Cum amenajam o gradina in panta. 30 de amenajari exterioare deosebite.

de Marcel Buciuman in Recomandari

Amenajarea unei gradini pe un teren in panta este o provocare care, printr-o proiectare atenta, se poate transforma intr-o reusita spectaculoasa.

Relaxare in gradina

Foto: Sage Outdoor Designs

Incepeti prin a decide ce stil doriti sa fie gradina voastra.

Pentru o gradina rustica pot fi suficiente mici lucrari de stabilizare a terenului, construirea unor alei cu aspect cat mai natural si plantarea unor covoare de plante care necesita intretinere minima dar care sa impiedice eroziunea solului.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

In cazul unei pante cu expunere nordica trebuie alese plante iubitoare de umbra si racoare, cum sunt iedera, jenuparul in timp ce pentru o panta expusa la soare potrivite sunt plante precum floarea grasa (sedum spurium), cimbrisorul, luminitele, lobelia, brumarelele etc.

Un deal abrupt este transformat intr-un peisaj luxuriant, folosind ierburi, arbusti ornamentali si alte plante usor de intretinut.

Deal transformat in gradina

Foto: Derviss Design

In schimb, o gradina clasica, cu nelipsitul gazon (care necesita o ingrijire periodica greu de realizat pe un teren inclinat), cu gard viu plantat in diverse forme geometrice, straturi de flori si alei impecabile, necesita realizarea unor terasamente, lucrari mai costisitoare ce implica excavari de pamant si realizarea unor ziduri de sprijin.

Un mic teren in panta poate fi transformat intr-o gradina minunata folosind nu doar terasarea ci si dezvoltarea pe verticala a vegetatiei.

Gradina verticala, gradina terasata

Foto: Matarozzi Pelsinger Builders

Terasamentele pot fi realizate chiar daca panta nu este foarte accentuata, pentru a realiza zone distincte in gradina si pentru a-i creste atractivitatea.

Gradina mediteraneana terasata

Foto: Sterling-Huddleson Architecture

Amenajare minimalista a unei gradini in panta cu rulouri de gazon, arbori si arbusti, plante de gradina, alpinarie, iaz.

Gradina minimalista in panta

Peisagist: UNIQUE LANDSCAPING S.R.L.

Plante pentru gard viu 60-70 cm, Ulm de Turkestan

Ulm de Turkestan pentru gard viu

Click pentru detalii si pret!

Zidurile de sprijin ale terasamentelor pot fi realizate din beton turnat, caramida, piatra naturala, boltari din beton, gabioane umplute cu piatra etc.

In cazul ambelor tipuri de gradini rezultatele pot fi spectaculoase, dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos.

Zidul de sprijin din piatra construit pentru terasarea terenului s-a transformat intr-o bancuta pe care sa te relaxezi stand langa foc.

Terasament bancuta

Foto: Conklin Limestone

Daca panta este foarte accentuata, este nevoie de mai multe terase si ziduri de sprijin. O investitie mai mare insa si rezultatele vor fi pe masura. Fiecare astfel de terasa poate avea un specific, un punct de atractie, astfel incat o plimbare prin gradina ta sa fie de fiecare data o placere. Iar imaginea gradinii vazuta de la baza ei sa fie o adevarata incantare!

Terasare gradina panta mare

Foto: pinterest.com

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

mobiler de gradina lemn masiv

Zidul de sprijin poate fi construit si foarte ieftin, fara a influenta cu nimic negativ estetica gradinii, folosind bucati de beton recuperat de la demolari.

Zid sprijin beton recuperat

Foto: pinterest.com

Creeaza un covor vegetal cat mai dens din arbustii si plantele cu flori dorite. Vei obtine astfel o gradina diversa, bogata in culori si vei reduce eroziunea solului inabusind si cresterea buruienilor.

Vegetatie bogata gradina panta

Foto: pinterest.com

Iata cum poate fi amenajata o gradina ingusta, lunga si cu o panta accentuata construind chiar si o piscina pentru inot si un mic iaz decorativ!

Cum sa amenajezi o gradina lunga, ingusta si in panta

Foto: BraytonHughes Design Studios

Vegetatie abundenta, inclusiv plante suculente rezistente la seceta, decoreaza aleea din lespezi masive de piatra ce formeaza o scara curba, pentru a atenua severitatea pantei.

Alee in panta cu trepte din piatra

Foto: pinterest.com

Un teren in panta nu prezinta doar dezavantaje. Daca proiectul de amenajare a gradinii include si realizarea unui curs de apa si a unei cascade, terenul in panta ofera cadrul natural perfect scutindu-va de lucrari care altfel se pot dovedi destul de costisitoare.

Cascada si iaz de gradina

Foto: pinterest.com

Cascada gradina in panta

Foto: Genus Loci Ecological Landscapes

Daca in mod natural aveti o portiune in gradina cu un mic izvor sau unde apa pluviala se aduna, o puteti amenaja cu piatra de rau si plante iubitoare de umiditate, fara a mai investi in pompe de recirculare a apei si in amenajarea unui iaz colector. In plus ati scapat de orice lucrari ulterioare de intretinere, chiar daca exista si riscul ca micul parau sa sece in perioadele secetoase.

Parau in gradina

Foto: pinterest.com

Navigati prin selectia de gradini in panta de mai jos pentru a gasi idei care sa va inspire!

Pentru mai multe informatii dati doar click pe imagini!

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!