Plan de casa noua? De ce sa alegi pompele de caldura in locul centralelor clasice

in Constructii

Pompele de caldura sol-apa (cunoscute si sub numele de pompe de caldura geotermale) sunt sisteme de incalzire si racire a casei care utilizeaza temperatura constanta aflata in interiorul pamantului (energie geotermica). Inca de la adancimi mici, temperatura pamantului este constanta pe tot parcursul anului.

Pompe caldura

Sursa foto

Prin urmare, in pamant se afla o sursa foarte valoroasa pentru existenta noastra, o sursa de energie care nu polueaza, spre deosebire de carbune sau gaze naturale. Pompele de caldura exploateaza asadar o forma de energie regenerabila.

Cum functioneaza pompele de caldura?

Asemeni unui frigider, o pompa de caldura geotermala transfera pur si simplu caldura dintr-un loc in altul. Atunci cand un frigider se afla in functiune, caldura este transferata din zona de depozitare, in exterior - in bucatarie. Asadar, caldura este scoasa. Un frigider utilizeaza un circuit de refrigerare cu patru componente principale: compresor (extrage agentul de racire), un condensator (ansamblul prin care circula agentul frigorific), un dispozitiv de expansiune (transforma agentul de racire intr-un amestec gaz-lichid cu o temperatura foarte scazuta) si un vaporizator (realizeaza transferul termic din interior in exterior).

O pompa de caldura geotermala are si ea in componenta un compresor, un condensator, un dispozitiv de expansiune si un vaporizator, asemeni frigiderului. De data aceasta, agentul termic circula intre sol si locuinta beneficiara.

Intreg mecanismul pentru ca locuinta sa fie incalzita iarna si racita vara, este format din:

  • foraje cu adancimi intre 70 - 140 de metri sau colectori orizontali cu adancimi de 1,5 - 2 metri
  • pompa de caldura din camera tehnica (transforma energia obtinuta intr-o temperatura mai ridicata prin intermediul compresorului)
  • instalatia din interiorul casei (calorifere, incalzire prin pardoseala s.a.)

Agentul termic circula intre aceste trei circuite independente. Asadar, prin intermediul forajelor geotermale este extrasa caldura pamantului si, cu ajutorul pompei de caldura transferata in casa.

De ce sa alegi pompa de caldura sol-apa?

Cu totii cunoastem centralele pe gaz, electrice, cu lemne. Pompele de caldura constituie o necunoscuta si, prin urmare atrag dupa sine reticenta.

Pentru ca pamantul are temperaturi constante pe parcursul anului, face ca o pompa de caldura sa fie o solutie fiabila si eficienta pentru proprietarii de case.

Pompa de caldura asigura atat caldura pe parcursul iernii, racirea in timpul verii si apa calda menajera. Deci nu este nevoie de aparate de aer conditionat, racirea casei se realizeaza fara curenti de aer, deci implicit confortul este maxim.

Costul facturilor se diminueaza in mod considerabil, prin urmare se economisesc bani luna de luna, sume mari an de an.

Datorita factorilor aditionali necesari pentru instalarea pompelor de caldura geotermale (analiza terenului, excavatie, foraj) costurile pentru instalarea unui sistem geotermal sunt mai mari decat pentru centralele clasice. Pompele de caldura geotermale au insa un cost lunar mult redus, ofera siguranta (nu exista riscuri de explozie), confort. In plus, datorita facturilor scazute, investitia intr-o pompa de caldura este amortizata in cativa ani.

Desi mai putin cunoscute la noi, pompele de caldura sunt foarte promovate in strainatate. Guvernele incurajeaza instalarea lor, oferind subventii, dat fiind reducerea semnificativa de dioxid de carbon care se asigura odata cu pompele de caldura geotermale.

Daca iti doresti sa investesti inteligent intr-o casa, poti lua in considerare pompele de caldura sol-apa, o solutie pe termen lung.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!