Sistemul structural adecvat pentru elaborarea unui proiect de casa optim

in Constructii

In calitate de investitor si viitor beneficiar al unei case trebuie sa iti pui inca din faza de proiect de casa problema referitoare la sistemul structural ales. Primul aspect important in luarea acestei decizii este cel material. Cu cat se doreste realizarea unei structuri cat mai complexe, cu forme cat mai "anormale", cu atat si structura va fi una mai scumpa.

 

 

Structura casa, proiect de casa optim Din acest punct de vedere, o casa cat mai simpla, o asa zisa "cutie" este solutia cea mai ieftina dar totodata va avea si un aspect monoton, lipsit de orice efect vizual care sa incante ochiul. Trebuie deci gasita o solutie optima inca din faza de proiect de casa, agreata in primul rand de beneficiar cat si de arhitect si de inginerul structurist, care sa imbine utilul cu placutul.

 

Din punct de vedere al meterialului folosit la executarea structurii exista cateva variante de unde putem alege: beton armat, caramida, otel sau lemn. Functie de tipul ales, proiectul de casa va fi unul cu caracteristici aparte.

 

1. Casa pe structura din beton armat


Acest tip de structura este cu siguranta cel mai folosit la ora actuala. Se poate opta pentru varianta pe cadre simple sau un sistem mixt : cadre si difragme din beton armat atunci cand avem nevoie de un anumit nivel de siguranta in ceea ce priveste preluarea fortelor laterale generate de un posibil seism.

 

Acest tip de structura permite o libertate destul de mare in ceea ce priveste configurarea spatiului interior al viitoarei case, fiind posibila realizarea unor deschideri intre stalpi de circa 6-7 metri, sau chiar mai mari.

 

Zidaria folosita pentru acest tip de sistem structural va juca deci un simplu rol de inchidere sau de compartimentare, eforturile aparute in exploatare fiind preluate de cadrele de beton armat.

 

Din punct de vedere al costurilor, acest tip de structura nu este cea mai ieftina insa nici cea mai scumpa. Un sistem structural corect dimensionat nu ar trebui sa depaseasca ca valoare mai mult de 30-35% din valoarea totala a investitiei.

 

Un proiect de casa realizat pe aceasta solutie va duce la obtinerea unui spatiu aerisit, cu deschideri destul de mari, permitand in viitor recompartimentari interioare ce pot fi realizate cu o oarecare usurinta.

 

2. Casa pe structura din zidarie portanta


Acest tip de structura este destul de des folosit in momentul de fata . Structura este formata din pereti de zidarie, cu samburi din beton armat la intersectiile peretilor si suplimentar acolo unde este nevoie, si centuri perimetrale pe capul spaletilor de zidarie.
Ca si costuri, este un sistem putin mai ieftin decat cel pe cadre din beton armat insa are multe limitari in ceea ce priveste amenajarea spatiului interior. Astfel o casa executa pe acest tip de sistem structural va fi ca o cutie, fiind necesara continuitatea spaletilor de zidarie in etaj identic cu cei din parter. Un alt dezavantaj il reprezinta suprafetele golurilor din peretii de zidarie care sufera de anumite limitari. Se poate folosi un sistem mixt cadre din beton armat si zidarie portanta pentru a oferi o libertate mai mare in ceea ce priveste configuratia spatiului interior.

 

Un proiect de casa realizat pe aceasta solutie va duce la obtinerea unui spatiu cu deschideri mai mici fata de solutia pe cadre din beton armat, cu limitari ale golurilor in peretii de zidarie si care nu va permite in viitor recompartimentari interioare fara interventii asupra sistemului structural existent.

 

3. Casa pe structura din otel


Din ce in ce mai multi beneficiari opteaza pentru constructia de case cu structura din otel. Un mare avantaj il reprezinta timpul de executie, mult mai rapid fata de cel al unei structuri pe cadre din beton armat sau pe zidarie portanta.

 

Ca si costuri, structura in sine nu depaseste valoarea adiacenta unui sistem pe cadre din beton armat. Sunt in schimb necesare masuri de protectie la coroziune a materialului, operatiuni ce cresc costul structurii per ansamblu.
Inchiderile se vor realiza din panouri termoizolante care nu intotdeauna au un aspect adecvat pentru fatada unei case.

 

Din punct de vedere al spatiului obtinut prin folosirea acestui tip de structura, putem afirma ca acesta va fi unul deschis intrucat putem realiza deschideri mari 6-8 m sau chiar si mai mult. Un impediment il constituie necesitatea contravantuirii acestui tip de structura pentru asigurarea unei comportari adecvate la actiunile seismice. Pozitionarea acestor contravantuiri poate fi uneori o problema in ceea ce priveste pozitionarea golurilor de geam sau de usa.

 

Un proiect de casa realizat pe aceasta solutie va duce la obtinerea unui spatiu aerisit, cu deschideri destul de mari, permitand in viitor recompartimentari interioare.

 

4. Casa pe structura din lemn


Casele pe structura din lemn au devenit din ce in ce mai cautate la ora actuala. In primul rand acest sistem este cel mai avantajos din punct de vedere al costurilor.

 

Lemnul este un material organic, ecologic si are un aspect vizual placut. In timp, fara masuri de protectie adecvate, lemnul va fi afectat de actiunea diferitelor bacterii ce duc la putrezirea sa.

 

Marele dezavantaj il reprezinta riscul destul de mare de producere al anui incendiu. In acest scop trebuiesc luate masuri speciale de tratare a materialului folosit (ignifugare) sau chiar utilizarea unui sistem de prevenire si stingere a incendiilor.

 

Un proiect de casa realizat pe aceasta solutie va duce la obtinerea unor costuri mai mici pentru realizare, comparativ cu celelalte tipuri de structuri prezentate.

Autor: Dipl. Ing. Crihan Adrian

Sursa: Crihan-Construct.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!