Cum te pregatesti pentru sezonul rece?

in Ghid Practic Casa

Cani uriase cu ciocolata fierbinte, haine moi si comode, seri petrecute la ceainarie si dimineti de weekend lenese, insotite de sunetul ploii. Anotimpul rece nu trebuie sa fie asa cum ni-l imaginam de multe ori, acea perioada nesuferita care goneste vara si vacantele.

Ca sa te asiguri ca pastrezi caldura verii chiar si atunci cand afara sunt temperaturi scazute, e important nu doar sa te echipezi cu haine groase, ci sa iti pregatesti si casa, astfel incat aceasta sa devina locul in care abia astepti sa ajungi la finalul fiecarei zile.

Ce te faci, insa, atunci cand caloriferele sunt reci sau centrala nu mai functioneaza? Motivele pot fi multe - fie nu s-a dat inca drumul la caldura, fie instalatia de incalzire veche nu mai face fata - insa realitatea ramane una singura: cand in casa este frig, nu te mai poti concentra nici la treburi, nu te mai poti bucura nici de timpul liber. Solutia? Simpla si la indemana: o varianta alternativa, precum un calorifer, o aeroterma sau un aparat de aer conditionat.

Calorifere electrice

Cum iti alegi cel mai bun sistem de incalzire

In prima instanta, totul tine de buget si de suprafata pe care iti doresti sa o acoperi. Daca esti dispus sa investesti o suma mai mare, te poti orienta catre un aparat de aer conditionat sau o centrala termica. Avantajul in ceea ce priveste aerul conditionat este ca vara il poti folosi pentru a racori locuinta, in timp ce toamna si iarna ai posibilitatea de a-l seta pe modul de incalzire. Dezavantajul e ca vei scoate din buzunar o suma ceva mai mare, va trebui sa te ocupi de instalarea intr-un loc potrivit, iar temperatura va ramane constanta atata timp cat aparatul va fi pornit. Aeroterma este o solutie mai ieftina, insa si aici te vei bucura de caldura destul de putin timp dupa ce o opresti. Varianta convenabila atat ca buget, cat si ca pastrare a temperaturii optime, se poate dovedi caloriferul electric.

Care sunt avantajele unui calorifer electric

In primul rand, caloriferele electrice sunt usor de transportat si instalat. Nu au nevoie de mult spatiu si pot fi mutate in functie de necesitati. Din punct de vedere al mentinerii unei temperaturi constante, vei constata ca, spre deosebire de aparatele de aer conditionat si aeroterme, caldura va ramane in camera un timp mai indelungat, chiar si dupa ce opresti caloriferul. Un alt aspect de luat in calcul este siguranta - pana nu demult, obisnuiam sa apelam la resouri electrice sau chiar sa dam drumul la aragaz ca sa ne incalzim. Ne expuneam, insa, unor pericole precum un scurtcircuit sau o intoxicatie cu gaze, ceea ce acum poate fi usor evitat prin folosirea unui calorifer electric, care vine echipat cu protectie contra supraincalzirii.

Un alt plus al caloriferului electric consta in posibilitatea de a regla caldura din locuinta mult mai usor decat ai face-o cu un calorifer clasic. Termostatul iti permite sa stabilesti si sa mentii temperatura, economisind energia electrica, iar LED-ul incorporat iti arata cand aparatul nu functioneaza, astfel incat sa il poti controla fara batai de cap.

Daca la tot ce ti-am povestit adaugam si avantajul financiar - pretul fiind unul convenabil pentru orice buzunar - credem ca deja ti-am dat o idee buna pentru toamna aceasta.

Cum alegi caloriferul electric potrivit locuintei tale

Iti recomandam sa tii cont de spatiul pe care vrei sa il incalzesti si sa te orientezi, in functie de suprafata camerei, la un numar mai mic sau mai mare de elementi. Poti porni de la un calorifer cu 7 elementi, pentru o camera mai mica, si ajunge la unul cu 14 elementi in cazul unui spatiu amplu. Bineinteles, tine cont de faptul ca in functie de numarul de elemente se va modifica si energia electrica pe care aparatul o consuma, insa cu cat alegi ceva mai puternic, incalzirea se va face mai rapid.

Nu uita sa verifici locul in care vrei sa-l asezi si masoara aparatul inainte de a-l cumpara, pentru a te asigura ca se va incadra unde-ti propui. Cum spuneam, majoritatea caloriferelor electrice au si mici roti, care-ti vor permite sa le muti dupa dorinta inimii.

In final, fiindca deja a venit racoarea si au aparut promotiile la sisteme de incalzire, te lasam sa arunci o privire pe ofertele de calorifere electrice si sa alegi varianta care te avantajeaza. Odata casa pregatita pentru sezonul rece, tot ce mai ai de facut este sa te relaxezi: ocupa-ti locul preferat, echipeaza-te cu o cana de ceai si o carte sau un film bun si bucura-te din plin de toamna, in caldura propriei locuinte.

Sursa: ALTEX

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!