O locuinta perfecta!

in Decoratiuni

Nimeni nu poate defini locuinta perfecta pentru tine mai bine decat tine si, cu siguranta, constructia unei noi locuinte, si nu achizitionarea uneia deja existente, poate fi solutia ideala pentru cei care isi doresc o casa potrivita pentru ei, o locuinta care sa reuneasca toate criteriile, preferintele si necesitatile beneficiarilor.

Imagini fatade case

Insa, de cele mai multe ori, cand pornim la drum (de cele mai multe ori - ca sa fim realisti - un drum lung si obositor) in construirea unei locuinte noi, nu suntem pregatiti cu toate informatiile pentru a obtine o locuinta perfecta. Care sunt etapele de urmat, ce incaperi trebuie sa nu lipseasca, ce suprafete sunt optime pentru o locuinta sunt doar cateva dintre intrebarile care pornesc odata cu decizia de a demara un astfel de proiect. Haideti sa vedem...

Prima etapa, si una dintre cele mai importante, dupa achizitionarea terenului pentru noua locuinta, este proiectarea locuintei. In aceasta etapa este esential sa alegeti un arhitect care sa inteleaga nevoile si preferintele voastre, atat din punct de vedere arhitectural , cat si in ceea ce priveste compartimentarile interioare, impartirea si utilitatea spatiilor din locuinta. Un alt element cheie este stabilirea unui buget - cat se poate de realist - pentru a nu avea surpriza ca ati proiectat o locuinta pe care nu o puteti realiza.

Iata cateva sugestii despre spatiile esentiale din locuinta, suprafetele optime ale acestora si alte cateva idei care sa va usureze aceasta prima etapa in obtinerea unei locuinte noi, estetice si functionale.

1. Arhitectura

O prima intrebare la care trebuie sa va raspundeti in etapa de proiectare este legata de stilul arhitectural al locuintei. Care este stilul arhitectural preferat? Pentru a putea raspunde acestei intrebari, va prezentam mai jos, cateva dintre stilurile cele mai intalnite si utilizate.

Modern - Contemporan - Arhitectura moderna-contemporana propune o simplitate a formelor si liniilor locuintei completata de elemente sofisticate si materiale moderne. Ferestrele supradimensionate, acoperisurile tip terasa sau cu inclinatie foarte mica, terasele mari sunt cateva dintre elementele definitorii ale stilului Modern-Contemporan.

Arhitectura modern-contemporana

Mediteranean -- Locuintele cu arhitectura mediteraneana sunt elegante gratie formelor arcadelor si materialelor utilizate. Acoperisul din tigla de beton, ferestrele inalte, materialele naturale sunt elementele de baza pentru o locuinta cu arhitectura mediteraneana.

Arhitectura mediteranean

Ranch - sau Country - este o abordare arhitecturala moderna a locuintelor tip ferma - un stil abordat din ce in ce mai mult si la noi.

Arhitectura ranch-country

Tineti intotdeuna cont in alegerea stilului architectural si de zona in care doriti sa construiti noua locuinta!

2. Zonele locuintei

Fiecare locuinta , pentru a fi functionala, trebuie sa asigure spatii bine delimitate si amplasate pentru cele doua zone importante ale locuintei - Zona de zi si Zona de noapte dar si pentru spatiile conexe.

Zona de zi a locuintei este zona ce grupeaza si reuneste living-ul, dining-ul, bucataria, biroul sau biblioteca, precum si zone de recreere - in functie de activitatile pe care le desfasurati , de hobby-urile si pasiunile voastre.

Living-ul este una dintre cele mai importante incaperi ale locuintei, fiind locul in care ne petrecem cel mai mult timp in familie. Un living practic si functional trebuie sa aiba o suprafata minima de 18mp, insa suprafata optima pentru living este de 36 - 38 mp.

Este ideal ca toate incaperile sa fie cat mai patrate pentru a oferi solutii de amplasare a mobilierului cat mai variate.

Amenajare living

Bucataria - O bucatarie functionala este o bucatarie care poate incadra tot mobilierul necesar pentru incorporarea electrocasnicelor si mobilier pentru depozitare cat mai variat - mai ales in lipsa unui spatiu de depozitare separat, precum o camara; o zona breakfast - unde sa putem servi masa - indiferent ca este vorba despre o masa cu scaune sau o insula tip bar; si ofera si spatiu necesar unei bune miscari in bucatarie. Pentru o astfel de bucatarie avem nevoie de cel putin 16 - 18 mp; insa solutia perfecta ar fi o bucatarie de 20-21 mp.

Cea mai practica bucatarie este o bucatarie inchisa, separata de living sau dining. Chiar daca bucatariile deschise, americane ofera un design aerisit si spectaculos de cele mai multe ori, tineti cont de faptul ca acestea au fost create din necesitate - datorita spatiilor interioare mici - si nu datorita functionalitati pe care o ofera.

Amenajare bucatarie

Dining-ul - Un dining care sa asigure tot confortul este un dining separat de bucatarie. O alegere moderna este crearea unei zone de dining deschisa cu livingul locuintei, oferind astfel un spatiu deschis si unitar. Foarte important in amplasarea dining-ului este ca acesta sa fie in imediata apropiere a bucatariei cu un acces facil catre aceasta. Suprafata zonei de dining poate varia in functie de necesitatile fiecarei familii, de marimea acesteia si nu in ultimul rand de cat de des aveti invitati la masa.

Un dining pentru 6-8 persoane are nevoie de o suprafata de 14 mp, in timp ce pentru un dining ce poate gazdui 12 persoane este necesara o suprafata minima de 20 mp.

Tineti intotdeauna cont de spatiul de trecere in jurul mesei - minim 1 m in fiecare parte.

