E foarte simplu sa iti faci singur un sistem de irigatii. Eu mi-am facut unul acum 4 ani de zile si functioneaza foarte bine.
Avantajele sint foarte multe fata de unul instalat de profesionisti. Unul dintre ele este acela ca poti sa il repari singur oricind, fara sa fie nevoie sa apelezi la firma care l-a instalat.
1. In primul rand cand incepi trebuie sa ai un plan cu toate zonele pe care vrei sa le acoperi.
2. In functie de presiunea si debitul pe care il ai trebuie sa iti calculezi exact cite aspersoare vei avea nevoie pe fiecare circuit.
3. Pentru gradina, partea mare deschisa, eu am folosit sistem de suprafata, la marginea zonei, langa gard, ascuns in iarba. In locul unde este nevoie te intepi in acest sistem si pui aspersor. La mine, la 4 bari, pe acest sistem am 3 aspersoare rotative, toro, nu din brico. 40 ron unu.
4. Pentru zonele mai putin accesibile vei fi nevoit sa ingropi sistemul. Dar nu teava, eu am ingropat furtun. Avantaje: nu crapa iarna daca mai ramine apa in el

5. Am 2 circuite directe cu aspersoare simple, ieftine, pentru zone de 4 m2 unu, si 6 m2. Ieftine, de ce? Daca se strica le inlocuiesti simplu.
6. 4 electrovalve cu un circuit de comanda, langa hidrofor, una linga alta.
Sistemul se gaseste piesa cu piesa
Avantajul unui astfel de sistem este enorm, fata de unul ingropat profi. Daca ala se strica iti strici si tu gazonul ... totul tine de indemanare ...