In secolul 21, acoperisurile verzi devin o solutie accesibila si inovatoare pentru imbunatatirea calitatii vietii

in Case ecologice

O perspectiva aeriana asupra majoritatii zonelor urbane ne infatiseaza suprafete continue de asfalt, gudron si acoperisuri balastate. Caldura radianta din timpul verii face aerul greu respirabil, iar conditiile de viata din mijlocul urbilor au de suferit.

Sistem acoperisuri verzi

Din fericire, exista o noua tendinta care inlatura monotonia acoperisurilor comune si aduce numeroase avantaje de ordin practic si estetic: noile sisteme de acoperisuri verzi sunt de natura sa redea oraselor vegetatia pierduta si sa contribuie la un aer mai curat si respirabil, in beneficiul nostru si al intregului biosistem, deopotriva.

Acoperisurile verzi de ieri si de azi

Acoperisurile verzi sunt cunoscute omenirii inca din timpul vechii civilizatii Mesopotamiene, si au fost utilizate pe scara larga in intreaga lume pentru a proteja locuintele si structurile arhitecturale impotriva efectelor meteorologice adverse.

Gradinile de acoperis au devenit populare in cladirile cu mai multe etaje din Berlinul de la sfarsit de secole XIX, si au continutat sa fie instalate pe structuri mari in centrul orasului de-a lungul secolului al-XX-lea.

Imbunatatirea tehnologiei de acoperire si hidroizolatie aparuta in anii '70 si '80 a stimulat practica moderna a acoperisurilor verzi. Legislatii care sa incurajeze instalarea acoperisurilor verzi au fost introduse si, pana in 2001, 43% din orasele germane au oferit stimulente pentru instalarea de acoperisuri vii. Alte tari europene, precum Elvetia si Austria, au de asemenea o traditie indelungata in utilizarea acestor sisteme inovatoare si prietenoase cu mediul. Mai recent, Canada, parti ale SUA, Japonia si Singapore au inregistrat o crestere in instalarea acoperisurilor verzi.

Acoperisurile verzi in Romania

In ceea ce priveste piata autohtona, notiunea de acoperis verde este inca tine de inedit, insa in centrele urbane romanesti existe deja suficiente astfel de sisteme instalate pentru a vorbi de un nou fenomen in cultura romaneasca.

Intre companiile pioniere care instaleaza acoperisuri verzi in Romania, Odu se distinge prin experienta si un portofoliu diversificat.

Companie infiintata in 2003, Odu a intrat in piata romaneasca impreuna cu o echipa de peisagisti entuziasti, impreuna cu care a realizat lucrari importante de amenajari a spatiilor verzi. Incepand cu anul 2008, Odu a implementat primele proiecte de acoperisuri verzi, aflandu-se intre primele companii din Romania care a adaugat in portofoliul sau astfel de proiecte.

In tot acest timp, Odu s-a obisnuit sa realizeze acoperisuri verzi, terase verzi, intensive si extensive la cheie in toata tara. Aceasta experienta a permis celor de la Odu sa realizeze proiecte cu un bun raport cost/eficienta, si totodata sa inoveze si sa experimenteze in permanenta, pentru a dezvolta noi competente si abilitati in domeniul lor de activitate. Astfel, au luat nastere numeroase proiecte remarcabile, care au imbunatatit neindoielnic calitatea vietii pentru beneficiarii lor.

Unul dintre proiectele exponentiale realizate de Odu este gradina japoneza ZEN de pe terasa unui complex rezidential din Brasov. Inedita, dar linistitoare, aceasta gradina aflata in proximitatea unor locuinte cat se poate de moderne aduce o contributie compensatorie pentru lipsa de vegetatie cu care se confrunta cele mai multe spatii urbane. Prin eforturile echipei Odu, pe terasa brasoveana ZEN au fost plantati arbori de peste 6 metri inaltime, care alaturi de paleta florala deosebita, aleile pietruite si locurile de meditatie si relaxare, configureaza un spatiu echilibrat si armonios, benefic atat sub aspect ecologic, cat si social. Totul este cu atat mai impresionant daca luam in considerare timpul de executie de numai zece zile.

