Cum poti construi o casa verde si prietenoasa cu mediul pentru familia ta

in Case ecologice

Multa lume deplange estetica noilor cladiri din sticla si otel. Pentru cei care incearca sa traiasca in armonie cu natura, aceste monstruozitati care se inalta mereu sunt simboluri ale unei lumi moderne dar lipsite de valori, care si-a uitat radacinile si traditiile, umple oceanele cu peturi si pungi de plastic si atmosfera cu dioxid de carbon.

Certificate energetice

Curentul eco frendly care se dezvolta incet dar sigur, stimulat si uneori impus prin legi cum ar fi cea legata de obligativitatea scoaterii unui certificat de performanta energetica (certificat energetic) dupa finalizarea unei constructii, este o gura de aer proaspat si un motiv de speranta pentru noi toti. Asa ca, avand in minte cele 7 clase de eficienta energetica in care se poate incadra o casa, apartament sau cladire publica atunci cand se elibereaza un certificat de performanta energetica, ar trebui ca fiecare constructor sau proprietar sa aiba in vedere inca din faza de planificare, un consum cat mai redus de energie de orice tip, pentru incadrarea in clase superioare cum ar fi A sau B. La aceste cladiri pretul de vanzare sau inchiriere este automat mai mare pentru ca sunt economice din toate punctele de vedere.

Ferestre mari si eficiente

Pentru ca un auditor energetic atestat numara si masoara printre altele si dimensiunea ferestrelor atunci cand inspecteaza un imobil pentru eliberarea unui certificat energetic, s-ar putea ca multi proprietara sa aiba impresia ca ferestrele in sine sunt rele pentru ca sunt zone prin care se pierde energie. Ferestrele moderne din termopan cu multiple camere si straturi de sticla sunt insa perfect etansate si pot fi folosite fara grija. In plus, ferestrele mari si multe reduc semnificativ consumul de energie electrica pentru iluminat pentru ca lasa lumina naturala sa patrunda pe tot parcursul zilei. Lumina naturala este sanatoasa pentru psihic si relaxanta, asa ca un numar mare de ferestre este recomandat pentru casele prietenoase cu mediul.

Acoperisuri verzi

In multe tari conceptul de acoperis a fost de multa vreme adaptat curentului eco pentru ca aceasta zona sensibila a casei se poate incinge foarte tare vara si poate pierde rapid caldura iarna. Un acoperis acoperit cu verdeata, asa cum s-a folosit deja de aproape o suta de ani in tari precum Norvegia sau Danemarca, este o modalitate foarte buna de a izola partea superioara a casei fara a folosi matriale costisitoare, poluante si aduse de la distante mari. Iarba si solul asigura o izolatie naturala, eficienta atat iarna cat si vara impiedicand racirea sau incalzirea plafonului peste anumite limite. In plus, un astfel de acoperis se integreaza minunat in peisajul natural si in plus aduce avantaje atunci cand se elibereaza certificatul energetic. Un certificat energetic nu este decat un simplu document care atesta consumul de energie pe an insa acest document este dovada oficiala ca proprietarul a inteles si doreste sa traiasca mai economic, mai sanatos, mai frumos si de ce nu, mai in armonie cu natura si cu sine insusi.

Surse naturale de energie

Clasa A de eficienta energetica din certificatul energetic inseamna o casa cu un consum minim de energie din surse poluante. S-a dovedit deja din plin ca soarele, vantul si apa pot produce o cantitate suficienta de energie pentru a sustine comunitati intregi de case ecologice, care sa nu depinda de surse exterioare ci sa se intretina singure prin panouri solare, energie eoliana si altele. Astfel de case exista, sunt economice, aerul din ele este curat si sanatos, sunt placute, relaxante si, mai ales, nu produc reziduuri. In astfel de case nu se folosesc vopsele si lacuri chimice, exista o varietate de plante care contribuie la improspatarea atmosferei si la relaxarea si placerea ochilor.

Un certificat energetic nu este o simpla hartie in plus necesara pentru vanzarea unei case. El reprezinta noul trend, noua mod de gandire in raport cu resursele planetei si, de ce nu, cu resursele financiare ale fiecarei familii. Clasa in care se incadreaza un imobil reprezinta un punct de reper, o motivatie de a renova, de a fi mai buni cu noi insine, cu apartamentele in care traim si mai ales cu mediul pe care il folosim desi nu ne apartine.

Alegerea de a ne incadra in clase de eficienta energetica bune ne apartine, insa nu este obligatorie. Certificatul energetic va trece la noul proprietar sau chirias care va trebui sa traiasca intr-o casa placuta, economica si sanatoasa sau intr-una care il va falimenta emotional si financiar.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!