Cladirea Operei din Sydney este fara doar si poate una din cele mai cunoscute constructii din lume. Nu te poti numi cu adevarat turist la Sydney daca nu ai facut cel putin o poza cu cladirea operei!
Situata in varful Capului Bennelong ce inchide portul din Sydney, Australia, cladirea este considerata una dintre minunile lumii moderne.
Proiectata de arhitectul danez Jorn Utzon si considerata in anii '50 de catre multi arhitecti si ingineri ca fiind nerealizabila, constructia a demarat totusi in 1959 si a fost terminata �n 1973. Pe durata lucrarilor proiectul s-a confruntat cu probleme majore, de la conditiile meteo nefavorabile la dificultati de ordin tehnic, financiar sau politic.
Totul a culminat in 1965 cu demisia arhitectului Jorn Utzon, in urma unor disensiuni aparute intre acesta si guvernul australian.
Conducerea lucrarilor a fost preluata de catre Peter Hall, care a adus o serie de modificari proiectului initial, in principal in ceea ce priveste designul interior.
Demn de subliniat este insa ca in 1999 administratorii Operei din Sydney au reluat colaborarea cu creatorul acesteia, Utzon, in vederea revenirii la planurile initiale. In 2004 a fost inaugurata prima sala reconstruita si redecorata conform designului lui Utzon, iar in semn de recunostinta sala ii si poarta numele.
Indraznet pentru momentul conceperii sale, proiectul lui Utzon este astazi recunoscut ca un deschizator de drumuri in arhitectura moderna, in care computerul joaca un rol esential in modelarea formelor unei constructii.
Iata insa si ce inseamna Opera din Sydney in date si cifre:
Arhitect: Jorn Utzon
Foto: Morgan Bell