Incepe sezonul legumelor

in Ghid Practic Gradina

Legumele proaspat culese din gradina sunt bogate in vitamine si au un gust delicios. Dar cum sa obtin rezultatele dorite si la ce trebuie sa acord atentie? Cu ajutorul catorva trucuri si sfaturi de baza, vei putea sa cultivi cu usurinta legume si sa obtii o recolta bogata.

Ingrijire legume Gardena

Pregatirea - Un plan bun economiseste timp si va fereste de probleme

Cand incepi sa cultivi legume, totul trebuie sa aiba la baza un plan bun. In prima faza trebuie sa luati in considerare dimensiunile gradinii si brazdele de cultivare. O schita poate fi de mare ajutor!

Dupa ce ai stabilit acest aspect, fa o lista cu ceea ce vrei sa plantezi si verifica distantele necesare intre plante. Cand alegeti legumele pe care le veti planta, nu doar gustul este important ci si comportamentul de maturare este crucial. Practic, trebuie sa aveti in vedere culturile principale, rotatia culturilor si culturile repetate.

Culturile pricipale au perioada de crestere lunga (amintim printre acestea rosiile, cartofii, morcovii, ceapa sau castravetii). Aceste tipuri de legume trebuie sa fie plantate primele. Toate celelalte culturi trebuie plantate ulterior. Fiind mai rapide, acestea pot fi plantate inaninte de plantarea sau imediat dupa recoltarea culturilor principale. Ca o pre-cultura, puteti lua in calcul plantarea spanacului, salatei verzi sau ridichiilor iar, dupa recoltarea culturilor principale, va puteti orienta spre plantarea conopidei sau verzei.

In timp ce gradinaritul clasic are la baza plantarea unui singur tip de legume pe o brazda, conceptele moderne se orienteaza pe mix-ul de legume. Prin combinarea unor plante cu nevoi nutritive diferite, substantele din sol sunt bine utilizate iar plantele concureaza mai putin unele cu celelalte. Ideea acestui concept este plantarea legumelor cu nevoi nutritive medii impreuna cu cel care au nevoi nutritive mari sau mici.

Plante cu nevoi nutritive reduse: fasole, salata verde, ridichi, spanac, ceapa.

Plante cu nevoi nutritive medii: andive, gulie, praz, sfecla, morcovi, ardei.

Plante cu nevoi nutritive mari: varza, dovleac, castraveti, cartofi, rosii.

Culturile mixte ajuta si la combaterea daunatorilor si atragerea insectelor benefice. De asemenea, brazdele mixte sunt mai usor de intretinut decat cele clasice. Combinand tipuri diferite de plante, solul este umbrit. Astfel, acesta nu se usuca repede. In lipsa actiunii directe a soarelui, buruienile se vor forma mai greu si veti evita greblatul. Dar fiti atenti! Nu toate plantele sunt compatibile pentru plantare pe aceeasi brazda.

Exemple de plante incompatibile:

  • Fasole - mazare - ceapa
  • Varza - ceapa
  • Fasole - spanac - tomate
  • Castraveti - fasole - varza - salata

Exemple de plante compatibile:

  • Cartofi - tomate - castraveti
  • Tomate - mazare
  • Salata verde - fasole - varza - morcovi
  • Morcovi - ceapa - praz
  • Tomate - salata verde
Fertilizator Universal Blaukorn

In cele din urma este important sa stabiliti: cand pot fi semanate legumele?

Ingrijire adecvata - Ingrijirea adecvata garanteaza o recolta bogata

Dupa plantare, nimic nu sta in calea spre o recolta bogata daca luati masurile necesare. Majoritatea legumelor, nu necesita decat umiditate, un sol aerat si aprovizionare echilibrata de nutrienti. Cu ajutorul greblatului, udatului si fertilizarii lucrarile de intretinere a gradinii de legume trebuie sa fie complete.

In special, fertilizarea trebuie sa se faca adecvat pentru obtinerea recoltei mult dorite. Consumul de nutrienti din sol este mare datorita cererii intense din perioada de crestere a plantei. Fara aplicarea unui ingrasamant organic sau mineral (de exemplu COMPO Ingrasamant cu efect indelungat Blaukorn) nu puteti asigura aprovizionarea necesara de nutrienti. Astfel, plantele au de suferit si, productia va scadea de la an la an.

Sfat - Fertilizator prietenos cu mediul COMPO Blaukorn NovaTec

Fertilizator universal de inalta clasa avand continut scazut de nitrati si multe ingrediente active importante. Datorita sistemului inhibator de nitrificare, NovaTec, plantele folosesc Azotul mai eficient. Fertilizatorul actioneza timp de 4 pana la 6 saptamani.

Mai multe produse aici

Sursa: Gardena

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!