De ce este mai bine sa cumperi decat sa inchiriezi o locuinta

in Financiar

Inevitabil ajungem intr-un punct al vietii in care trebuie sa ne mutam din casa parinteasca. Si majoritatea se muta in apartamente inchiriate pentru ca nu au bani de avans sau nu vor ceva permanent.

Insa, dupa ce te-ai mutat din loc in loc si ai avut de-a face cu mai multe tipuri de proprietari iti pui problema daca cumpararea unei case nu ar fi o optiune mai buna pentru tine. Dar avand in vedere ca trebuie sa strangi intre 5 si 15% din valoarea unui apartament, este destul de greu sa faci aceasta miscare. O varianta este sa accezi imprumuturi online (krediti online) care nu sa nu iti strice scoringul si sa iti ajunga pentru a acoperi avansul pentru viitoarea locuinta.

Cumparare sau inchiriere locuinta

Unul din principalele motive pentru care ar trebui sa cumperi un apartament si sa renunti la chirie este ca ai o proprietate a ta in care poti sa faci ce vrei si pentru care la un moment dat nu va mai trebui sa platesti rata. Confortul psihologic pe care ti-l ofera propria locuinta nu se compara cu cel al chiriei. Te simti mai sigur si il poti renova cum iti doresti. In plus, pentru ca ai rezolvat problema locativa, te poti concentra mai usor asupra altor probleme, cum ar fi cariera sau familia.

Din punct de vedere economic, un apartament cumparat este o investitie pe termen lung. Daca investesti intr-o locuinta intr-o zona care inca s dezvolta, spre exemplu, in cartierele marginase ale orasului, intr-o perioada de 5-10 ani, vei putea vinde la un pret mai mare deoarece se construieste din ce in ce mai mult in zonele limitrofe si nu va mai fi atat de aproape de granita rezidentiala a orasului. De asemenea, daca investesti intr-un apartament care nu arata foarte bine, chiar daca renovarea te costa, o schimbare la fata va mari pretul locuintei tale. Chiar daca atunci cand cumperi nu te gandesti ca il ei vine, este bine sa te orientezi spre o locuinta careia in timp ii va creste valoarea sau macar va ramane la aceeasi valoare, chiar daca apartamentul va imbatrani.

De asemenea, nu ar trebui sa te sperii de imprumuturi. Probabilitatea sa economisesti in timpul tineretii suficient de multi bani pentru a cumpara o locuinta este foarte mica. Din acest motiv singura varianta este sa apelezi la un imprumut imobiliar. Totusi, pentru a nu cadea in capcana comisioanelor abuzive trebuie sa citesti foarte bine contractul. Iar creditul este indicat sa il iei sa fie in moneda in care esti platit. Astfel, nu vei resimti o crestere a ratei atunci cand DAE creste sau se intampla ceva cu moneda din tara respectiva, cum a fost cazul imprumuturilor in franci elvetieni.

Si costul il percepi diferit atunci cand esti proprietarul unei locuinte. Atunci cand stai in chirie oricum platesti o suma de bani in fiecare luna. Iar daca vrei sa stai singur sau numai cu partenera de viata, acest cost creste. Insa, daca esti proprietar si platesti rata la banca, aceasta suma nu va fi influentata de numarul de locatari. Iar luand in considerare speranta de viata a unui om, platesti mai multe pe chirie de-a lungul vietii decat pe un credit imobiliar pe care il poti rambursa in 20-30 de ani.

Sunt mai multe avantaje decat dezavantaje a cumpararii unei locuinte. Peste avans poti trece usor daca iei un imprumut (взять кредит) care sa acopere acea suma. Iar in cativa ani poti deveni propritar de drept, fara rate care isi poate cheltui altfel venitul lunar.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!