Cum sa amenajezi dormitorul?

in Decoratiuni

Dormitorul este poate una dintre cele mai complexe camere atunci cand vine vorba de amenajat si mobilat. Bineinteles, stii ca ar trebui sa ai un pat, un dulap destul de incapator si o noptiera, insa cand vine vorba despre ce sa adaugi pe langa sau cum sa alegi mobila, nu ai intotdeauna inspiratia la indemana.

Amenajarea dormitorului

Sursa foto: shutterstock.com

De asemenea, unii decoratori iti spun sa pastrezi un stil minimalist, pentru mai multa luminozitate, altii te indeamna sa organizezi totul dupa principiile feng shui, iar decizia finala este tot mai grea. Totusi, exista cateva trucuri de care ar fi bine sa tii cont, astfel incat sa obtii camera ideala pentru somn si relaxare. Care sunt acestea? Le vei afla chiar acum.

Iluminarea perfecta pentru odihna, citit sau somn

Dormitorul e camera in care uneori te vei odihni, alteori vei dori sa rasfoiesti o carte sau sa stai pe internet - important e sa ai corpuri de iluminat adecvate oricarei situatii. Iluminatul ar trebui sa fie legat de gama cromatica pe care ai ales-o pentru perdele, covoare si mobila. E bine sa ai atat corpuri de iluminat principale, cat si veioze pe noptiere - acestea sunt foarte utile seara, atunci cand vrei ca lumina sa bata doar pe partea ta din pat, daca vrei sa stai pana mai tarziu sa citesti sau sa lucrezi. Daca ai posibilitatea, monteaza un sistem de iluminat in trepte, astfel incat sa poti regla usor intensitatea luminii in functie de momentul zilei.

Stilul general al camerei

Aici totul depinde de preferintele tale si nu ar trebui sa lasi pe altcineva sa te influenteze, daca sfaturile nu se potrivesc cu ceea ce iti doresti. Pana la urma, in dormitor vei avea un loc de refugiu si relaxare, asa ca e normal sa il decorezi intr-un stil care te face sa te simti bine. Important e sa incerci sa dai un aer unitar, indiferent ca prefer un stil modern, unul clasic sau ceva colorat si nonconformist. Nu amesteca prea multe stiluri, nu incarca prea mult camera si nu opta pentru ceva impersonal, in care sa nu simti nimic din propriul tau fel de a fi.

Incalzirea camerei

E important ca dormitorul sa fie un loc confortabil, astfel incat sa ai un somn placut orice sezon ar fi, prin urmare nu uita de solutiile de climatizare. Doteaza-ti camera cu un aparat de aer conditionat, ce se va dovedi de mare ajutor atat vara, cand vine canicula, cat si toamna si iarna, cand il poti seta pe temperaturi crescute. Poti, de asemenea, sa investesti intr-o aeroterma sau un calorifer electric, dar si in pardoseala incalzita, mai ales in cazul in care nu-ti doresti sa pui pe jos covor.

Culoarea dormitorului

E indicat sa alegi culori neutre si blande, care sa te faca sa te relaxezi si sa adormi usor atunci cand vrei asta. Rosul e frumos si pasional, dar in acelasi timp te agita si e posibil sa nu fie cea mai inspirata alegere. Cel mai bine e sa optezi pentru nuante neutre de albastru, roz, verde, crem sau galben. Daca te gandesti sa pui tapet in loc sa varuiesti, nu este deloc o idee rea: nu doar ca va da un aer elegant intregii camere, dar se va dovedi si mult mai usor de intretinut.

Mobila de baza pentru dormitor

Nu uita ca in primul rand sa mobilezi camera cu elementele fara de care ti-ar fi greu sa stai: pat, noptiere, dulap. In functie de acestea vei decide cel mai probabil si cum asezi restul mobilierului. Dimensiunea patului contribuie mult la intreaga atmosfera a dormitorului, asa ca este indicat ca lungimea acestuia sa fie mai mare cu 20 de centimetri fata de cea a corpului. De asemenea, pentru a te putea misca prin camera cu lejeritate, amplaseaza patul la minimum 60 de centimetri fata de perete sau restul pieselor de mobilier.

Daca vrei sa beneficiezi de cat mai multa lumina, alege sa amplasezi patul in partea de sud-vest a camerei. Incearca sa il asezi cat mai departe de usa si de fereastra, pentru a evita curentul si frigul - eventual, lasa macar 90 de centimetri distanta. Nu uita sa cumperi o saltea si cateva perne cat mai de calitate, fiindca pozitia din timpul somnului, precum si confortul, sunt extrem de importante pentru sanatatea ta.

Nu uita ca la finalul zilei, atunci cand ai nevoie de relaxare, un zambet larg si multe vise frumoase, dormitorul e acel refugiu unde simti in sfarsit ca ai ajuns acasa.

Sursa: ALTEX

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!