In functie de felul in care acestia cresc, ei pot fi:
Trandafirii necesita o ingrijire atenta, pentru a nu fi atacati de cancerul ramurilor, rugina, putregai, acarieni, antracnoza sau alti daunatori. De cele mai multe ori, nu este recomandat sa asteptati ca bolile si daunatorii sa apara pentru a-i alunga. Bolile pot fi prevenite simplu si rapid, prin stropire.
Puteti folosi un atomizor Stihl pentru eficienta si un plus de confort in utilizare.
Pentru fainare, specialistii recomanda utilizarea unor produse precum Fundazol, Bavistin, Saprol, Morestan, Tilt, Karathane.
Patarea neagra si rugina trandafirului se trateaza si previne prin stropirea acestora cu Bavistin, Polzram Combi, Mirage, Szsthane etc.
Foarte raspandita este boala ce poarta denumirea de mana trandafirului. Aceasta se trateaza cu Polzram df, Ridomil Gold mz, Brabo 500.
Dupa ploaie, apare adesea putregaiul cenusiu al bobocilor. Acesta se trateaza prin stropirea cu Merpan 50, sulf muiabil, Sumilex etc.
Pentru stropire, puteti folosi un pulverizator Stihl SG 71, care va ajuta la imprastierea precisa a substantei. Acesta dispune de doua duze de evacuare, cu debit de atomizare si unghi diferite. Este echipat cu o pompa de presiune ce cuprinde un piston si un maner de pompare, aspect ce faciliteaza o atomizare constanta pentru mult timp, fara a se repeta pomparea.
Pentru suprafete mai mari, este mai potrivit modelul Stihl SG 31, ce are o capacitate mai mare, de 5 l. Poate fi folosit atat pentru stropirea trandafirilor, cat si a pomilor, multumita celor 2 tipuri de duze.
Pentru combaterea daunatorilor, va propunem si o serie de metode biologice, ieftine si la indemana oricui:
Usturoiul
Un bulb de usturoi zdrobit se amesteca cu 2 lingurite de ulei de parafina pentru aproximativ 2 zile, dupa care se filtreaza. O lingurita de fulgi de sapun se dizolva in 600 ml de apa si se amesteca cu zeama de usturoi. Aceasta solutie se foloseste intr-o cantitate de 10 ml pentru un litru de apa. Substanta obtinuta este extrem de utila pentru inlaturarea plosnitelor si a omizilor.
Zaharul
Prin simpla imprastiere a zaharului pe sol se distrug nematozii ce ataca radacinele plantelor. De asemenea, acesta usuca viermii si previne aparitia paianjenului rosu.
Ceaiul de isop
Este extrem de util contra fainarii si a bacteriozelor. Ceaiul se filtreaza si se foloseste prin stropire. Isopul poate fi plantat printre trandafiri, avand o minunata capacitate de a alunga insectele.
Sursa: Big Store