Cauta in:  
  * - Oferte noi
 

Cuvinte cheie

Home » Oferte » Plante-si-flori » Pomi fructiferi

» Adaugati o oferta

POMI FRUCTIFERI - 16,00 RON

(Pretul contine TVA)
De la CLEAN TEAM ALBA - Ciumbrud

Trimite unui prieten

Adresa de e-mail a destinatarului
Adresa de e-mail a expeditorului
Nume expeditor
« Anterioara Oferte din sectiunea Pomi fructiferi Urmatoarea »

Descriere - POMI FRUCTIFERI

Pomi Fructiferi (mar, par, prun, piersic, cais, cires, visin, migdal, gutui) Plantarea pomilor
Inainte de inceperea plantarii pomului sau pomilor, daca este vorba de o livada, aveti nevoie de:
- balegar fermentat: 1 galeata/pom);
- balega proaspata de vita: 1 galeata/pom;
- apa;
- pamant galben: 1 galeata/25 pomi;
- 200 g ingrasamant complex: (N, P, K)/pom.
Intr-una din gropile sapate in vederea plantarii si aflata in centrul terenului se va pregati o “mocirla" formata din 1 parte balega proaspata de vita, 1 parte apa peste care se adauga pamant galben pana cand, prin amestecare continua, se obtine o pasta de consistenta medie. In aceasta pasta se vor cufunda complet radacinile pomului sau pomilor fasonati, atatia cati incap in groapa (in cazul ca infiintati o livada).
Fasonarea pomilor se executa cu o foarfeca de pomi bine ascutita. Se aplica atat la radacini, cat si la ramificatiile trunchiului, daca exista. Astfel, prin taiere, se elimina DOAR radacinile uscate, rupte sau ranite. Daca, in momentul plantarii, pomul tanar se prezinta ca o varga neramificata aceasta se va reteza, deasupra unui mugure, la o inaltime de 1-1,25 m. Aceasta e inaltimea de proiectare a trunchiului si, in functie de optiuni, dimensiunea indicata poate fi mai mare sau mai mica.
Daca insa pomul are deja ramificatii laterale, atunci se va aplica taierea reductiva, care are in principal doua scopuri:
- reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoare perioada de vegetatie de catre radacina si asa slabita prin operatia de dezgropare;
- incepera taierilor de formare a coroanei pomului.
Prima ramificatie care se va indeparta de la inel este lastarul concurent (in cazul in care acesta nu a fost indepartat in pepiniera). Lastarul concurent este prima ramificatie crescuta imediat sub cresterea anuala a varfului. Acesta are, de regula, o orientare verticala si poate fi la fel de viguros ca si varful insusi. In situatia in care lastarul concurent are o crestere mai convenabila decat varful, din punctul de vedere al pozitiei, vigorii, etc., acesta va fi oprit si se va elimina varful.
In acest caz va trebuie eliminata ramificatia de sub lastarul concurent ales ca ax de prelungire. Se va verifica daca in acest caz mai raman suficiente ramificatii pentru proiectarea primului etaj de ramificatii principale.
Urmatorul pas este alegerea celor cateva ramificatii principale (dintre cele care exista) care vor constitui sarpantele viitoarei coroane. In acest moment este absolut obligatoriu sa va fi hotarat deja asupra formei de coroana dorita.
Revenind, pomii care nu incap in groapa cu ingrasamant se depoziteaza intr-un loc umbros si se invelesc cu saci umeziti. Plantarea incepe de la capatul primului rand in cazul livezilor, unde se va aduce un pom bine mocirlit si o galeata de balegar. Tot timpul vor fi respectate urmatoarele reguli importante:
- in zona de deasupra punctului de altoire se poate observa, pe o parte a tulpinii, o zona mai inchisa uneori, pigmentata cu muschi. Aceasta este partea dinspre nord orientata in pepiniera. Si in livada sau gradina, indiferent unde plantati pomul, aceasta orientare trebuie respectata, in sensul ca pomul trebuia plantat cu acea parte indreptata spre nord;
- punctul de altoire, vizibil fara dificultate, va trebui sa se situeze la suprafata solului, dau nu mai sus de aceasta.
Cu respectarea acestor reguli se va trece la plantarea pomului. O persoana va aseza pomul mocirlit si fasonat, cat mai pe centrul gropii. Daca varfurile radacinilor se aseaza pe fundul gropii, iar punctul de altoire este la nivelul solului se vor arunca mai multe lopeti de pamant luat pentru a face groapa si acesta se va tasa cu piciorul peste radacini.
