Factori care influenteaza randamentul panourilor fotovoltaice

in Case ecologice

Datorita scaderii preturilor de achizitie, panourile fotovoltaice au devenit componenta cel mai des intalnita in sistemele de energie alternativa. Sa vedem insa care sunt factorii care influenteaza randamentul panourilor fotovoltaice.

 

 

Productia de energie electrica folosind panourile fotovoltaice are urmatoarea caracteristica la nivel anual:
Randamentul panourilor fotovoltaice

 

In simulare am folosit panouri fotovoltaice SUNERG, un panou fotovoltaic policristalin de 280W si unul monocristalin de 255W din seria I+ (folosit si la PRISPA pentru Solar Decathlon) instalat in Bucuresti cu incidenta 30. Productia panoului monocristalin este similara cu a panoului policristalin.

 

Daca vom instala panoul in Constanta productia va fi cu 3% mai mare iar in Bistrita cu 10% mai mica. De aceea alegerea locatiei precum si calitatea panoului poate influenta foarte mult randamentul sistemelor.

 

Un alt element care influenteaza randamentul panoului fotovoltaic este unghiul de montaj al panoului. Alegerea este determinata de multe ori si de arhitectura locuintei.

 

Randamentul panourilor fotovoltaice

 

In acest exemplu au fost alese unghiuri de 30,45,10 si 0 grade incidenta. La nivel anual incidenta cea mai buna este la 30 grade pentru zona Bistrita (orientarea este Sud pentru toate incidentele).

 

In concluzie factorii care infleunteaza randamentul sunt tipul panoului, calitatea panoului, locatia de instalare, orientarea catre Sud si incidenta de montaj .

 

Preturile panourilor SUNERG folosite in simulare le gasiti pe www.solar-depot.ro

Sursa: Habitat Energy.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!