"Viitorul trebuie sa ni-l facem noi: arhitecti, autoritati si cetateni" - concluzii ale Galei Bienalelor si Anualelor de Arhitectura

in Targuri si expozitii

E nevoie de concursuri de solutii pentru toate obiectivele publice, in toata Romania, iar singurul model de bune practici functional in prezent pe acest subiect este Clujul.

Acestea au fost doua dintre principalele concluzii ale mesei rotunde cu tema "Viitorul/Acum", organizata in cadrul Galei Bienalelor si Anualelor de Arhitectura.

Gala Bienala de Arhitectura Transilvania BATRA 2019

Increderea pe care autoritatile publice locale o au in specialistii arhitecti si felul in care acestia colaboreaza au fost apreciate de toti cei prezenti in sala la masa rotunda, arhitecti din toata tara, dezvoltatori imobiliari, reprezentanti ai societatii civile, juristi, jurnalisti si simpli cetateni. Concluzia: se doreste urmarea exemplului dat de Cluj-Napoca in toate zonele tarii.

"Este important sa spunem ca, la Cluj, am incercat sa construim relatia de colaborare initiata de colegii de breasla si administratia locala. Am incercat mereu sa ne definim un scop comun. Cred ca trebuie sa fim uniti si onesti atunci cand avem un interes in ceea ce priveste viitorul orasului in care traim, iar atunci administratia va avea incredere in deciziile si propunerile noastre. E important ca specialistii, institutiile si comunitatea sa dezvolte strategii comune pentru a rezolva problemele legate de urbanizare spre exemplu", a afirmat Daniela Maier, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania- filiala Transilvania si organizatorul BATRA 2019.

"Clujul a adus inovare in procedurile de achizitie publica. Noi am ales calitatea in defavoarea cantitatii. Iar acest lucru ne-a adus beneficii prin implicarea cetatenilor, dar mai ales a specialistilor, cu care am avut ample discutii. Noi am reusim sa transformam licitatiile normale in concursuri de solutii. Si, desi toata lumea spunea ca asta va prelungi termenele la care ar urma sa fie finalizate anumite lucrari din oras, acestea au fost scurtate prin faptul ca s-a sarit peste partea de contestatii, in general consumatoare de timp, pentru ca ele nu au mai fost depuse", a afirmat Ovidiu Campean, director de dezvoltare in cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Presedintii si membri ai 16 filiale ale Ordinului Arhitectilor din Romania prezenti la discutie au spus, la unison, ca isi doresc ca si in orasele din care vin sa se treaca la concursuri de solutii. Pentru ca numai asa pot sa fie implicati cu adevarat specialistii, si prin ei si cetatenii simpli in luarea deciziilor importante pentru felul in care arata orasele in care traiesc.

"Viitorul trebuie sa ni-l facem noi, noi cei implicati, deopotriva arhitecti, autoritati, dar si cetatenii. Arhitectura a dovedit ca are un succes deosebit. Suntem aici ca intr-o familie pe care o simtim din ce in ce mai aproape si doar cu gandul ca ne despart foarte multe lucruri. Problemele care s-au ridicat aici sunt identice si la Iasi, si in Moldova si sunt convins ca sunt peste tot", a spus Mihai Driscu, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania- filiala Iasi.

Gala Bienala de Arhitectura Transilvania BATRA 2019

TIGANAS: "Ne lipseste increderea intre noi."

Una dintre principalele cauze ale acestor probleme este lipsa de incredere, crede arh. Seban Tiganas, secretarul general al Uniunii Internationale a Arhitectilor si fost presedinte al OAR Transilvania.

v"Din pacate acest ingredient (increderea) lipseste. Chiar daca efectele sunt inca limitate, primaria lucreaza la schimbari care vor fi benefice pentru pietoni, tinand cont de sugestiile care au venit din partea arhitectilor. Trebuie sa avem rabdare, fiindca toate aceste lucrari care se desfasoara acum si care vor fi desfasurate vor avea efecte in viitorul pe termen mediu, insa aceasta intentie exista la primarie", a spus Serban Tiganas.

