Ghid: cum sa utilizezi corect si sigur o motocositoare

in Ghid Practic Gradina

Motocositoarele sunt destinate cosirii ierbii sau a buruienilor tari, a maracinisurilor, gardurilor vii, tufisurilor sau arbustilor din jurul locuintelor sau a altor terenuri.

La fel ca si cu orice unealta, inainte, in timpul folosirii si dupa folosire, trebuie sa va protejati pe dumneavoastra si pe persoanele din jur. Ca sa faceti acest lucru si ca sa aveti o experienta placuta in timpul utilizarii motocositoarei trebuie sa luati in considerare anumite lucruri.

Ghid motocositoare

Inainte sa va apucati de lucrul cu motocositoarea, trebuie sa va asigurati ca sunteti imbracat corespunzator pentru aceasta sarcina. Asadar, aveti nevoie de un echipament personal de protectie:

  • Echipamentul trebuie sa fie stramt, dar sa nu deranjeze in timpul lucrului. Nu purtati bijuterii, esarfe, haine largi sau orice altceva care s-ar putea agata in desisuri sau tufe. Persoanele cu parul lung trebuie sa poarte obligatoriu ceva pe cap pentru a-si acoperi parul.
  • Pentru evitarea accidentelor la cap se recomanda purtarea unei casti de protectie. Acest accesoriu este obligatoriu in zonele forestiere si trebuie verificat periodic, fiind necesara o schimbare cel putin o data la 5 ani.
  • Pentru evitarea accidentelor la fata sau la ochi se recomanda purtarea unei masti de protectie si a unor ochelari de protectie. Aceste accesorii protejeaza impotriva materialului imprastiat de motocoasa in timpul lucrului.
  • In cazul lucrarilor in padure, folositi o haina de protectie care este prevazuta cu benzi de semnalizare pe umeri si o salopeta de protectie, care protejeaza impotriva taieturilor.
  • Pentru a va proteja mainile si picioarele, purtati pe toata durata lucrului manusi de protectie si bocanci sau cizme de protectie. Cizmele de protectie echipate cu talpa antiderapanta, calota de tabla si genunchiera ofera protectie impotriva taieturilor si siguranta si stabilitate in timpul lucrului.
Ghid motocositoare

Un alt lucru important este manipularea combustibilului si alimentarea:

  • Motorul trebuie sa fie oprit inainte de alimentarea motocositorii. Nu alimentati daca motorul este inca fierbinte, deoarece combustibilul se poate revarsa si se poate produce un incendiu.
  • Fumatul si focul deschis in apropierea combustibilului sunt interzise.
  • Purtati manusi in timpul alimentarii pentru a evita contactul produselor petroliere cu pielea. Deoarece combustibilii pot contine substante cu caracteristici similare solventilor, evitati contactul acestora cu ochii sau pielea. Mai mult, nu inspirati vaporii degajati de acestia deoarece pot pune in pericol sanatatea.
  • Asezati motocositoarea intr-o pozitie stabila inainte de alimentare. Daca se varsa combustibil sau ulei pe motocositoare trebuie sa o curatati imediat. De asemenea trebuie sa va feriti imbracamintea de contactul cu combustibilul. Daca se intampla sa varsati combustibil pe imbracaminte, trebuie sa va schimbati imediat.
  • Nu alimentati in spatii inchise pentru ca vaporii de combustibil se aduna la sol si pot crea pericolul unei explozii. Din acest motiv este bine sa porniti motorul la cel putin 3 metri departare de locul in care ati alimentat.
Ghid utilizare motocositoare

Indiferent daca aveti o motocositoare de mare putere pe care o folositi pentru un teren mai mare sau una mai mica pentru gradina, trebuie sa respectati anumite cerinte in timpul lucrului:

  • Nu lucrati niciodata singur. Incercati ca tot timpul sa aveti pe cineva in apropiere in cazul in care apare un accident.
  • Aveti grija ca pe o raza de 15 metri in jurul motocoasei sa nu fie copii, animale, sau alte persoane.
  • Pastrati o pozitie stabila in timpul lucrului si tineti motocoasa cu ambele maini tot timpul lucrului. Nu folositi motocoasa niciodata cu o singura mana.
  • Ajustati centura inainte de a incepe lucrul si purtati-o tot timpul in timp ce lucrati. Ajustarea centurii impiedica aparitia oboselii timpurie.
  • In timpul pauzelor si inainte de parasirea locului de munca, motocositoarea trebuie oprita. Aveti grija sa nu o asezati niciodata pe iarba uscata sau pe alte obiecte inflamabile.
Ghid intretinere motocositoare

Depozitare si intretinere motocositoare

Indiferent ca dispuneti de una dintre cele mai bune motocositoare sau de un utilaj destinat amatorilor si uzului personal, atunci cand finalizati munca trebuie sa o depozitati. Acest lucru trebuie sa fie facut intr-un loc sigur si ferit de umezeala, dar si de copii.

Pentru o depozitare corecta este nevoie ca husa pentru protejarea dispozitivului metalic de tuns sa fie montata. De asemenea, rezervorul de benzina si carburatorul trebuie golite.

In cazul intretinerii, trebuie sa tineti cont si de producatorul dispozitivului. Astfel, daca aveti o motocositoare Stihl, folositi doar piese de la acel producator. Nu folositi piese de la alti producatori pentru unealta dumneavoastra, deoarece acestea sunt create special pentru fiecare tip de motocositoare de catre producatorul acestora.

Pentru o lista completa de sfaturi, conforme cu fiecare dispozitiv, cititi cu atentie manualul de utilizare al produsului achizitionat, si respectati punctele mentionate acolo.

Spor la treaba si lucrati in siguranta!

Sursa: Big Store

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!