Peste acest prim strat gros de aproximativ 5 cm de pamant se va presara un strat tot de 5 cm de balegar fermentat. Se va continua cu adaugarea si tasarea straturilor de pamant de suprafata (dat la o parte cand s-a facut groapa) si balegar si apoi doar cu a pamantului scos din fundul gropii, atunci cand a fost sapata. Daca groapa este cu mult mai adanca decat inaltimea radacinii, atunci ea se va umple cu pamant de suprafata pana la inaltimea necesara. Acesta se va tasa usor. In continuare se va proceda ca mai sus. In cazul plantarilor de primavara, la radacina fiecarui pom se va face cate un dig circular, menit sa dirijeze apa catre radacina pomului, iar la plantarile de toamna, la radacina fiecarui pom se va face cate un musuroi de pamant de 30-40 cm, menit sa protejeze zona de altoire impotriva inghetului.
In cazul livezilor, pe masura ce operatia de plantare evolueaza este bine sa se faca o verificare vizuala, pe randuri, ca toti pomi sa fie in linie, inainte de a-i planta. Se va elimina astfel neajunsul ca la incheierea unui rand sa se constate ca unul sau mai multi pomi nu sunt aliniati perfect cu ceilalti.
Urmatoarea actiune este fixarea in pamant a tutorilor (bete ajutatoare de care se leaga tulpina pomului). Inainte de aceasta, este indicata cufundarea varfurilor tutorilor in gudron, smoala topita sau arderea superficiala a acestora. Este recomandabil ca tutorii sa se amplaseze in partea de nord a pomilor lasand un spatiu de doua degete intre tutore si pom. In cazul plantarilor de toamna, inainte de legarea pomului de tutore se va proteja tulpina acestuia impotriva rozatoarelor prin infasurarea cu folie de polietilena sau alte materiale de protectie. Dupa plantarile de primavara aceasta operatie poate fi facuta sau nu, dupa situatia existenta in zona. Legarea puietilor de tutore se poate face cu sfoara, rafie, benzi de plastic, nuiele de rachita, etc. Se va asigura cel putin o zona de tampon formata din paie, iarba uscata, foi, etc. Aceasta trebuie sa impiedice ranirea scoartei prin contact cu tutorele in timpul vanturilor puternice.
Lucrarile specifice in primul an de la plantare
Sfaturile urmatoare se aplica pomilor plantati toamna si se refera la ingrijirea pomului in iarna ce urmeaza plantarii. In ceea ce priveste pomii plantati primavara, lucrarile despre care se vorbeste in continuare se vor aplica din primavara viitoare.
Puietii plantati toamna au stat peste iarna in repaus vegetativ, la fel ca si cei plantati primavara. In iarna ce urmeaza plantarii de toamna se va aplica un tratament cu un insecticid.
Administrarea acestuia se face in lunile ianuarie - februarie, intr-o zi cu temperaturi de peste 0 grade Celsius si cu vant slab. In vara ce urmeaza dupa plantarea pomilor, plivitul lastarilor in tinerele coroane trebuie facut cu multa atentie, dar el este necesar in mod obligatoriu. Acum vor fi franati in crestere lastarii concurenti prin ciupirea varfurilor acestora atunci cand au deja lungimi de 15-20 cm (sfarsitul lunii mai si inceputul lui iunie). Tot acum vor fi indepartati complet lastarii crescuri inspre interiorul coroanei sau cele atacate de boli sau colonii de daunatori. Tocmai tarziu in vara, adica atunci cand formatiunile scurte au deja un mugure terminal se pot aplica taierile de vara (sfarsitul lui iulie). Astfel lastarii laterali crescuti pe ramificatiile principale vor fi eliminati pentru aerisirea interiorului coroanei. Lastarii cu lungimi medii, crescuti vertical se vor reduce pana la jumatate din lungime. Lastarii subtiri, dar foarte lungi (peste 30 cm) vor fi scurtati dupa 8-9 frunze de la baza. Acolo unde se remarca aglomerari de vegetatie se vor opera rariri.
Daca in vara s-au aplicat taieri corespunzatoare, in iarna nu mai sunt necesare decat taierile de reducere a prelungirii ramurilor de schelet. In anii care urmeaza anului plantarii lucrarile in livada se diversifica si prezinta particularitati legate de specie, soi, etc. Ele nu mai pot fi tratate global cum s-a procedat pana acum cu pregatirea terenului si plantarea propriu-zisa.
CRESTEREA SI INTRETINEREA POMILOR
Taierile la pomii fructiferi se efectueaza in functie de mai multi factori. Astfel, la inceput, dupa plantare, in functie de forma de coroana pe care vrem s-o obtinem se fac taierile pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obtine in 3-4 ani de la plantare, prin operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor (prin aplecare, arcuire etc.) si prin taieri propriu-zise, prin scurtari si suprimari de ramuri.

