Bancile pentru locuinta isi vor promova in comun interesele

de Marcel Buciuman in Financiar

Cele doua banci pentru locuinte ce activeaza in Romania, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte au anuntat infiintarea Asociatiei Banca pentru locuinte Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), pentru promovarea si dezvoltarea in comun a activitatii de economisire-creditare in sistem colectiv, dar si pentru acordarea de consultanta in domeniu.

 

"Prin infiintarea Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania incercam sa promovam interesele bancilor pentru locuinta printr-o singura voce. Este inca nevoie de un efort sustinut pentru dezvoltarea sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ in Romania. In plus, experienta altor tari arata ca o astfel de asociatie are o contributie mult mai eficienta in activitatea de promovare decat daca acest lucru ar fi facut de fiecare institutie in parte. Suntem la inceput, avem planuri concrete de actiune si speram, ca in viitor, sa avem cat mai multi membrii", a declarat Ionut Costea, presedintele ABDLR si CEO Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

"Infiintarea Asociatiei bancilor pentru locuinte a fost necesara datorita particularitatilor pe care bancile noastre le detin fata de bancile universale" a afirmat Petre Tulin, Presedintele HVB Banca pentru Locuinte si Vicepresedinte al Asociatiei. "Chiar daca momentan asociatia noastra reuneste doar doua entitati, cat de curand, numarul membrilor va creste, marind forta si prestigiul organizatiei noastre".

 

Relativ noi pe piata bancara romaneasca, produsele oferite de bancile pentru locuinte au doua componente : economisirea si creditarea. Contractantii unor astfel de produse trebuie sa economiseasca pentru o perioada de timp, dupa care vor putea obtine credite cu dobanzi sub nivelul pietei. Valoarea creditului va fi proportionala cu suma economisita.

Intrucat un astfel de sistem de economisire-creditare incurajeaza economisirea, cu efecte benefice pentru controlul inflatiei, statul s-a implicat in sustinerea lui prin acordarea pe toata perioada de economisire a unei prime de stat anuala, care in acest moment este de 15% pe an, dar nu mai mult de 150 de euro, pe langa dobanda oferita de banca.

Creditele obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte.

 

In tarile europene, astfel de produse sunt larg raspandite, pana in prezent fiind incheiate circa 45 de milioane de contracte de economisire-creditare, dintre care sase milioane numai anul trecut. Bancile specializate in activitatea de economisire creditare pentru domeniul locativ sunt foarte sigure si performante in procesul intermedierii financiare. Ele inregistreaza un nivel al creditelor neperformante de numai 0,02%, fapt ce le permite sa reduca in mod semnificativ costurile intermedierii si marjele de dobanda.

 

Atat Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A. cat si HVB Banca pentru Locuinte S.A. sunt membre ale Federatiei Europene a Bancilor de Economisire Creditare.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!