Iar una dintre solutii vine tot de la un fost presedinte al OART, arh. Szabolcs Guttman: mai mult personal specializat angajat in institutiile publice.

"Am impresia ca noi nu dorim sa invatam din experienta vesticilor. Trebuie mai mult personal angajat in gestiunea urbanistica. In Vest sunt sute de persoane in institutiile publice care se ocupa doar cu planificarea urbana", a atras atentia arhitectul Szabolcs Guttman.

De cealalta parte, dezvoltatorii imobiliari isi doresc reguli mai rigide din partea autoritatilor, dar si o educare a gusturilor inca din scoala.

"Trebuie sa educam copiii in scoala primara, apoi elevii si mai apoi studentii. Iar apoi ar trebui sa incepem de la o regula a administratiei, pentru ca ea are puterea de decizie. Daca administratia si specialistii stiu sa-si impuna regulile, ceilalti nu trebuie sa faca nimic altceva decat sa le urmeze. Arhitectul este un creator de viitor si, cu cat va constientiza asta mai repede, cu atat va face mai mult bine pentru societate", a spus Florin Maris, dezvoltator imobiliar Hexagon.

Modelul implementat si dezvoltat la Cluj se extinde in tot judetul.

"Sa ducem aceste concursuri de solutii de arhitectura si in mediul rural este una dintre dorintele mele. In mediul rural, calitatea incepe sa creasca. Eu deschid usa, si doresc, si fac asta pentru ca imi caut un partener in arhitecti. Nu e usor, uneori ne invartim intr-un cerc. Insa, in ultimii 3 ani am luat regulamentele de urbanism de la comune si am schimbat toate regulile. Acum 6 ani veneau proiecte pe fonduri europene pentru pensiuni si ni se spunea ca acestea nu pot fi modificate pentru ca asa au fost aprobate fondurile. Acum am depasit aceasta situatie, dupa ce am refuzat de mai multe ori sa dam autorizatii de constructie. Si va spun, calitatea arhitecturii in mediul rural incepe sa creasca", a spus Claudiu Salanta, arhitectul sef al judetului Cluj.

Prezent la discutie, conf. dr. arh. Vasile Mitrea a subliniat faptul ca, desi Clujul este un model in acest moment pentru intreaga tara, modelul impus trebuie continuat, lucru ce nu s-a intamplat si in trecut.

"In 1965, la Cluj, erau prevazute ocolitoarele orasului. Din '65 si pana astazi nu s-a intamplat nimic si acum ne trezim ca al nostru Cluj este blocat. Ar trebui sa existe o anumita continuitate care este obligatorie, iar arhitectul sef si administratia ar trebui sa fie atente la ce probleme s-au pus si care sunt rezolvarile. In 1990, am propus ca la nivel de Cluj sa existe o comisie de strategie urbana, formata din specialisti, nu din politicieni, care sa fie atenta la ce se intampla la nivel mondial si sa urmareasca ceea ce se intampla la noi. Arhitectul sef ar trebui sa fie un manager, care sa nu fie numit politic, pentru a avea continuitate in politica urbana. Specialistii cu numele de creatie trebuie sa faca front comun. Ne-am concentrat pe ziua de azi, uitand de ziua de maine. Populatia si sociologii trebuie angrenati pentru viitorul orasului", a concluzionat conf. dr. arh. Vasile Mitrea.

Gala Bienala de Arhitectura Transilvania BATRA 2019

Evenimentul Gala Bienalelor de Arhitectura este realizat cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.

BATRA 2019 - la final

Sambata, 23 noiembrie, in punctul culminant al Bienalei de Arhitectura Transilvania 2019, ne mutam in DoubleTree by Hilton Cluj - City Plaza. Ziua in care sunt aflati castigatorii acestei editii are parte de un preambul pe masura: cei care au jurizat vor fi, la randul lor, "examinati". Membrii Juriului vor sustine, pe rand, prezentari in fata auditoriului si li se vor putea pune intrebari. In deschiderea Conferintei Juriului, de la ora 11.30, va avea loc decernarea "Opera Omnia" post-mortem catre arh. Nicolae Porumbescu, in anul Centenarului nasterii lui.

