De ce sa folosim spalieri metalici pentru cultura de vita de vie

in Ghid Practic Gradina

Vita de vie, respectiv fructul sau, strugurele, reprezinta atat un simbol pentru romani si Romania (viticultura fiind practicata pe meleagurile noastre inca de pe vremea dacilor si romanilor), cat si o oportunitate de afaceri prin prisma solurilor propice pentru cultivarea acesteia care abunda pe teritoriul tarii noastre, cat si urmare a conditiilor climatice favorabile acestei plante.

Spalieri metalici vita de vie

Sursa foto

Strugurii au utilizari multiple - pot fi mancati ca atare, utilizati pentru compot, dulceata sau la prajituri, transformati in stafide, suc sau vin.

Pana a ajunge aici insa, cea mai importanta este vita de vie, o planta deosebit de adaptabila la conditiile climatice sau cele de mediu. Vita poate creste si se adapteaza destul de usor la diferite soluri, facand parte din grupa plantelor cataratoare. De aceea, este foarte important sa-i asiguram un mediu propice pentru dezvoltare.

Intrucat pe dealurile insorite ale Dobrogei sau in zonele de campie/podis unde vita de vie se cultiva nu exista natural conditiile propice pentru dezvoltarea naturala a butasilor de vie (daca nu are pe ce se catara, butasii nu pot sustine cresterea verticala a vitei, care este subtire si flexibila), aici intervine mana omului. Astfel, s-a ajuns la utilizarea unor sisteme de sustinere a vitei de vie, care sa-i permita un nivel optim de crestere si care sa ofere conditiile necesare unor recolte cat mai bogate.

Sistemele in cauza sunt bazate pe ceea ce numim spalieri vie. Desi acestia pot avea si rol decorativ, adica pot fi utilizati si in gradina pentru a facilita cresterea diverselor plante cataratoare, in principal sunt folositi pe terenurile unde este cultivata vita de vie, pentru rolul acestora de sustinere. Acestia permit strugurilor sa creasca suficient de sus incat sa nu stea pe pamant si sa primeasca lumina solara pentru a se coace. Tot spalierii garanteaza si un cules mai usor, intrucat culegatorii nu trebuie sa stea aplecati pentru efectuarea operatiunii de cules. Astfel, spalierii de vie sunt folositi in toate viile.

Initial, acestia erau confectionati din lemn, ulterior s-a trecut la utilizarea celor din beton, iar in prezent, viile cresc cu ajutorul celor metalici.

Stalpii metalici sunt fabricati special pentru vita de vie, fiind realizati din tabla zincata la cald, avand durata de viata de pana la 30 de ani.

Tipuri de spalieri metalici

Pentru a planta corect vita de vie, se folosesc spalieri metalici speciali pentru capat si pentru interiorul randurilor.

Atunci cand cumparam spalieri trebuie sa stim foarte bine la ce ii vom folosi. Spre exemplu, spalierii de capat trebuie sa fie mai mari si mai rezistenti, in timp ce cei intermediari pot fi mai mici si mai subtiri. Spalierii sunt conectati de sarma, care sustine fructele si faciliteaza procesul de culegere a strugurilor.

Spalierii de metal sunt mai usor de montat, avand durata mare de viata, iar sistemul de legatura pe care il veti face va fi mult mai sigur.

Va recomandam spalieri de vie de la Emenatwork, fabricati in Romania, preturile fiind suficient de mici pentru a va bucura de o productie mare de struguri.

Pe langa spalierii de capat si cei intermediari, pentru un sistem complet de sustinere a vitei de vie, este nevoie si de stalpi tutori si de sistem de ancorare.

Stalpii tutuori sunt cei care ghideaza lastarii tineri in perioada de crestere pana la inaltimea de trecere catre cei intermediari. Practic, acestia vor ajuta la cresterea dreapta a vitei de vie.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!