in Recomandari
Pentru a proteja instalatia electrica si produsele electrocasnice din casa in cazul unei intreruperi bruste de curent, ai nevoie de un generator care sa-ti ofere o sursa de electricitate alternativa. In foarte multe zone, reteaua electrica este subdimensionata si cedeaza des, producand incetarea alimentarii cu energie electrica. Mai ales in afara oraselor, penele de curent provoaca daune serioase atat in locuinte, cat si in gospodarii.
Investitia in generatoare de curent electric se dovedeste cu adevarat utila daca locuiesti la casa si iti doresti sa nu ai de suferit in cazul intreruperii furnizarii energiei electrice. Pentru o casa de vacanta dintr-un loc retras in care mergi ocazional, un generator poate fi singura sursa de energie. In functie de consumatorii pe care ii va alimenta, ai de ales dintr-o gama generoasa de produse de calitate existente in piata.
In cele ce urmeaza, iti prezentam principalele tipuri de generatoare, in functie de tipul de combustibil pe care il folosesc, dar si cateva sfaturi despre alegerea celui mai potrivit model pentru casa ta. Cele mai populare functioneaza cu benzina sau motorina. Analizand avantajele si dezavantajele fiecaruia, vei sti care generator de curent este mai potrivit nevoilor tale.
Un generator pe benzina este solutia ideala pentru spatii mai mici. Avantajele motoarelor pe benzina sunt pretul scazut la achizitie, disponibilitatea combustibilului in benzinarie si usurinta transportarii si a depozitarii de rezerva in canistre speciale. De asemenea, generatorul pe benzina este mai usor, astfel ca poate fi pozitionat facil in diverse locuri. Aparatul produce mai putin zgomot decat un diesel si are emisie redusa de fum si toxine. Intre dezavantaje se numara costul de achizitie a combustibilului, consumul ridicat si intretinerea periodica mai scumpa. Un alt dezavantaj al generatorului pe benzina este ca porneste mai greu dupa o perioada lunga in care nu a fost folosit.
Pentru spatii mai mari sau operatiuni mai complexe, cel mai potrivit ar fi un generator pe motorina. Din punct de vedere al disponibilitatii, transportului si depozitarii, combustibilul are aceleasi avantaje ca benzina. Motoarele diesel sunt mai eficiente si mai puternice, producand mai multa energie cu un consum scazut de carburant. De asemenea, motorina isi pastreaza proprietatile in cazul depozitarii pe termen lung. Costurile de intretinere sunt mai mici, iar durata de viata a aparatului este mai mare. Intre dezavantaje se numara valorile mai mari ale zgomotului si consumului de fum si gaze toxice. Pretul de achizitie este superior, dar se justifica datorita viabilitatii si performantei.
Exista un model de generator potrivit pentru fiecare gospodarie, trebuie doar sa-l alegi in functie de consumatorii pe care ii va deservi. Poti alege intre generatoare stationare sau portabile, monofazate sau trifazate, de diferite marimi si puteri. Bugetul de care dispui pentru aceasta investitie este important nu doar la achizitie, ci si pentru intretinere. Un model de generator la pret bun este acela care prezinta durabilitate si are costuri scazute la intretinere. Daca este doar pentru uz casnic, cele mai importante aparate pe care le va alimenta generatorul sunt centrala termica si hidroforul. Mai ales in cazul centralelor alimentate cu lemn, este important sa ai o sursa alternativa de energie, pentru a nu risca sa ramai cu cazanul plin de lemne, temperatura ridicata a apei si o pompa nefunctionala.
Generatorul de curent reprezinta o solutie ideala de alimentare cu energie electrica in zone in care aceasta lipseste total sau in locuri cu caderi de tensiune frecvente. O sursa alternativa de curent iti poate oferi confortul necesar trecerii peste o pana de curent si iti salveaza aparatura electrica expusa unor socuri ce o pot defecta.