Un alt proiect referetial de inverzire a acoperisurilor romanesti a fost implementat de Odu la un centru de agrement din Comanesti. Cu o suprafata de 3.200 mp, acesta reprezinta unul din cele mai mari acoperisuri verzi din Europa de Est, si constituie una din provocarile pe care Odu le-a onorat cu succes. Dificultatea acestui proiect a constat nu numai in suprafata extinsa de amplasare a suprafetii verzi, dar s-a datorat si inclinatiei de pana la 51 de grade a acoperisului verde. Proiect original si complex, acoperisul verde de la Comanesti este alcatuit dintr-o structura ultrausoara cu covor de Sedum. Acesta dispune si de elemente de stabilizare si anti-alunecare, care dau siguranta si durabilitate intregului sistem.

Intre cele mai recente realizari din portofoliul Odu trebuie mentionate proiectele realizate in Bucuresti si Cluj-Napoca pe acoperisurile a doua supermarketuri cu suprafete extinse: cei 1800 de metri patrati ai acoperisului din Bucuresti au fost in proportie de 98% acoperiti cu vegetatie in numai noua zile de efort sustinut.

De ce sa optam pentru sisteme de acoperisuri verzi?

Exista numeroase moduri pentru a face dintr-un acoperis obisnuit gazda unei gradini verzi si proaspete: acoperisul verde, denumit si "acoperis viu" este tipul de acoperis total sau partial acoperit cu plante, care functioneaza ca o patura verde in partea superioara a unei cladiri. Acesta este benefic atat pentru proprietarii sai, dar isi extinde beneficiile pentru intreaga comunitate.

Pe langa caracterul practic, un acoperis verde serveste si scopurilor estetice. Sunt tot mai cautate in centrele urbane si sunt un mijloc usor de preferat pentru a tine sub control emisiile de carbon. Pe masura ce marile orase au inceput procesul de dezvoltare a oraselor verticale, sistemele de acoperisuri verzi devin un mijloc tot mai atragator si la indemana pentru a contribui pozitiv la calitatea vietii in spatiile aglomerate sau poluate.

Cum functioneaza un acoperis verde

Sistemele de acoperisuri verzi sunt constructii relativ simple in complexitate, care pot fi montate in majoritatea cladirilor cu un acoperis in suprafata plana. Acestea pot fi cel mai usor instalate atunci cand acoperisul are un grad de panta mai mic de 20-30 de grade, si consta adesea in aceleasi elemente de baza:

  • O membrana de impermeabilizare;
  • Un strat de sol cu vegetatie in partea superioara.

Acoperisurile cu suprafete mai extinse vor avea strat de sol mai subtine si sunt mai potrivite pentru plantele cu radacini de adancime redusa, precum muschiul verde, care este destul de usor de intretinut. Alte sisteme de acoperisuri verzi pot functiona pe baza unui sol mai adanc, pentru a face fata unei vegetatii mai pretentioase, chiar si micilor arbusti cu radacini mai puternice.

Un acoperis verde aduce astfel numeroase beneficii in termeni ecologici, practici si economici. Fiecare proiect are un grad de originalitate si este conceput pentru a raspunde cat mai corespunzator conditiilor in care este instalat. Acoperisurile verzi se preteaza unor suprafete diverse si pot include straturi de vegetatie ultrausoara, sau gradini verticale pe peretii interiori sau exeriori ai cladirilor.

Pentru instalatii de acoperisuri verzi la cheie, proiecte bine intocmite si implementate, Odu se afla la dispozitia clientilor cu solutii ingenioase si avantajoase. Beneficiati de consultanta specializata, devize precise executii ca la carte.

Odu este recunoscut atat pentru parteneriatele cu lideri mondiali in furnizarea materiilor prime si a solutiilor de ordin tehnic, cat si pentru selectia atenta de elemente vegetale in cadrul amenajarilor de acoperisuri verzi. Echipele de specialisti dedicati lucreaza cu maxima flexibilitate, avand competentele si cunostintele care-i recomanda pentru a depasi cu succes cele mai mari provocari.

Misiunea Odu este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii pentru beneficiarii proiectelor in particular, si pentru comunitate in general. Iar un sistem de acoperis verde indeplineste exact acest lucru: creeaza un cadru benefic dezvoltarii si traiului armonios in prezent, si pentru viitor.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!