Case de lemn

in Case ecologice

Material oferit de blogul Noi construim
 
Multi considera casele de lemn doar un compromis, o alternativa ieftina la constructiile “serioase” din zidarie si beton. Din pacate, lipsa de cunostinte si tehnologie a dus la construirea multor case de lemn cu diverse deficiente, fapt care a intarit ideea ca acest sistem constructiv nu este la fel de durabil si confortabil in comparatie cu cel clasic.

 

 

Casa din barne de lemn Totusi, cred ca se pot construi si in Romania case de lemn la standarde si costuri care sa nu le plaseze in inferioritatea altor sisteme constructive prin respectarea catorva principii:
 
1. Adaptarea tehnologiilor la materia prima disponibila pe piata din Romania sau importarea de material care sa satisfaca niste cerinte riguroase de calitate. Altfel spus, nu se pot construi case din cheresteaua de lemn, care se gaseste in depozitele de materiale de constructii – aceasta se poate utiliza eventual pentru cofraje sau constructii provizorii.
 
2. Montarea structurii si a finisajelor fara “inventii” ad-hoc, adica aplicarea unor solutii constructive conforme cu normele, testate si acceptate de catre specialisti. Atat proiectantii cat si constructorii din Romania trebuie sa invete din experienta celor care construiesc astfel de case cu succes de zeci de ani de zile iar in lipsa unor norme nationale specifice pentru case din lemn este mai bine sa adopte detalii din normativele altor tari decat sa incerce “redescoperirea apei calde”
 
3. Dimensionarea corecta a fundatiilor si a structurii de lemn, prin asta intelegind calculul elementelor la conditiile de exploatare, dar in nici un caz supradimensionarea nejustificata care duce la cresteri de pret.
 
Ca si in cazul altor materiale de constructii si in cazul lemnului exista mai multe sisteme de constructie din care cele mai intalnite sunt:
 
1. Case din lemn masiv – peretii de rezistenta fiind alcatuiti din barne de lemn, asezate pe orizontala (gen cabana).
 
2. Case cu structura din stalpi si grinzi din lemn sau lemn lamelar, distribuite rar (distantele intre stalpi fiind de ordinul metrilor) .
 
3. Case a caror structura este constituita de peretii alcatuiti din elelmente verticale dese (montanti) amplasate la distanta de cca 40-60cm si plansee cu grinzi amplasate de asemenea la pas de cca 50cm. Acest gen de constructie este foarte utilizat mai ales in Statele Unite (cca 90% din locuintele unifamiliare) si Canada unde se numeste “light frame constructions” si este cunoscut in Romania sub denumirea de “case (din lemn) americane”. Datorita avantajelor si raspandirii pe care o are acest sistem constructiv merita sa detaliez cateva aspecte caracteristice:
Fundatia este in general din beton, dar datorita greutatii mici a structurii, este mai economica decat pentru o casa din zidarie.
Peretii sunt practic un sandwich format din panourile de inchidere (placaj, OSB, fibrogips, gips-carton, etc.) care prinde la mijloc montantii, iar in spatiul dintre acestia izolatia termica ...

Citeste articolul integral

Sursa: Noi construim

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!