Iata trei reguli de baza pentru proiectarea unei bucatarii de vis, un ghid esential ce va va indruma de la simpla idee a unui proiect pana la alegerea materialelor.
Cum se poate realiza o etapa de proiectare mobila de bucatarie astfel incat rezultatul sa fie o bucatarie de vis? Exista doar un singur raspuns: aveti incredere in profesionist. Doar el poate evalua in mod corespunzator modul de gestionare a spatiului, a materialelor si a costurilor. Dar daca doriti sa aflati mai multe sau daca totusi doriti sa incercati sa proiectati o bucatarie pe cont propriu, atunci iata cateva sfaturi pe care sa le urmati daca nu doriti sa faceti greseli.
Primul sfat este si cel mai important. Rezultatul muncii dvs., precum si sfaturile care vor urma, toate depind de aceasta: calitatea bucatariei dvs. va fi o consecinta a proiectului, a ideii initiale. Prin urmare, nu este suficient sa folositi cele mai bune si mai scumpe materiale daca nu aveti bine conturata in minte ideea pe care doriti sa o realizati. Conceptul este simplu: bucataria este un intreg si toate unitatile sunt alcatuite din elemente individuale. Daca aceste elemente sunt bine coordonate intre ele, intregul functioneaza in acelasi mod ca si angrenajul unui ceas.
Primul pas pentru a completa bine etapele de proiectare mobila de bucatarie este evaluarea spatiilor. Prin urmare, creativitatea este buna si este bine sa recurgem la toata imaginatia pe care o avem, dar ambele depind de contextul deja existent. Evaluarea nu este un proces simplu, numai daca ne gandim la faptul ca exista de ales intre diferite tipologii de bucatarie, si anume:
Ce determina in procesul de proiectare mobila de bucatarie alegerea unei bucatarii lineare in comparatie cu, de exemplu, o bucatarie cu peninsula? In primul rand, spatiul disponibil. Si apoi exigentele fiecaruia. Bucataria cu o peninsula, pentru a ramane la exemplul nostru, nu este doar o solutie estetica, ci si una practica. Ea este alegerea corecta atunci cand aveti nevoie de un blat de lucru mai mare decat cel actual. Dar peninsula este, de asemenea, locul pentru micul dejun, mese rapide sau discutii in asteptarea cafelei.
Un alt lucru caruia trebuie sa acordati o atentie deosebita in procesul de proiectare mobila de bucatarie este materialul din care ea va fi realizata, pentru a face ca bucataria sa fie folosita cat mai mult timp si in acelasi timp sa fie practica si usor de curatat. Este absolut inutil sa ai un blat frumos care se zgarie doar dupa doua utilizari. Pentru placarea de perete din zona de gatire, este mai bine sa evitati placile de faianta, deoarece murdaria se depune mai usor intre imbinari. Exista materiale diferite, iar sfatul nostru este sa alegeti intotdeauna unul care sa reziste la toate solicitarile ce pot aparea in timpul pregatirii meselor. De exemplu, puteti opta pentru un HPL stratificat de ultima generatie, care este unul dintre cele mai rezistente materiale dar si cu un design atractiv.
In ultimii ani, una dintre tendintele care s-a impus in toate bucatariile este prezenta unui blat pentru micul dejun, chiar si de mici dimensiuni, de obicei la inaltime de bar si dotat cu scaune inalte. Daca spatiul va permite, de ce sa nu adoptati aceasta solutie convenabila si in bucataria voastra? Ati avea la dispozitie si un blat suplimentar de lucru!
Pentru a face bucataria cu adevarat speciala, este bine sa nu pierdeti din vedere accesoriile, cum ar fi organizatoarele pentru interiorul sertarelor: suporturi pentru tacamuri, suporturi pentru farfurii sau capace, suporturi pentru sticle sau condimente, tocatoare sau cantare incorporate. Daca acestea sunt in limitele bugetului pe care vi l-ati propus, de ce sa nu le folositi pentru a face bucataria mai functionala?
Exista si alte elemente pe care sa le urmariti in procesul de proiectare mobila de bucatarie, cum ar fi iluminatul, care este intotdeauna un aspect fundamental al unei vieti mai bune in bucatarie. In special, ar trebui sa includeti in mod necesar elementele de iluminat sub corpurile suspendate, pentru a evita doar o iluminare de sus, care proiecteaza umbra corpului pe suprafata de lucru.
Tot in procesul de proiectare mobila de bucatarie, proiectarea sistemului electric in cel mai bun mod posibil este unul dintre cele mai importante lucruri, deoarece odata finalizat, este foarte complicat sa se opereze schimbari. Din acest motiv, este intotdeauna intelept sa obtineti ajutor de la un expert si un designer. In special, trebuie sa se acorde atentie prizelor pentru electrocasnicele mici de blat, comparativ cu cele ale electrocasnicelor mari. Este bine sa le anticipam intr-o maniera functionala si constienta, dar sa nu le facem prea evidente.
Un ultim lucru: daca decideti sa instalati o plita de inductie in locul plitei clasice, asigurati-va ca puterea contorului este de minim 6 kWh pentru a o utiliza in siguranta si fara restrictii!
O ultima consideratie: se intampla deseori ca mobilierul de bucatarie sa fie adaptat spatiului existent. Intr-o lume ideala, bucataria ar trebui proiectata pe baza mobilierului pe care intentionati sa il achizitionati si utilizati. Cu toate acestea, in practica, are loc exact contrariul: spatiul este cel impus. Din acest motiv, este o idee buna sa apelati la un profesionist care poate fi un ajutor valoros in optimizarea spatiului si va poate ghida in procesul de proiectare mobila de bucatarie astfel incat sa devina un mobilier cu adevarat personalizat nevoilor voastre si sa reprezinte implinirea visurilor voastre.
Daca va ganditi sa proiectati noua voastra bucatarie personalizata, puteti sa va bazati pe experienta myKitchen. Showroom-ul nostru ofera servicii de consultanta si design personalizate dar si proiectare de mobila bucatarie 3D gratuita. Solicitarea unei consultari este foarte simpla, doar completati formularul online. Va asteptam!
Showroom myKitchen | Bucatarii cu personalitate
Bd. Ferdinand I nr. 70, Sector 2 | info@mykitchen.ro | 0749 032 522