De ce nu trebuie sa-ti lipseasca din masina un manometru?

in Recomandari

Manometrul este un instrument de masura folosit pentru masurarea presiunilor absolute sau a suprapresiunilor fizice (in raport cu presiunea atmosferica) din spatii inchise (recipiente, cazane, instalatii industriale alimentare/chimice/petroliere etc.).

De cate ori vorbim despre un sistem ce implica utilizarea aerului comprimat sau a fluidelor, unul dintre cei mai importanti parametri ce ii caracterizeaza functionarea optima este presiunea.

Pentru a masura acest parametru se utilizeaza instrumente specifice precum manometrele, alaturi de alte elemente precum prize de presiune si furtunui care fac legaturile intre acestea.

Manometre - oferte Casa cu etaj, design modern

Aplicatiile in care sunt utilizate manometrele sunt extrem de diverse, printre acestea cele mai comune fiind instalatiile de gaz, compresoarele si alte sisteme hidraulice sau pneumatice. Rolul lor este vital: manometrele sunt utilizate pentru a masura presiunea in cadrul sistemelor mentionate, fara actiunea lor acestea devenind pur si simplu imprevizibile. Mai exact, manometrele sunt folosite pentru a mentine sistemele hidraulice si pneumatice in parametri optimi de functionare, prin efectuarea masuratorilor constante ale presiunii.

Cel mai simplu exemplu al utilizarii manometrelor in viata de zi cu zi este pentru masurarea presiunii din pneurile de cauciuc ale autovehiculelor. Aceasta trebuie pastrata la un nivel optim, intrucat exista un cumul de factori ce o pot influenta, afectand astfel performantele de rulare ale respectivei masini.

Manometre oferte

Acesta este motivul pentru care toti cei care detin un autoturism ar trebui sa detina si un manometru.

Aderenta unei anvelope este influentata in mod direct de trei factori: compozitia cauciucului, presiunea din pneuri si desenul benzii de rulare. in articolul de astazi ne vom indrepta atentia asupra presiunii si a modului in care aceasta influenteaza autoturismul.

Atentia pe care o acordati catre presiunea din pneuri trebuie sa fie una sporita, intrucat de ea depind factori precum durata de viata a cauciucului, acvaplanarea, tinuta de drum, distanta de franare si chiar consumul de carburant.

Ce este presiunea din pneuri si in ce se masoara?

Presiunea din pneuri este forta pe unitatea de suprafata, aplicata in directie perpendiculara pe suprafata unui obiect. in Sistemul International de masura, presiunea se masoara in unitati Pascal, dar aceasta se mai poate masura si in psi (pounds/square inch), in bari, ori in atm (atmosfere).

Fiecare automobil primeste de la producator presiunea optima recomandata pentru pneuri. Aceasta poate fi scrisa pe stalpul dintre portiere, pe marginea portierei dreapta fata, in cartea tehnica a masinii ori, in unele cazuri, in interiorul capacului de la rezervor.

Respectarea presiunii recomandate de producator este obligatorie, deoarece aceasta este adaptata vehiculului dumneavoastra si astfel puteti optimiza performantele anvelopelor si siguranta dumneavoastra.

Presiunea in cauciucuri trebuie sa corespunda cu valorile prescrise in cartea tehnica a autovehiculului si in limitele care sunt marcate pe anvelopa. Presiunea maxima, conformt standardelor europene, este insemnata pe anvelope in psi, unde 1 bar = 14,5 psi. Un sofer responsabil verifica presiunea in cauciucuri periodic.

Pentru a nu stabili o presiune gresita, se recomanda ca anvelopa sa fie rece, pentru ca un cauciuc cald are o presiune mai mare decat unul rece. De asemenea si manometrul trebuie calibrat pentru a efectua o masuratoare reala.

Link oferte manometre

In conditii de utilizare normala a anvelopelor auto presiunea scade fie din cauze naturale sau din cauza diferentelor de temperatura cu pana la 0.2 bar/luna. Lipsa unei verificari periodice a presiunii in cauciucuri duce la o reducere a duratei de viata cu pana la 30% la o presiune mai mica cu 1 bar decat presiunea recomandata.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!