Gradina in ianuarie

de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii

Imagini amenajari gradini

Chiar daca abia am pasit in noul an, pentru a te bucura de o gradina frumoasa si roditoare incepe de pe acum sa-i acorzi putina atentie. Iata cateva lucruri de care este bine sa te ocupi inca din prima luna a anului.

Gradina in ianuarie

1. Protejeaza plantele sensibile la inghet folosind un strat de crengi, frunze uscate, paie sau folie speciala antiinghet.

Capsunii, plantele cu bulbi, plantele perene vor avea o rata de supravietuire peste iarna mult mai mare si se vor dezvolta foarte bine in primavara daca nu vor fi afectate de inghet.

2. Daca nu ati facut inca fertilizarea si imbunatatirea solului nu mai intarzaiati. Umezeala de peste iarna ajuta substantele nutritive sa se dizolve si sa se incorporeze mai bine in sol. Folositi cu precadere ingrasamintele organice precum gunoiul de grajd sau compostul obtinut in propria gradina.

Incercati sa oferiti fiecarei plante solul potrivit. Astfel, unele plante prefera soluri acide care pot fi obtinute adaugand pamant de conifere, ferigi, turba acida, ace de brad, pin, molid (folositi inclusiv resturile de la pomul de Craciun), in timp ce altora le place un sol mai alcalin, asa ca adaugati carbonat de calciu, var sau cenusa de lemn.

Imagini amenajari gradini

Gradina in ianuarie

3. Daca solul nu este inghetat sau prea umed, ianuarie este o luna foarte buna pentru saparea in adancime a acestuia. Perioadele de inghet, care cu siguranta vor mai urma, vor faramita bulgarii de pamant si astfel vei avea in primavera un sol afanat, numai bun de insamantat. In plus, vei scoate la suprafata ouala si larvele insectelor pentru a fi starpite de pasari sau de efectele gerului.

4. In livada, se pot incepe taierile la pomii fructiferi pentru a indeparta ramurile uscate sau bolnave.
Mai ales in cazul pomilor tineri foloseste aparatori speciale pentru a tine la distanta iepurii dornici sa se hraneasca cu scoarta cruda a acestora.

5. Dupa ninsori abundente scutura zapada de pe arbustii ornamentali pentru a nu se rupe sub greutatea acesteia. Unii arbusti, gen thuya, este bine sa-i infasori cu o sfoara pentru a-i proteja de viscol si zapada ce se depune pe ei (la fel cum procedezi pentru transportul bradului de Craciun).

Gradina in ianuarie

6. Hraneste pasarile, acestea pot fi aliatul tau in starpirea multor daunatori ce-ti pun in primejdie plantele din gradina.

7. Tot acum poti planifica gradina de legume astfel incat sa asiguri rotatia culturilor si asocierea corecta a plantelor.

Pentru aceasta realizeaza in fiecare an o harta a gradinii. Vei sti astfel exact ce legume ai avut pe fiecare strat, si ce ar fi bine sa plantezi in continuare. Rotatia periodica a culturilor asigura o exploatare mai buna a resurselor din sol dar si o protectie impotriva diversilor daunatori.

8. Inspecteaza si remediaza defectiunile la uneltele si masinile de gradinarit astfel incat primavara sa te gaseasca cu ele pregatite.


Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!