Modelul Oradea: bani europeni pentru implementarea sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura in scoli

in Diverse

Aproximativ 5 milioane de euro au fost investiti in partea de constructie si instalatii in doua unitati de invatamant din Oradea. Banii vin de la Uniunea Europeana cu cofinantare din partea primariei Oradea.

Scoala Dacia Oradea

Scoala Gimnaziala Dacia Oradea

Cele doua scoli au fost renovate in cadrul proiectului "Cresterea eficientei energetice a cladirilor existente", obiectivul general fiind reducerea consumului energetic, gestionarea inteligenta a energiei si utilizarea energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice de invatamant din Municipiul Oradea.

Pentru indeplinirea acestor obiective, in unitatile de invatamant vor fi implementate sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura Atrea, care raspund tuturor normelor europene in vigoare.

Institutiile de invatamant din Oradea in care vor fi puse in functiune sistemele Atrea sunt Colegiul National Onisifor Ghibu si Scoala Gimnaziala Dacia. In cele doua unitati de invatamant din Oradea vor fi instalate peste 120 de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura in salile de clasa, cancelarie, laboratoare si sali de sport. Debitul de aer a fost gandit astfel incat sa asigure un minim de 25 m3/h de aer proaspat pentru fiecare copil. De asemenea, sunt foarte silentioase, nivelul de zgomot nu depaseste 35 dB la debitul de aer de 700 m3/h - cat este necesar pentru o sala de clasa cu maximum 30 de copii.

"Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura au devenit esentiale in cresterea gradului eficientei energetice intr-o cladire. Insa cel mai important lucru, dupa criza sanitara, este ca salile de curs sa aiba o ventilatie corecta care scade cu 80% rata de raspandire a virusurilor. In Romania, majoritatea institutiilor de invatamant au fost constuite inainte de 1990, iar performanta energetica este foarte slaba, fapt ce determina costuri mari ale energiei. Astazi, autoritatile au posibilitatea accesarii fondurilor europene, cum este si cazul celor doua scoli din Oradea. Cand copiii se vor intoarce la scoala vor studia in sali de clasa cu o temperatura constanta, cu aer proaspat si curat, fara riscul transmiterii virusurilor, iar parintii vor putea fi linistiti fiindca scoala va fi un mediu sigur", declara Dorin Salamac, director general ATREA Romania.

Dorin Salamac - Atrea Romania

Dorin Salamac - Atrea Romania

Care sunt beneficiile unui sistem de ventilatie in institutiile scolare

Avand in vedere ca mediul din exterior este din ce in ce mai poluat, nu mai puteam lua in calcul varianta traditionala de aerisire in salile de clasa, adica deschiderea gemurilor. In plus, fluxul de aer poate contine praf, alergeni sau polen si poate accentua sau favoriza aparitia problemelor respiratorii. De asemenea, iarna se formeaza curenti de aer care pot imbolnavi copiii.

Solutiile pe care le ofera sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura de la Atrea raspund tuturor cerintelor europene privind eficienta energetica, iar pe langa faptul ca aerisesc constant incaperile, aducand un aer proaspat si curat in interior, reduc si costurile de intretinere cu 25%, astfel ca investitiile se amortizeaza in cativa ani.

Un alt beneficiu al acestui sistem de ventilatie este faptul ca nu doar aeriseste incaperea, ci si extrage aerul viciat, prin grile separate. Caldura se transfera aerului de afara, pe care centrala il introduce in interior, dupa ce in prealabil il filtreaza, astfel eliminand rapid microparticulele infestate din aer.

"Dincolo de eficienta energetica sau de temperatura constanta pe care o asigura un astfel de sistem, trebuie sa luam in calcul, mai ales, sanatatea. In aceasta perioada trebuie sa ne gandim mai mult la sanatatea noastra si a copiilor nostri si sa gasim cele mai bune solutii impreuna cu autoritatile abilitate. In actualul context implemetarea sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura scolile si gradinitele din Romania devine aproape obligatorie, iar solutiile de finantare a investitiilor sunt accesibile, atat la nivelul fondurilor europene, dar si la nivelul bugetelor gestionate de autoritatile locale", sustine Dorin Salamac, director general ATREA Romania.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!