Cum se prepara pizza traditionala napoletana

in Diverse

Celebra pizza napoletana este diferita de pizza clasica pe care o servesti in restaurantele din Romania. Aceasta are blatul subtire si marginile umflate, dar extrem de pufoase, si, in general, nu contine foarte multe ingrediente.

Reteta clasica provine din orasul Napoli, acolo un bucatarii au pregatit, pentru prima data, acest tip de pizza. Insa, de-a lungul timpului, reteta a ajuns in intreaga lume, si a fost modificata de americani, care au inlocuit ingredientele clasice. Asa ca daca vrei sa savurezi o pizza delicioasa, ca in Napoli, iata cum o poti pregati chiar la tine urmand fiecare pas din reteta originala!

Reteta pizza napoletana

Sursa foto

Ingrediente

  • 150 g faina
  • 150 g faina 00
  • 200 ml apa
  • 6 g sare
  • 2 g drojdie proaspata
  • busuioc
  • oregano
  • suc de rosii
  • mozzarella

Cum se prepara pizza napoletana

Pentru inceput, pune intr-un bol 200 ml de apa si 2g de drojdie proaspata. Apoi, adauga 100 g de faina si amesteca totul bine. Dupa ce ai obtinut o compozitie omogena, adauga treptat faina ramasa si, la final, sarea. Framanta bine, astfel incat sa obtii un aluat moale si elastic.

Apoi, lasa-l acoperit, pentru 20 de minute, la temperatura camerei. Dupa cele 20 de minute, mai impatureste aluatul o data, da-i o forma rotunda si lasa la odihnit cateva minute. Apoi, imparte-l in cateva bucati si framanta din nou cu faina, pana cand obtii cateva painici rotunde si umflate. Asaza-le intr-o tava sau intr-o caserola, cu suficient spatiu intre ele, si acopera, inainte de a fi puse la frigider. Dospitul dureaza in jur de zece ore, asa ca poti face aluatul dimineata, si sa il lasi la dospit pana seara. Sau invers.

Este important ca pe tot parcursul perioadelor de odihna, aluatul sa fie mereu acoperit. In caz contrar, la suprafata aluatului se va forma o coaja uscata, iar blatul de pizza nu va mai fi la fel de savuros.

In cele zece ore, dospirea aluatului este extrem de importanta, deoarece de acest proces depinde intreaga reteta. Asa ca dupa acest interval de timp, poti sa scoti din frigider bilele de aluat si sa le lasi la temperatura camerei, tot acoperite, in jur de doua ore.

Pizza de tip napoletan nu se intinde niciodata cu sucitorul, asa ca va trebui sa intinzi aluatul cu mainile. Intinderea aluatului se face prin miscari circulare, cu o usoara presiune pe forma rotunda de aluat, astfel incat acesta sa se aplatizeze si sa ia forma rotunda de pizza. Grosimea ar trebui sa fie de maxim cm, iar marginile trebuie sa fie usor ridicate, astfel incat ingredientele sa nu alunece in afara blatului.

Dupa ce ai intins blatul, pune pe el suc de rosii, mozarella si putin oregano pe deasupra. Daca vrei mai multe ingrediente, adauga ceapa, prosciutto, salam, ciuperci, ardei gras, masline, sau diferite branzeturi cu gust puternic. Totusi, atunci cand prepari o pizza napoletana, nu este indicat sa amesteci prea multe arome, asa ca ar fi ideal sa ai maxim o combinatie de doua-trei ingrediente. Inainte de a pune pizza la cuptor, nu uita sa adaugi un strop de ulei deasupra, oregano si putina sare.

De obicei, pizza napoletana se coace in cuptorul cu lemne, in jur de 90 de secunde, la o temperatura de 450C. Insa in cazul cuptorului traditional, trebuie sa setezi temperatura la 220-250C, iar dupa ce cuptorul s-a incins bine, introdu tava cu pizza, timp de zece minute. La inceput, pizza se asaza pe raftul inferior al cuptorului, iar la jumatatea timpului de coacere, se muta pe raftul superior. Odata scoasa din cuptor, pizza napoletana se stropeste cu putin ulei de masline si cateva frunze de busuioc.

Asadar, secretul pizzei napoletane consta in prepararea blatului, care trebuie sa stea la dospit mai multe ore, inainte de a fi pus in tava. Daca iti este pofta de pizza si nu ai timp sa pregatesti un aluat napoletan delicios, iti poti comanda o pizza fierbinte, de la restaurantele care fac livrari la domiciliu. Prin FoodPanda se livreaza pizza la domiciliu in Cluj Napoca, asa ca poti oricand sa plasezi o comanda si sa alegi din meniu orice fel de pizza doresti. Incearca una napoletana.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Arta gradinaritului

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!