Finalul zilei este unul de sarbatoare. In cadrul Galei de premiere, de la ora 18.00, un juriu format din experti romani si straini vor conferi Trofeul Bienalei celui mai bun proiect propus pentru fiecare din cele 15 categorii/sectiuni de concurs din cadrul acestei editii a Bienalei de Arhitectura Transilvania:

1. Arhitectura locuintei individuale - premiu oferit de CEMACON - Caramida Inteligenta

2. Arhitectura locuintelor colective - premiu oferit de HEXAGON

3. Arhitectura dotarilor comunitare si de productie

4. Arhitectura spatiului public - premiu oferit de Daisler Print House

5. Arhitectura patrimoniului cultural

6. Rural

7. Arhitectura spatiului interior si scenografie - premiu oferit de Stadt

8. Microarhitectura / Arhitectura temporara

9. Design de obiect

10. Proiecte culturale / Initiative / Experimente - premiu oferit de Primaria Cluj-Napoca

11. Cel mai bun articol cu si despre arhitectura/ arhitecti

11. Premiul pentru cele mai bune fotografii de arhitectura

13. Premiul pentru "Clientul Ideal"

14. Premiul pentru "Echipa de proiectare Perfecta"

15. Premiul pentru Poezie - premiu oferit de CEMACON - Caramida Inteligenta

De asemenea, in cadrul Galei de final va fi premiata si sectiunea de concurs de DIPLOME, unde juriul de specialitate, format din nume sonore, precum arh. Serban Tiganas si arh. Ligia Subtirica, va acorda premiul celei mai bune lucrari, precum si alte premii speciale sustinute de sponsorii STADT, CEMACON, HEXAGON si DAISLER PRINT.

Seara se va incheia cu un cocktail party.

Info BATRA 2019

A patra editie a Bienalei de Arhitectura Transilvania (BATRA) 2019, organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Transilvania, in parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba si Nord-Vest, are loc in perioada 7-24 noiembrie. Scopul acestei editii este reflectat de tema aleasa, "Viitorul/Acum", respectiv dorinta de a implica intreaga comunitate in planurile si deciziile arhitectilor, urbanistilor, peisagistilor, autoritatilor, pornind de la premisa ca numai asa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu totii.

PARTENERI OFICIALI: Cemacon, STADT, Iulius Mall, Hexagon

PARTENER: Daisler Print House

SPONSORI EVENIMENT: Lasselberger-Knauf, Geberit.

SPONSORI: Wienerberger, Fundermax, Hafele, Giorgio Graesan, Nowy Styl, EMS Floor, Recas, Banca Transilvania.

PARTENERI INSTITUTIONALI: Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Casino - Centrul de Cultura Urbana, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Cluj-Napoca, Primaria Municipiului Baia Mare, Primaria Municipiului Satu Mare, Teatrul de Nord Satu Mare si Centrul Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare.

PARTENERI MEDIA: Arhitectura, Spatiul Construit, Igloo, Arhispec, CaseSiGradini.ro, Hotel Invest, IBC Focus, ibuild, Instal News, Revista Atelierul, Modernism, Proidea, Zile si Nopti, EBS Radio, Radio Cluj, I like Cluj, Transilvania Reporter, ViaTV Cluj, Cluj Today, Faclia, Clujul de Buzunar, Cluj4Ever, Oradea in Direct, Muzica Instantelor, Cluj Insider, UpNews, Transylvania Today, Add PR.

CONTACTE

Cluj/general
Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2019, 0744695874
Arh. Dana Tecau, Arh. Dan Domsa
0264450375, secretar@oartransilvania.ro

Alba
Arh. Iulian Mirea
0258833506, oar.alba@gmail.com

Satu Mare
Arh. Violeta Iuoras
0772 094 076, oarsm.secretariat@yahoo.ro

Bihor
Arh. Adrian Hagiu, Arh. Daniel Panait
0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com

Nord Vest
arh. Ionut Radu Filip
0788369787, oarnordvest@gmail.com

Media- relatii si parteneriate
Anca Dinu, PR Manager
0722870000, anca.dinu123@com

Sursa: BATRA

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!