Gradina albinelor - o gradina inspirata de lumea harnicelor albine

de Marcel Buciuman in Recomandari

"Daca toate albinele ar disparea de pe pamant, in patru ani ar disparea si omul."

Citatul de mai sus ii este atribuit lui Albert Einstein si daca, la o prima vedere, afirmatia ar putea parea exagerata, ea este totusi cat se poate de adevarata.

Pentru aceasta trebuie sa intelegem importanta albinelor in natura. Dincolo de faptul ca produc mierea, acest superaliment delicios, sau toate celelalte derivate ale stupului (polen, propolis, laptisor de matca, ceara etc.), albinele realizeaza mult mai mult decat atat. Ele sunt principalul polenizator pentru mare parte dintre plante (de la pomi fructiferi si pana la legume sau cereale), iar absenta polenizarii ar duce la disparitia acestor plante si implicit a sursei de hrana si oxigen pe care il reprezinta acestea pentru animale sau om.

Gradina albinelor

Pentru a omagia rolul albinelor in perpetuarea vietii dar si pentru a trage un semnal de alarma asupra riscului pe care il reprezinta pentru acestea utilizarea nesabuita a substantelor chimice in agricultura sau poluarea excesiva, arhitectul peisagist Jenny Smith a prezentat la editia din anul 2015 a MIFGS (Melbourne International Flower & Garden Show) o gradina tematica dedicata acestor harnice si delicate vietuitoare.

Ideea in sine, precum si realizarea practica, i-au adus din partea juriului Medalia de Argint. Speram ca imaginile de mai jos sa va inspire pentru a le crea albinelor si in gradina voastra un mediu in care acestea sa se simta ca acasa.

Gradina albinelor

Nimic nu este intamplator, de la cromatica aleasa pentru gard, mobilierul de gradina sau obiectele de decor, si pana la folosirea aproape obsesiva a formei hexagonale (dalelel pentru pavaje, taburetii din trunciuri de copac, bancuta etc.), totul are legatura cu lumea albinelor.

Gradina albinelor Bancuta gradina albinelor

O bancuta de gradina acoperita, incadrata in celula hexagonala a unui fagure, ofera un loc incantator de relaxare.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

Un stup de albine decorativ va arata foarte bine in gradina ta. Poti insa face un pas mai departe instaland unul sau mai multi stupi adevarati pentru a profita chiar tu de delicioasele si sanatoasele produse ale stupului!

Stup albine deorativ

Un stup de albine decorativ

In gradina albinelor si plantele trebuie sa fie cat mai atractive prin parfum si culoare.

Gradina albinelor Gradina dedicata albinelor Gradina dedicata albinelor Gradina dedicata albinelor

Cum atragem albinele in gradina?

Pentru a incuraja albinele sa ne viziteze gradina, mai ales daca cultivam legume care au nevoie de polenizarea acestora, trebuie sa evitam folosirea insecticidelor si sa cultivam plante cu flori parfumate si colorate. O atractie deosebita o exercita asupra albinelor plantele cu flori albastre sau violet, precum lavanda, salvia, oregano etc.

Plante melifere

Cele mai importante plante melifere din flora Romaniei sunt: salcamul, teiul, floarea soarelui sau rapita.

Daca spatiul gradinii este unul generos, puteti cultiva cate putin din toate acestea, pentru a asigura diversitate si o perioada de inflorire cat mai mare.

Intr-o gradina mica, alternati plantele cu rol decorativ cu ierburile aromatice si legumele. Veti avea astfel o gradina frumoasa si productiva in acelasi timp.

Plante melifere pentru o gradina mica: coriandrul, levantica, menta, liliacul, regina noptii, petunii, zambile, facelia, caprifoiul, roinita, iasomia etc.

Cum tratam intepaturile albinelor

Daca nu sunteti alergic, chiar daca nu sunt placute, intepaturile accidentale ale albinelor nu sunt periculoase. Iata totusi cateva sfaturi pentru a contracara cat mai usor efectele unei astfel de intepaturi.

  • Extrage cat mai rapid acul pentru a diminua cantitatea de venin eliberata;
  • Dezinfecteaza zona cu apa si sapun sau un dezinfectant local;
  • Aplica comprese reci sau gheata pentru a preveni inflamatia si a reduce durerea;
  • Aplica un unguent cu hidrocortizon.
  • Daca durerea persista, ia un antihistaminic (loratadina).

Foto: Jenny Smith Gardens

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!