Sisteme de irigatii rezidentiale pentru gazon

in Ghid Practic Gradina

Statisticile ne arata ca in ultimii ani verile parca nu mai sunt ca odinioara. Astfel, media anuala a temperaturilor a crescut cu 2-3 grade fata de media ultimilor 100 de ani, iar cantitatea de precipitatii a scazut drastic, afectand nu numai agricultura dar si gradinile rezidentiale.

Sisteme de irigatii rezidentiale pentru gazon

Ce se intampla cu gazonul in perioadele de seceta?

Gazonul sanatos necesita zilnic cca 4-5 litri de apa pe m2 (meteorologic vorbind 4-5 mm/m2). Aceasta medie este mult peste ceea ce primeste in mod natural gazonul la noi, in Romania. Daca la inceputul primaverii (aproximativ pana la 15 martie) si la sfarsitul toamnei (aproximativ dupa 1 noiembrie) gazonul se "descurca", in intervalul dintre cele doua date, acesta nu primeste o cantitate semnificativa de apa.

Iar daca gazonul nu primeste suficienta apa se ingalbeneste si arde, lasand in urma pamant uscat, nisip si... regrete.

Solutia

Pentru a evita arderea gazonului este recomandat sa va instalati un sistem de irigatii atat pentru irigarea gazonului cat si a plantelor din spatiile verzi amenajate in jurul acestuia. Acest sistem de irigat trebuie sa poata oferi cantitatea de apa in functie de conditiile meteo.

Din ce consta un sistem automat de irigatii?

Un sistem complet automatizat contine urmatoarele elemente:

  • Programator (panou de control - 220V);
  • Senzor de ploaie / umiditate / inghet;
  • Conducta de apa;
  • Cabluri electrice (9V - 12V);
  • Electrovalve;
  • Aspersoare si duze;
  • Fitinguri;
  • Alte materiale, daca este cazul: pompa/hidrofor, regulator de presiune, supape de scurgere etc...

Cum se instaleaza un sistem de irigatii pentru gazon?

Daca nu sunteti un bun cunoscator al instalatiilor de apa, nu aveti cunostinte necesare in hidrotehnica, si nu aveti experienta in instalarea unor sisteme de irigatii, va sfatuim sa apelati la serviciile firmelor experte in acest domeniu.

Din start, aveti nevoie de un proiect tehnic pentru sistemul de irigatii, cu calcularea exacta a zonelor de irigati si a necesarului de materiale. Urmeaza achizitionarea materialelor (vezi Sfaturi Utile pentru alegerea materialelor), va recomandam magazinele de profil cu nume, de exemplu Magazin de irigatii.

Sisteme de irigatii rezidentiale pentru gazon

Dupa achizitionarea materialelor incepe munca grea:

1. Primul pas este sapatul santurilor pentru conducte si cabluri;

2. Se plaseaza conductele in santuri, se leaga la electrovalve cu ajutorul fitingurilor. Electrovalvele se conecteaza la programator si senzorul de ploaie prin cablurile electrice;

3. Se instaleaza aspersoarele pe conducte cu fitinguri si tevi flexibile;

4. Se leaga sistemul la sursa de apa: fantana/retea/rezervor etc.;

5. Se face primul test si se verifica sa nu fie scurgeri la imbinari;

6. Daca fiecare zona functioneaza fara scurgere, se astupa santurile;

7. Apoi urmeaza fixarea aspersoarelor in pamant si reglarea unghiurilor de stropire ale acestora;

8. Se face testul principal si daca nu se observa probleme, sistemul este gata de functionare.

Sfaturi utile:
  • Va recomadam sa apelati la firme profesioniste care va vor ajuta de la proiectare pana la executarea lucrarii si care vor garanta buna functionare a sistemului de irigatii.
  • Pentru a avea un sistem de irigatii durabil si functional rezistati tentatiei de a achizitiona materiale ieftine din hipermarketuri sau piete, ci apelati la materiale profesionale precum Hunter, RainBird sau Irritrol.
  • Nu incercati sa economisiti reducand numarul de aspersoare fata de proiect, intrucat suprafata nu va mai fi udata uniform, rezultand un gazon multicolor, galben-verde. Aspersoarele stropesc 2/3 din apa pe partea opusa razei de actiune, deci in jurul aspersorului ramane zona descoperita. Din aceasta cauza trebuie completata cu un alt aspersor care bate din partea opusa, astfel echilibrand cantitatile de apa pe fiecare zona a gazonului, dupa cum se vede si in schita din imaginea de mai sus.
  • Apelati la FIRME CU CREDIBILITATE, cu feedback bun din partea clientilor, firme recomandate de catre reviste si site-uri de specialitate, ca de exemplu firma sisteme irigatii.

Autor: Lihat Ervin

Sursa: Special Garden Design

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!