Baia fara faianta in stil marocan

in Decoratiuni

Daca vine vorba de amenjarea sau renovarea baii, piata gresiei si a faiantei ne ofera o gama extrem de larga de produse. De la faianta de format mare si pana la mozaicul fabricat manual, de la culorile vii si pana la cele mai extravagante texturi, avem de unde sa alegem.

 

 

Baia fara faianta in stil marocan

 

Dar ce se intampla cand, in ciuda ofertei, nu dorim faianta in baie? Poate am prefera mai mult o vopsea sau o tencuiala, unde culorile le-am putea prepara noi, chiar la fata locului.

 

La alegerea unei solutii pentru peretii din baie, trebuie sa avem in vedere cel putin doua aspecte: dimensiunea incaperii si umiditatea. Pentru camera de zi sau cea de dormit ar fi usor de ales o vopsea, in culoarea dorita. La baie insa, trebuie sa avem grija ca alegerea facuta sa fie rezistenta la aburi sau chiar si la stropirea cu apa si sa nu permita aparitia mucegaiului.

 

In ultimii ani, tot mai multi arhitecti si beneficiari au preferat inlocuirea faiantei cu tencuieli traditionale, rezistente la umiditate. Traditionale, pentru ca aceste tencuieli speciale au origini in baile turcesti, gen Hamman, sau inspirate din tehnici speciale din Maroc.

 

In Maroc, de exemplu, exista un var special, foarte hidraulic cu o compozitie aparte. Prin acest material, natura a oferit marocanilor un produs care, prelucrat corespunzator, confera niste suprafete cu impermeabilitatea unui beton din statiile de epurare.

 

Wellness cu Tadelakt

 

La inceput, aceasta tehnica a fost utilizata de marocani pentru etansarea cisternelor in care era tinuta apa de baut. Apoi a fost utilizata pentru pereti in interior si exterior, pentru podele, si, mai tarziu, in Hamman, la baile orientale, dar si in palate.

 

Tehnica de aplicare a fost data mai departe de la tata la fiu, timp de generatii. Acest material, si tehnica speciala de aplicare numita Tadelakt, a devenit extrem de populara in Europa in ultimii 15-20 de ani.

 

Mesteri voluntari si fanatici s-au dus chiar pana in Maroc pentru a invata aceasta tehnica. Acum, Tadelakt se utilizeaza in bai, centre spa si wellness, in hoteluri dar si pentru realizarea obiectelor de arta.

 

Arta din Tadelakt

 

Fiecare lucrare de tadelakt este unica. Prin modul special de prelucrare (in continuare, cu metode si unelte traditionale), se formeaza suprafete fascinante, usor ondulate si vii, cu luciu natural.

 

Prin pigmentarea mortarului se obtin cele mai diverse culori, care difera in conditii de lumina diferita. Efectul de culoare Tadelakt nu este uniform, acesta depinzand de prelucrare si de intensitatea luminii.

 

In ultimii ani s-au scris carti despre Tadelakt, au aparut mai multi importatori sau producatori ai acestui material si multi mesteri s-au specializat pe aceasta tehnica. Un lucru insa a ramas de neatins: prelucrarea manuala, cu unelte speciale (de ex. piatra ceramica) si suprafata unica a peretilor realizati cu Tadelakt.

 

Baia fara faianta in stil marocan

 


Sursa: NaturalPaint.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!