Toamna in gradina - 11 lucrari esentiale

de Marcel Buciuman in Gradina flori de apartament

Toamna este abia la inceput si nu dorim sa ne luam inca la revedere de la zilele calde si insorite, dar timpul zboara si orice gradinar experimentat stie cat sunt de importante urmatoarele saptamani atat pentru strangerea, depozitarea si conservarea roadelor din gradina, cat si pentru pregatirea recoltei anului urmator.

Toamna in gradina de legume

Iata deci 11 lucrari esentiale de facut toamna in gradina de legume

Gradina cu legume toamna

1. Chiar daca e toamna, gradina ta te poate rasfata inca cu multe legume proaspete!

Cultiva la sfarsitul verii ridichi, sfecla, broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles, spanac, ceapa verde, praz, patrunjel pentru frunze sau hrean. Acestea sunt legume care sufera in arsita verii, dar toamna se simt foarte bine.

Vei constata chiar ca legumele de toamna necesita o ingrijire mult redusa: irigatul nu mai trebuie facut cu aceeasi intensitate, buruienile nu-ti mai napadesc straturile iar pana si insectele daunatoare parca au disparut!

 

 

 

Cos cu legume

2. Recolteaza, conserva si depoziteaza roadele gradinii tale!

Intrucat zicala "Cate bordeie, atatea obiceie" este cat se poate de adevarata si in cazul conservarii fructelor si legumelor, nu vom insista asupra acestui aspect. Fiecare gospodina are propriile retete si, in plus, internetul abunda de astfel de retete.

Sfatul nostru este, mai ales daca v-ati straduit sa produceti legume si fructe bio, sa reduceti, sau chiar sa evitati folosirea conservantilor chimici.

 

 

 

 

Seminte legume

3. Esti multumit de soiurile de legume din gradina ta? De ce sa mai dai banii pe seminte in sezonul viitor? Acum este momentul sa aduni seminte de la cele mai frumoase legume, ajunse la maturitate, pentru plantele anului viitor!

Eticheteaza-le si depoziteaza-le in locuri uscate, racoroase si intunecoase.

Atentie! Nu pastra semintele mai mult de 1-2 ani intrucat valoarea acestora germinativa se degradeaza in timp.

 

 

4. Curata straturile goale de resturile de vegetatie. Toate aceste resturi pot fi tocate si aruncate in lada de compost.

Atentie! Nu arunca la compost plantele afectate de daunatori sau buruienile cu seminte, altfel risti ca acestea sa-ti napadeasca culturile de anul viitor.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

mobiler de gradina lemn masiv

5. Sapa cat mai adanc straturile libere, astfel incat gerul de peste iarna sa distruga eventualele cuiburi de daunatori din sol. De asemenea este bine stiut ca straturile sapate din toamna se vor lucra mult mai usor in anul viitor. Iar plantele iubesc un sol bine afanat.

6. Imprastie peste straturile sapate compost maturat. Acesta va continua sa se descompuna si se se va omogeniza peste iarna in sol.

7. Planifica de acum plantarile de anul viitor. Asigura rotatia culturilor si asocierea corecta a plantelor. Acest lucru iti va asigura o recolta mai bogata si o protectie naturala impotriva diversilor daunatori.

8. Planteaza plantele cu bulbi, fie ca este vorba de gradina de legume sau de gradina de flori. Usturoiul, arpagicul, lalelele, narcisele sau zambilele ingropate in pamant la sfarsitul toamnei vor asigura o intrare in vegetatie cat mai timpurie primavera urmatoare.

Folie antiinghet

9. Protejeaza de bruma si ingheturile timpurii plantele care sunt inca in vegetatie, precum si plantele multianuale (telina, leusteanul, capsunii). Pentru aceasta poti folosi un strat de paie, frunze uscate sau folii speciale antiinghet.

10. Nu uita de instalatiile pentru irigarea gradinii. Goleste-le de apa pentru a evita degradarea acestora datorita inghetului.

11. Curata, verifica si repara uneltele de gradinarit. Primavara multitudinea de lucrari din gradina te vor coplesi, si ar fi de preferat sa nu mai ai si grija uneltelor.


Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!