Amenajare dining

Biroul de acasa - este una dintre incaperile devenite necesitate; din ce in ce mai multe familii isi doresc o incapere care sa deserveasca o zona de lucru acasa. Pentru eficientizarea maxima a acestei incaperi puteti opta pentru amplasarea unei canapele extensibile, astfel incat sa o puteti utilize si pentru oaspeti. Daca optati pentru acesta varianta de dubla functionalitate - veti avea nevoie de minim 12 mp pentru aceasta incapere.

Amenajare birou acasa

Zona de zi mai poate cuprinde si alte incaperi, in functie de stilul de viata, hobby-uri; precum o mini sala de sport, un home cinema sau o camera de joaca pentru copii. Toate aceste incaperi trebuie dimensionate conform obiectelor din incapere si spatiului necesar fiecarei activitati in parte.

Amenajare cinema acasa

Zona de noapte a locuintei cuprinde dormitoarele, dressing-urile si baile. In functie de teren si arhitectura aleasa pentru locuinta aceasta poate fi amplasata la acelasi nivel cu zona de zi, sau la un nivel superior.

Dormitorul matrimonial - este dormitorul principal al locuintei. Solutia ideala in proiectarea unei noi locuinte este realizarea unui dressing cu acces din dormitorul matrimonial, astfel incat sa nu fie necesara amplasarea unui sifonier in dormitor. In aceasta varianta, o suprafata de 16-18 mp este suficienta pentru aceasta incapere.

Pentru un dormitor care nu beneficiaza de un dressing este necesara o suprafata minima de 20 mp.

Amenajare dormitor matrimonial

Dormitoarele secundare - In proiectarea unei locuintei este foarte important sa stabilim de cate dormitoare secundare avem nevoie, in functie de structura familiei. Dormitoarele secundare - precum dormitoarele copiilor sau dormitorul de oaspeti au nevoie de o suprafata minima de 12 mp; insa suprafata optima pentru un astfel de dormitor este de 16-18 mp.

Amenajare dormitor

Baile locuintei - sunt de asemenea foarte importante si necesare intr-o locuinta. Astfel, in orice locuinta sunt necesare urmatoarele bai:

  • O toaleta care sa deserveasca zona de zi a locuintei este esentiala. Astfel, nu va fi necesar sa traversati intreaga locuinta pentru a utilize toaleta, si nici musafirii nu vor fi nevoiti sa faca acelasi lucru. Pentru o astfel de toaleta sunt necesari minim 2mp, in cazul in care nu doriti sa prevedeti si o zona de dus.
  • Baia matrimoniala - este baia ce va deservi dormitorul matrimonial. De aceea este foarte important ca accesul in aceasta baie sa se realizeze direct din dormitor. Baia matrimoniala este recomandat sa acopere toate necesitatile, astfel incat in afara de vasul de WC, bideu, si lavoar simplu sau dublu este recomandat sa amplasati atat o cada de baie, cat si un dus. O suprafata de 9 mp este recomandata pentru aceasta baie.
  • Baile secundare - precum baia copiilor, sau o baie care sa deserveasca celelalte dormitoare - pot avea o suprafata de 4-6mp. Este foarte important sa existe o baie la maxim 2 dormitoare.
Amenajare baie

Dressing-urile sunt incaperile cu o utilitate ridicata, tinand cont de faptul ca acestea vor gazdui atat imbracamintea, incaltamintea, dar si alte obiecte necesare in locuinta precum prosoape, lenjerii de pat etc. Dressing-urile din locuinta trebuie gandite si proiectare astfel incat sa acopere necesitatile fiecarui beneficiar, insa daca vrem sa gasim o solutie generala pentru acestea, o suprafata de 6-8 mp este necesara pentru dressingul matrimonial, in timp ce dressingurile secundare pot avea o suprafata de 4-5 mp.

Amenajare dressing

Spatiile conexe sunt de asemenea foarte importante, acestea avand un scop practic in locuinta.

Holurile- locuintei deservesc zona comuna a locuintei, oferind acces in fiecare incapere. Holul de intrare este important sa fie cat mai deschis si luminos - deoarece acesta creeaza o prima impresie asupra locuintei. Un hol de intrare necesita minim 4-5 mp.

Amenajare hol

Camera tehnica - de asemenea foarte importanta, deoarece aceasta va gazdui multe dintre echipamentele necesare , dar pe care nu dorim sa le vedem in locuinta, precum central termica, boiler etc. Pentru a eficientiza acest spatiu pe cat posibil - putem crea tot aici o zona de spalatorie - pentru masina de spalat si uscator, dar si o zona pentru depozitare generoasa. Camera tehnica are nevoie de minim 6-7 mp.

Amenajare camera tehnica

Zonele pentru depozitare - precum camara sau debara pot fi si ele utile intr-o locuinta. Putem crea o camara cu acces direct din bucatarie de 2-4 mp, pentru depozitarea alimentelor sau a altor echipamente pentru bucatarie.

Garajul - ofera un confort sporit proprietarilor locuintei. Un garaj pentru o masina trebuie sa aiba o suprafata minima de 26 mp, in timp ce unul care sa gazduiasca doua masini necesita minim 50mp.

TIPS & TRICKS:
  • Desi de cele mai multe ori este tentant in etapa de proiectare, nu creati spatii inutile! Nu creati multe camere si mici pentru ca nu vor fi niciodata utile!
  • Nu pozitionati niciodata usile la marginea peretelui sau geamurile pe toata lungimea unui perete, deoarece veti avea multe spatii inutilizabile.
  • Nu faceti geamuri mici! Este important sa aveti incaperi luminoase!

Autor: Ioana Tinca

Sursa: Interior Store

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Panouri solare, panouri fotovoltaice

Articole recomandate

Produse din magazin

Galerie de imagini

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!