Case mici vs. case ieftine

in Constructii

Din ce in ce mai des primesc solicitari din partea beneficiarilor pentru asa numitele "case mici" sau "case ieftine". Conceptia fiecaruia despre astfel de locuinte este una aparte si tine de nevoile si gusturile individului in parte.

 

 

Proiecte case mici vs. case ieftine Ce inseamna pentru unii "case mici" sau "case ieftine"? Ei bine, pentru marea majoritate, notiunea de casa mica este asociata cu cea de casa ieftina. Cei mai multi inteleg prin aceste expresii conceptul de casa cu suprafata construita utila cat mai mica, in general cuprinsa intre 120 si 130 de mp, cu functiuni care sa asigure strictul necesar - living, bucatarie, doua dormitoare, una sau cel mult doua bai, o camera tehnica care sa asigure si spatiu de depozitare si eventual o terasa la nivelul parterului.

 

Tin sa fac cateva precizari in ceea ce priveste aceasta mentalitate. Nu intotdeauna aceste "case mici" sunt si "case ieftine".

 

Aici intervin o multitudine de factori ce pot influenta costurile aferente realizarii investitiei, printre care: conformarea din punct de vedere geometric a casei, forma acoperisului, materialele si finisajele folosite, tipul de structura, proiectul, vecinatatile etc.

 

Voi incerca in cele ce urmeaza sa punctez, pentru fiecare din acesti termeni, cateva aspecte referioare la costurile necesare constructiei viitoarei case.

 

1. Conformarea geometrica a casei

 

- Cu cat forma in plan a casei este mai "pretentioasa" cu atat costurile de executie vor fi mai mari;

 

- Cu cat ne "ridicam" mai mult de la teren, cu atat costurile cresc, deoarece consumul de material necesar (beton, armatura, hidroizolatie, cofraje etc. ) creste;

 

- Subsolul este pretabil doar in cazul in care folositi, in adevaratul sens al cuvantului, toate spatiile componente; in caz contrar, notiunea de "bani ingropati" este valabila si la propriu si la figurat;

 

- Terasele generoase implica costuri suplimentare deoarece consumul de material necesar (beton, armatura, cofraje etc.) creste; la proiectare nu se iau de obicei in calcul suprafetele teraselor, dar in executie da, si acolo intra material... deci mare atentie!

 

2. Forma acoperisului

 

- Un acoperis simplu, in doua, trei sau chiar patru ape este cea mai ieftina solutie;

 

- Prezenta lucarnelor va determina cresterea costurilor (apar dolii suplimentare care nu sunt deloc ieftine, atat ca material cat si ca montaj);

 

- Ferestrele de mansarda sunt destul de costisitoare dar pot oferi o priveliste deosebita pe timp de noapte in cazul in care optati pentru folosirea lor.

 

- Nu plecati de la premiza ca un acoperis in terasa este cu mult mai costisitor ca unul clasic pe structura de lemn; ca si costuri ele sunt apropiate; dezavantajul este nesiguranta in ceea ce priveste modul de executie a hidroizolatiei - apar des probleme cauzate de infiltratii;

 

- Cea mai ieftina solutiei pentru invelitoare este tigla metalica ondulata; in cazul in care beneficiarul opteaza pentru tigla ceramica, costurile vor creste atat din cauza materialelor cat si a structurii de rezistenta a acoperisului (profilele de lemn vor fi substantial mai mari intrucat tigla este mult mai grea decat tabla).

 

3. Materialele si finisajele folosite

 

- Aici apar cele mai mari diferente cauzate de dorintele fiecaruia dintre noi.

 

Dau un exemplu : Am avut beneficiari care, desi au optat pentru o casa mica, au ales sa puna in opera finisaje cu mult peste medie ca valoare, care sa le asigure confortul dorit. Aici ma refer la parchet, gresie, faianta, mobilier si obiecte sanitare in special, tamplarie, usi, etc.

 

- Mare atentie la alegerea obiectelor sanitare deoarece aici apar cele mai mari costuri!

 

- Incalzirea in pardoseala reprezinta un alt cost "generos" si va obliga la finisaje reci - gresie … nu recomand parchetul daca alegeti astfel de sistem de incalzire deoarece, din experienta, va spun ca nu exista la noi pe piata parchet care sa reziste la astfel de sistem de incalzire…. E doar o parere personala si cine stie un astfel de parchet chiar il rog sa imi dea mai multe informatii…

 

4. Tipul de structura

 

- Tipul de structura este strict legat de proiectul de arhitectura;

 

- Cu cat arhitectura este mai "pretentioasa" cu atat si structura de rezistenta va fi una pe masura;

 

5. Proiectul

 

Proiecte case mici vs. case ieftine - Un proiect bine facut va scuteste de necazuri pe timpul executiei;

 

- Luati legatura cu un inginer structurist (sau mergeti cu cel recomandat de architect) si comandati un proiect tehnic de executie! Proiectul pentru autorizatia de construire este doar o parte din proiectul tehnic si nu va ofera informatii despre cum sa construiti casa!

 

- In ciuda faptului ca poate la prima vedere cantitatile de beton si fier vi se par mari pentru o casa, aveti incredere in cel care a facut proiectul de rezistenta! Nimeni nu pune din burta armatura si merge pe conceptul "lasa ca nu dau de la mine … plateste beneficiarul…"

 

Exista normative de proiectare ce trebuiesc respectate iar cine semneaza pentru planuri raspunde pentru ele 50 de ani... asa ca nu va dati cu parerea ca e mult fier pentru ca, in fond, siguranta dumneavoastra ar trebui sa fie prioritara!

 

- Incercati sa va implicati in activitatea de proiectare pentru a putea ajuta arhitectul / inginerul structurist / inginerul de instalatii sa inteleaga dorintele si nevoile dumneavoastra pentru ca in final acel proiect de casa sa iasa asa cum v-ati dorit.

 

6. Vecinatatile

 

- De multe ori exista constructii pe loturile invecinate, chiar pe limita de proprietate; In acest caz va trebui ca si noua casa sa se alipeasca la calcan. Acest aspect implica costuri mai mari la realizarea lucrarilor de infrastructura, in special in cazurile in care avem si subsol.

 

- In cazul in care pentru constructia propusa se doresc masuri care nu sunt in concordanta cu prevederile urbanistice ale zonei, atunci va trebui elaborat un PUD - plan urbanistic de detaliu, care sa reglementeze solutia propusa. Asadar, in clipa in care va hotarati ca e timpul sa construiti o casa, puneti-va aceste probleme pentru ca la final "sa iasa treaba buna".

 

Apelati la personal calificat - arhitecti, ingineri, etc.

 

Termenii de "case mici" sau "case ieftine" nu merg neaparat impreuna. Totul tine de gustul si nevoile fiecaruia. Cea ce pentru unii reprezinta conceptul de "case mici", pentru altii poate reprezenta notiunea de "prea mic" sau de ce nu, "nepotrivit". Ajutati-l pe arhitect sa inteleaga punctul dumneavoastra de vedere asupra conceptului de casa ieftina pentru ca la final acel proiect de casa, si chiar casa in sine, sa iasa asa cum v-ati dorit.

Autor: Dipl. Ing. Crihan Adrian

Sursa: MagazinulDeProiecte.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Bucatarie

MOBILA BUCATARIE CULOARE ROSIE

Pret: 2300,00 LEI 2057,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!