Pe parcursul formarii coroanei sunt executate si unele lucrari “in verde", cum ar fi suprimarea mugurilor, ciupitul si plivitul lastarilor. Odata formata coroana pomilor, ea trebuie mentinuta prin taierile de intretinere si fructificare.

Taierile anuale
sunt necesare pentru a reduce incarcatura excesiva cu muguri de rod in anii cand este nevoie, pentru a preveni alternanta de rodire si a stabili marimea ramurilor, pentru a evita alungirea si intrepatrunderea lor, fiind stiut ca in coroanele dese, in care nu patrunde suficienta lumina, se formeaza un mediu propice pentru inmultirea si dezvoltarea bolilor si a unor daunatori.
De asemenea, la pomii cu coroana deasa stropirile se efectueaza mult mai greu, existand riscul ca solutia de stropit sa nu poata fi aplicata pe toate ramurile. Tot prin taierile de intretinere se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varful coroanei.
Taierile de fructificare
au rolul de a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. La pomii aflati in plina rodire, se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul pomilor.
Fiecare specie pomicola are particularitatile sale pentru taierile de fructificare.
O data cu inaintarea in varsta, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe si productii scazute. Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv al acestor pomi se aplica taieri de intinerire.
Taierile de intinerire
dau rezultate bune cand volumul coroanei se reduce considerabil si semischeletul se intinereste in mare majoritate. Taierile pomilor fructiferi se efectueaza in principal in perioada de repaus.
Taierile facute primavara tarziu sunt recomandate numai cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger.
Taierile “in verde"se executa la unele specii: cires, piersic (timpuriu), dupa culesul fructelor.
Stropirea pomilor
In pomicultura, dupa efectuarea taierilor si stropirilor de iarna urmeaza o serie de lucrari si stropiri care vor asigura recoltele acestui an.
La mar se aplica doua tratamente de baza cand:
1. 10-20% din mugurii florali sunt la inceputul infrunzirii (sunt cat o urechiusa de iepure);
2. 10-15% din flori si-au scuturat petalele.
Ambele tratamente se executa impotriva rapanului si a fainarii. La aceste stropiri, se folosesc unul dintre urmatoarele produse: Benlate 50WP 0,05-0,07%, Punch 40EC 0,005 - 0,0075%, Rasumin 0,15%, Systane 0,1 - 0,125%.
Este indicat sa folositi solutiile alternative pentru o mai mare eficienta.
La prun de o importanta covarsitoare sunt in aceasta perioada urmatoarele tratamente:
1. Pentru reducerea rezervei de daunatori, stropirea se aplica intre fazele de buton verde si inaltarea inflorescentelor. Tratamentul se aplica cu zeama bordeleza 1% sau Turdacupral 50 PV 0,5%.
2. La caderea petalelor, prunii se stropesc cu unul din urmatoarele produse: Dithane M45 0,2% sau Vondozeb 0,2%.
La par in aceasta perioada este obligatoriu tratamentul pentru rapan si defoliatoare care se executa cu Dithane M45 0,2% sau Vondozeb 0,2% si se efectueaza in intervalul dintre inflorirea corolei si deschiderea primei flori.
La cires si visin se folosesc aceleasi produse ca la par, impotriva moniliozei si antracnozei si se aplica la scuturarea petalelor.
La piersic si cais se aplica o stropire impotriva moniliozei, fainarii cu Dithane M45 0,2% sau Vondozeb 0,2% sau Sumilex 0,1%, atunci cand 10-15% din flori si-au scuturat petalele.
Este bine de retinut ca in perioada de vegetatie piersicul nu suporta stropiri cu zeama bordeleza.

Garantie - 2 ani

Contacte - CLEAN TEAM ALBA:

Telefon fix: 0258866111

Telefon mobil: 0735191401

» Cere de la CLEAN TEAM ALBA detalii despre oferta
» Informatii complete - CLEAN TEAM ALBA
» Vizualizeaza toate produsele firmei CLEAN TEAM ALBA
Mobila si decoratiuni

Mobila bucatarie, mobila living, mobilier baie, mobila sufragerie, mobila dormitor, etc

Stiluri decorative (stil modern, stil rustic, etc)

Piese de mobilier (canapele, mese, etc)

Materiale (lemn, MDF, inox, fier forjat, etc)

 

» Articole din revista

Aboneaza-te la Newsletter

 
Copertine, parasolare
Case lemn
Mobila si decoratiuni
Producator dale pavaj, piatra decorativa
Mobilier urban si de gradina

Anunturi imobiliare

Anunturi imobiliare Case sau vile

Buftea Crevedia, vila P+1 la cheie, 63000 eur

Crevedia

P+M, 4 camere, suprafata 144 mp

teren 550 mp

Pret: 63000 euro, negociabil

Anunturi imobiliare Apartamente

Inchiriere apartament 2 camere Calea Mosilor

Bucuresti

2 camere, suprafata 60 mp

Pret: 400 euro/luna

Anunturi imobiliare Case sau vile

Casa noua de vanzare in Europa, Cluj Napoca

Cluj-Napoca

D+P+1, 5 camere, suprafata 150 mp

teren 350 mp

Pret: 105000 euro, negociabil

Poze casa si gradina

Casa si gradina - poze

Divertisment

Casa si gradina - imagini

Constructii celebre

Casa si gradina - Constructii celebre

Program TV (Vineri)

18:00

Aventuri imobiliare in strainatate

Discovery Travel&Living

Contact Termeni si conditii Publicitate © Copyright 2007-2015 CaseSiGradini

Recomandari: