Cum sa cumperi un brad de Craciun si cum sa ai grija de el!

in Ghid Practic Gradina

Viata unui brad de Craciun este, de obicei, destul de scurta. O data cu sarbatoarea Sf. Ion, pe data de 7 ianuarie, se termina si perioada brazilor impodobiti. Ca alternativa, puteti cumpara un brad de Craciun in ghiveci.

Brazi cu radacina la ghiveci

In cazul in care bradul supravietuieste sarbatorilor de iarna si va fi folosit ca planta in ghiveci sau va fi plantat, trebuie sa respecti cateva reguli.

  • Achizitionarea
  • Pastrarea si ingrijirea
  • Plantarea in aer liber
  • Recomandari

Achizitionarea

UITA-TE LA RADACINA CAND IL CUMPERI

Asigura-te ca bradul pe care il cumperi are multe radacini naturale. Pentru a verifica acest lucru, trage cu atentie bradul din vas. Daca radacina este puternica si compacta, poti cumpara bradul fara ezitare. Alege mai degraba un brad mic (maxim 1,20 m), astfel, ai siguranta plantarii reusite. Un astfel de brad supravietuieste socului plantarii mult mai bine decat ceiinalti. Planta ideala este tanara si mica si a fost crescuta in ghiveci timp de aproximativ un an.

Pastrarea si ingrijirea

BRAZILOR DE CRACIUN NU LE PLACE CALDURA

In acest moment al anului, bradul se afla in perioada de hibernare si, prin urmare, are nevoie de o faza de aclimatizare inainte de a fi plantat. Mai intai, asezati bradul timp de cateva zile intr-un loc racoros si protejat de vant. Un loc bun ar putea fi coridorul, sala de intrare sau pivnita. Cel mai devreme, cu o zi inainte de Craciun, ar trebui sa fie plasat in casa. Alege-i un loc racoros daca este posibil. O gradina de iarna este locul ideal, de exemplu. Arborele nu trebuie sa fie amplasat langa o sursa de incalzire deoarece nu tolereaza temperaturile ridicate.

UDA-L REGULAT SI SCOATE-L LA AER DUPA 10 ZILE!

Uda bine radacina inainte de a lua bradul in interior. Continua sa uzi regulat bardul cat timp acesta este in casa. Radacina nu se poate usca niciodata. In plus, pulverizeaza bradul cel putin o data pe zi. Pentru aceasta va recomandam COMPO pentru buxus de 500 ml. Produs spray gata de utilizare pentru ingrijirea plantelor sustine regenerarea si impiedica uscarea, precum si ingalbenirea acelor. Perioada in care il tii in casa trebuie sa fie cat mai scurta cu putinta. Dupa maxim 10 zile bradul trebuie mutat.

De asemenea, trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte atunci cand bradul este scos din casa. Pe masura ce bradul se afla intr-un loc mai cald, hibernarea este intrerupta, iar bradul isi pierde rezistenta la frig. Cel mai bine este daca bradul se poate aclimatiza intr-un loc luminos, protejat de vant si inghet. De asemenea, trebuie sa-l cureti, in mod regulat, pentru a compensa pierderea datorata evaporarii din spatiul cald cu aer uscat. Dupa aproximativ 2 saptamani, acesta poate fi plantat in conditii meteo fara inghet.

Plantarea in aer liber

AEREAZA SOLUL, PLANTEAZA BRADUL SI UDA-L BINE

Pentru un inceput bun si rapid in noul sau mediu, nou-venitul are nevoie de un sol aerat, cu o capacitate buna de stocare a apei. Pamantul compactat trebuie sa fie aerat inainte de plantare. Pentru groapa de plantare, se recomanda folosirea Pamantului de plantat COMPO SANA sau a Pamantului COMPO BIO Universal fara gudron. Procedand astfel, alimentarea cu aer a solului si cresterea plantelor sunt imbunatatite. Groapa de plantare trebuie sa aiba, cel putin, diametrul dublu al radacinii si trebuie sa fie suficient de adanca.

Ai grija cand scoti planta din vas si cand o pui in groapa de plantare. Cel mai bine este sa iei radacina, sa tai cu atentie marginile si apoi sa o pui complet in groapa de plantare. Ca regula generala, trebui sa plantezi bradul la fel de adanc ca inainte. Acoperirea solului ar trebui sa fie de maximum 1-2 degete deasupra radacinii.

Uda bine dupa plantare, astfel incat cavitatile de sol dintre radacini sa se inchida. Pentru o udare optima, plasati o margine de turnare de 10 cm. Un strat gros de mulci de coaja protejeaza radacinile de inghet si uscaciune. Fertilizati cu Ingrasamant COMPO cu efect pe termen lung pentru conifere dupa 2 luni. Alimenteaza plantele cu nutrienti pana la 6 luni.

Produse utile in aceasta perioada:

Unelte gradina Gardena

Sursa: Gardena

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!