pentru a o face mai eficienta.

Sfaturi practice pentru a utiliza o centrala electrica

Sursa foto

Alege cel mai bun raport pret-calitate

Centrala termica pentru casa ta este o investitie pe care te astepti sa o amortizezi in timp, nu imediat. De cele mai multe ori, atat in faza de constructie a casei, cat si in cadrul unui proiect de renovare, instalarea unei centrale reprezinta un efort financiar. Atentie insa ce fel de economie faci! De multe ori, pretul cel mai mic de achizitie inseamna costuri mai mari de intretinere. Asadar, daca tragi linie, vei cheltui mai mult. Cel mai intelept este sa alegi un raport pret-calitate competitiv, care sa te ajute sa recuperezi investitia datorita randamentului bun al centralei. Tehnologia electrica poate deveni mai eficienta atunci cand este combinata cu cea termica pe gaz, in cazul boilerelor electrice. Spre exemplu, poti cumpara o centrala termica Viessmann cu boiler monovalent cu serpentina, care, atunci cand produce agent termic, incalzeste si apa menajera. Astfel, senzorul de temperatura al boilerului electric nu mai coboara sub valoarea setata si nu mai consuma curent in momentul in care caldura este pornita.

Foloseste dispozitive electronice de control

Dintre toate produsele de incalzire, centrala electrica este dispozitivul cel mai compatibil cu tehnologiile smart. In functie de producator, o poti conecta cu usurinta la un termostat electronic, la telefonul inteligent, tableta sau laptop. Programarea caloriferelor alimentate electric iti permite sa setezi temperaturi exacte si sa controlezi perioada functionarii. Poti face asta per total, alegand o temperatura medie ambientala, sau pentru fiecare camera in parte. Daca in casa ai o mansarda nelocuita sau o aripa in care doresti sa ramana doar temperatura peste limita inghetului, poti alege ca in acea zona radiatoarele sa nu porneasca decat cand gradele coboara sub valoarea stabilita. In tot acest timp, in restul locuintei poti crea o atmosfera optima din punct de vedere al valorilor termice. Majoritatea dispozitivelor permit setarea unor programe de tip 24 din 7, in functie de programul locatarilor. In cazul in care peste zi exista un interval orar in care sunteti cu totii plecati la serviciu sau la scoala, senzorul de temperatura poate fi setat la o valoare mai mica, urmand sa porneasca cu putin timp inainte sa reveniti acasa. Marele avantaj al centralelor electrice este ca ofera randament aproape imediat, la cateva minute dupa pornire.

Poti produce energie electrica proprie

Cea mai buna metoda pentru a amortiza investitia intr-o centrala electrica este sa produci energie pentru consum propriu. Energia electrica regenerabila nu mai este o necunoscuta in tara noastra. Exista chiar programe europene sau guvernamentale de tip Casa Verde care te ajuta sa instalezi aparaturi solare sau eoliene. Finantarea nerambursabila sau cu o contributie minima a beneficiarului sunt masuri binevenite care te pot ajuta sa produci, cu ajutorul unor panouri solare, o cantitate suficienta de energie pentru consumul tau si al familiei tale. Daca alegi sa produci mai multa energie electrica decat consumi, poti ajunge chiar sa vinzi acest surplus, iar in loc de factura lunara sa primesti contravaloarea acesteia.

Eficientizarea consumului de energie electrica pentru obtinerea confortului termic nu este doar o investitie economica, ci si o decizie responsabila de conservare a mediului inconjurator. Daca alegi intelept o centrala electrica eficienta si stabilesti programul de functionare care-ti ofera cel mai bun randament, vei putea scadea cuantumul facturilor lunare.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!