Cum poti schimba singur placile de parchet deteriorate

in Ghid Practic Casa

Oricat de rezistent ar fi, parchetul nu rezista pentru totdeauna. Astfel ca, de multe ori, inlocuirea unei placi de parchet este o operatiune ce nu poate fi evitata. De ce? Pentru ca exista situatii in care parchetul s-a scorojit din cauza umiditatii ridicate, fie a fost patat cu diverse substante, ori pur si simplu lemnul a devenit urat.

Cum poti schimba singur placile de parchet deteriorate

Sursa foto

Iata mai jos care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a schimba singur placile deteriorate de parchet.

1. Trebuie sa alegi placi de parchet asemanatoare

Pentru ca aspectul sa fie unul deosebit, incearca sa alegi placi de parchet asemanatoare cu cele pe care trebuie si le inlocuiesti. Ideal ar fi sa pastrezi surplusul de materiale ramase dupa montaj. In cazul in care nu le mai ai, cumpara unele la fel.

Daca vrei ca investitia sa fie una de durata, opteaza pentru produse calitative. Intr-adevar, acestea sunt mai costisitoare, dar daca esti intr-un impas financiar, imprumuturile nebancare iti pot fi un real folos. Exista nenumarate credite online potrivite pentru tine, iar acestea se obtin usor, cu un minim de acte. Practic, in sapte minute aplici, obtii rapid aprobarea, iar banii iti sunt virati direct in cont in 2 ore.

Pentru a beneficia de un credit IFN trebuie sa ai cel putin 20 de ani si un venit stabil: salariu, pensie sau PFA de peste 700 lei. Cert este ca aceste credite online sunt perfecte pentru situatiile, in care ai ceva urgent de rezolvat.

2. Verifica dimensiunile noilor placi de parchet

Inainte de a incepe, este necesara verificarea marimii exacte a placilor, pentru ca acestea sa se potriveasca perfect cu spatiul liber. Exista tolerante admise de 0.05 mm la mai toti producatorii, asadar aceasta etapa este necesara. Ceea ce trebuie sa faci este sa amplasezi noua placa pe cea care trebuie inlocuita. Ideal este ca ambele sa se suprapuna perfect.

3. Acopera parchetul nealterat

Pentru a nu deteriora si celelalte placi de parchet nealterate, acopera-le cu folii groase, fixate cu banda adeziva.

4. Marcheaza partile care trebuie taiate

Ajutat de o rigla si de un creion, marcheaza pe bucata care trebuie inlocuita punctele de unde ar trebui sa incepi sa tai, la aproximativ 2-3 cm de fiecare colt. Cel mai bine este sa masori tinand cont de laturile placii.

5. Operatiunea de indepartare a placii deteriorate

Pentru aceasta etapa ai nevoie de o bormasina, intrucat trebuie date gauri in punctele marcate in colturi. Taie cu un fierastrau electric placa de parchet, incepand din dreptul gaurilor date anterior. Ai grija sa nu tai si materialele izolatoare de dedesubt.

Cu ajutorul unui levier, scoate bucata centrala a placii deteriorate. Vei observa ca din placa scoasa a ramas o forma care seamana cu rama tablourilor. Urmatorul pas este sa faci patru taieturi de desprindere, pornind de la gaurile pe care le-ai dat cu bormasina. Sa ai foarte mare grija sa nu atingi si colturile placii.

6. Curatarea zonei de lucru

Dupa ce ai indepartat cele patru bucati ale ramei, curata zona de lucru (cu un aspirator). In cazul in care parchetul este pe sistem dublu-click, treaba este una usoara. Daca, insa, este lamba-uluc, pe baza de adeziv, lucrurile sunt mai dificile. Pentru ca adezivul sa cedeze, foloseste miscari repetate sus-jos.

7. Etapa de pregatire a placii noi

Indiferent de sistemul de parchet folosit, este nevoie sa tai partea de jos a uluc-ului (pentru parchetul lamba-uluc), ori partea de dedesubt a click-ului (pentru parchetul dublu click). De ce este necesara aceasta operatiune? Pentru ca placa noua se poate insera in parchetul gata montat, doar intr-o parte.

8. Montarea placilor noi de parchet

In cazul unui sistem lamba-uluc, ai nevoie de adeziv pentru montaj. Acesta se aplica atat pe ulucul expus al parchetului, cat si pe lamba placii noi, care mai apoi este introdusa in ulucul parchetului. Ai grija ca aceasta sa se imbine perfect cu toate celelalte placi, iar in final indeparteaza surplusul de adeziv. Recomandat este sa asezi obiecte grele pe noua placa, pentru ca aceasta sa se fixeze cum trebuie.

Chiar daca este o treaba migaloasa, care presupune rabdare si indemanare, inlocuirea placilor uzate de parchet nu este o operatiune imposibila. Ai nevoie de uneltele necesare si de placi de parchet noi care seamana cu cele care necesita scoase. Asadar, daca parchetul tau nu iti mai place, pentru ca s-a umflat, ori este patat, nu mai sta pe ganduri si inlocuieste placile uzate.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

SET MOBILA BUCATARIE MARINA B

Pret: 2265,00 LEI 1472,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!