Transformari de vis: librarie moderna intr-o veche biserica gotica - Galerie foto

de Marcel Buciuman in Arhitectura

Obisnuiti sa vedem mereu noi turle de biserici inaltandu-se printre blocurile comuniste, poate ne este greu sa acceptam ca nu peste tot in lume se intampla la fel. Ba dimpotriva.

Daca intr-un alt articol am scris despre transformarea spectaculoasa a unei biserici intr-o locuinta de lux, astazi va prezentam un alt proiect de reconversie a unei biserici, de aceasta data intr-o librarie.

Biserica Dominicana Selexyz din Maastricht

Foto: Ernst van Loon

Mai exact, este vorba despre Biserica Dominicana din Maastricht, Olanda.

Construita in anul 1294, impozanta constructie gotica a incetat sa mai functioneze ca si lacas de cult inca din 1794, cand Napoleon Bonaparte a cucerit orasul, a confiscat biserica iar membrii Ordinului Dominican au fost siliti sa paraseasca tara.

De atunci, in cladire a functionat arhiva orasului, un depozit, ba chiar si o imensa parcare de biciclete.

Biserica Dominicana din Maastricht

Foto: Olya Smith - Biserica Dominicana din Maastricht pe vremea cand era depozit de biciclete

Din 2007 cladirea a capatat insa o noua imagine si o noua utilitate: arhitectii de la Merkx+Girod Architecten au reusit transformarea vechii biserici intr-una dintre cele mai frumoase librarii din lume, Selexyz Dominicanen.

Aproximativ 700.000 de vizitatori ii trec anual pragul, atrasi atat de inedita transformare cat si de cele 45.000 de volume asezate pe rafturile celor 3 niveluri care au fost create, profitand de spatiul vertical generos al constructiei.

Iluminatul discret, frescele de pe tavan datand din secolul al 14-lea, mobilierul minimalist, masa de forma unui crucifix si imensul candelabru gotic din zona altarului sunt cateva elemente care parca ar vrea sa pastreze ceva din emotia si atmosfera mistica a vechii biserici.

Biserica Dominicana din Maastricht - exterior Biserica Dominicana din Maastricht Biserica Dominicana din Maastricht Biserica Dominicana din Maastricht Biserica Dominicana din Maastricht Biserica Dominicana din Maastricht Biserica Dominicana din Maastricht - Libraria Selexyz Biserica Dominicana din Maastricht

Foto: Roos Aldershoff

Biserica Dominicana - Libraria Selexyz Biserica Dominicana - Libraria Selexyz

Foto: Bert Kaufmann

Cafenea Libraria Selexyz

Foto: Teemu Mäntynen

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!