Burj Al Arab- unul dintre cele mai inalte si luxoase hoteluri din lume, simbol al orasului Dubai

Hotelul Burj Al Arab din Dubai

Amplasata pe o insula artificiala, la 280 metri distanta de plaja Jumeirah din Dubai, Emiratele Arabe Unite, cladirea Burj Al Arab este unul dintre cele mai inalte si luxoase hoteluri din lume.

In araba, Burj Al Arab semnifica Turnul arabilor.


Cladirea are 60 de etaje si 321 metri inaltime, si a fost proiectata de arhitectul britanic Tom Wright. Tema acestuia a fost bine definita: crearea unei cladiri simbol pentru orasul Dubai, asemeni Casei Operei pentru Sydney sau Turnului Eiffel pentru Paris.
Si, se pare ca scopul a fost atins.


Ca si forma, constructia imita o ambarcatiune tipic araba, cu vele, numita dhow, intre cele doua laturi, simbolizand velele, desfasurandu-se un atrium imens de 180 metri inaltime.

Constructia Burj Al Arab a demarat in anul 1994, fiind necesari nu mai putin de trei ani pentru realizarea fundatiei, in timp ce cladirea propriu zisa a fost inaltata in mai putin de trei ani!

230 de piloni din beton, infipti in nisip la 40 de metri adancime fixeaza fundatia formata din roci masive si beton. Constructia contine peste 70.000 metri cubi de beton si 9000 tone de otel!


Daca exteriorul Burj Al Arab este expresia unei arhitecturi ultramoderne, interiorul, proiectat de designerul Khuan Chew, este un mixaj luxos de stiluri occidentale si orientale.

Burj Al Arab se mandreste cu 8.000 metri patrati acoperiti cu foite de aur de 22 de carate si 24.000 metri patrati de marmura!


Chiar daca are dimensiuni impresionante, hotelul beneficiaza doar de 202 apartamente. Cel mai mic ocupa insa o suprafata de 169 metri patrati, in timp ce cel mai generos are 780 metri patrati.

Iar preturile sunt pe masura: de la 1.000 de dolari pentru o noapte, pana la 28.000 de dolari pentru o nopate in apartamentul regal.


Cateva cuvinte si despre restaurantele hotelului. Unul dintre acestea, Al Muntaha, este renumit pentru panorama superba pe care o dezvaluie asupra Dubaiului, de la cei 200 de metri inaltime unde este amplasat, in timp ce un alt restaurant, Al Mahara, isi incanta oaspetii cu un acvariu de peste un milion de metri cubi de apa. Peretii acestuia sunt realizati din sticla acrilica de 18 cm grosime!


De la inaugurarea sa in 1999 si pana astazi, Burj Al Arab a atras in egala masura aprecieri si critici.

Burj Al Arab este un simbol al evolutiei tehnologiei constructiilor, cat si un exponent al opulentei dusa la extrem.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter