Cum sa construiesti o casa solida?

in Constructii

Atunci cand iti doresti propria casa, investesti mult timp si resurse pentru a duce proiectul la bun sfarsit. Cu siguranta iti doresti o casa solida, construita din materiale rezistente, care sa nu necesite interventii sau reparatii dese. Construirea unei case de la zero este o provocare, de aceea trebuie sa cunosti cat mai multe detalii, inainte sa te apuci de treaba: de la studiul geotehnic si alegerea fundatiei, pana la masurile de precautie pe care trebuie sa le iei. Afla cum poti construi o casa solida si ce factori sa ai in vedere, pentru a te bucura de confortul unei locuinte noi.

Cum construiesti o casa solida

Sursa foto

Studiul geotehnic

Primul pas de care trebuie sa te ocupi atunci cand vrei sa iti construiesti o casa solida este efectuarea unui studiu geotehnic la cel mai bun pret. Astfel, atunci cand alegi terenul pe care vrei sa construiesti casa, vei avea nevoie de o documentatie tehnica care sa ateste daca terenul este rezistent si propice pentru dezvoltarea unei astfel de constructii.

Studiul geotehnic este obligatoriu prin lege si te ajuta la identificarea terenurilor cu probleme, care pot produce degradari ale viitoarei cladiri construite. Datorita acestui studiu, vei fi sigur de stabilitatea terenului si de conditiile de exploatare a constructiei, in raport cu acesta.

Apeland la specialisti, asa cum sunt inginerii constructori, sondorii sau specialistii in laboratorul geotehnic, beneficiezi de o investigatie atenta a terenului de fundare. Sondorii vor efectua foraje, de unde vor recolta cateva esantioane, atent analizate de catre personalul autorizat al laboratorului geotehnic. In acest fel, poti afla daca terenul este sensibil la umezire, daca se incadreaza sau nu intr-o zona seismica sau care este nivelul apei subterane. Daca acest studiu geotehnic nu este realizat, risti ca locuinta pe care o construiesti sa se degradeze in timp, formand crapaturi in pereti sau degradari severe ale tencuielii.

Totodata, daca nu cunosti nivelul apei subterane, pot aparea infiltratii ale apei in subsoluri, care vor provoca igrasie, mucegai sau tasari.

Fundatia

Fundatie casa solida

Sursa foto

Dupa efectuarea studiului geotehnic, in urma caruia sunt stabilite calitatea solului, inclinatia lui sau gradul de risc seismic, va trebui sa te ocupi de fundatia casei, care defineste succesul ridicarii unei constructii solide. De la saparea santurilor, pana la turnarea placilor de beton, totul trebuie sa arate impecabil, deoarece fundatia ofera stabilitate intregii constructii si are rolul de a-i sustine toata greutatea.

>Totodata, pune accent doar pe materialele de calitate recomandate de catre inginerii de santier si urmeaza cu atentie etapele construirii fundatiei. Este recomandat sa incepi sapaturile in anotimpul cald, fara ploi abundente, intrucat risti inundarea santurilor si prabusirea malurilor. In plus, avand in vedere faptul ca betonul se usuca in aproximativ 2-3 zile, trebuie udat pentru a-l proteja de uscarea rapida in zilele calduroase. Iti sugeram sa torni betonul atunci cand temperaturile depasesc 7 grade Celsius, dar nu depasesc 30 de grade. Daca tii cont de aceste sfaturi, te vei bucura de o casa rezistenta, cu fundatie solida.

Masuri de siguranta

Atunci cand faci si tu parte din echipa de muncitori care se ocupa de construirea casei, trebuie sa iti iei niste masuri de siguranta, eliminand riscul unor accidentari grave. Astfel, poarta intotdeauna echipament de protectie, care sa includa imbracaminte si incaltaminte de protectie, casca, manusi si ochelari. Acestea te vor proteja de un posibil impact sau cadere a unor obiecte neasigurate, riscuri existente atunci cand te ocupi de lucrari pe santier, precum ziditul, slefuitul sau sudatul. Casca de protectie si incaltamintea anti-derapanta sunt vitale atunci cand lucrezi langa o schela, unde nu este recomandat sa stai, atunci cand este acoperita de gheata sau noroi.

Verificari

Pentru a fi tot timpul sigur ca lucrarile merg conform planului si ca vei avea o casa solida, verifica santierul cel putin o data pe zi, fara sa lasi ceva nesupravegheat. Astfel, vei fi capabil sa verifici daca fundatia a fost turnata corespunzator sau daca conductele au fost instalate corect. Dupa ce proiectul avanseaza, trebuie sa fii alaturi de muncitori, pentru a te asigura de corectitudinea lucrarilor:

  • cum arata instalatiile sanitare
  • cum sunt montate ferestrele
  • cum au fost impartite camerele
  • cum arata vopseaua de pe peretii interiori si exteriori
  • cum a fost montat acoperisul

Bani, bani, bani

In procesul de construire a unei case solide, de care sa te bucuri atat tu, ca si toti cei dragi, trebuie sa fii constient ca vei investi multi bani. De cele mai multe ori, un buget initial va fi mereu depasit, din cauza ca apar tot timpul modificari si noi cheltuieli. Daca nu te simti pregatit din punct de vedere financiar pentru o astfel de investitie, este indicat sa amani proiectul. In caz contrar, risti sa ramai cu un santier in lucru, de care nu te vei mai ocupa.

Atunci cand alegi sa te ocupi de ridicarea unei case, sunt multi pasi de care trebuie sa tii cont: de la alegerea terenului, a studiului geotehnic si pana la resursele financiare de care ai nevoie, totul trebuie sa fie bine pus la punct. Alege cele mai bune materiale, pentru a te bucura de confort si siguranta, pe termen lung.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!