Procesul de amenajare pentru curtea casei poate sa aduca o multime de satisfactii, dar se poate dovedi pe alocuri plin de provocari. Avand in vedere ca un astfel de proces se poate intinde pe o perioada lunga si poate fi, de asemenea, si costisitor, este de preferat sa faci o analiza atenta inainte sa te apuci de treaba.
Iar in cazul in care planuiesti sa-ti inchizi curtea, este important sa verifici daca ai nevoie de autorizatie de constructie pentru gard. Descopera in materialul urmator o serie de idei si recomandari utile care te pot ajuta sa-ti construiesti un plan eficient inainte sa demarezi lucrarile!
Cand ai nevoie de autorizatie de constructie pentru gard
Transformarea spatiului exterior se poate dovedi un proces complex, in functie de preferintele si nevoile fiecarei persoane. Daca ai in vedere si amplasarea unui gard, este important sa iti iei toate masurile necesare ca sa te asiguri ca respecti reglementarile legale. In general, este nevoie de autorizatie daca gardul depaseste o anumita inaltime (de exemplu, 2 metri), daca este amplasat langa o intersectie sau daca este construit pe un teren comun sau din materiale grele. Este de preferat insa inainte sa incepi acest proces sa verifici la primarie daca ai nevoie sau nu de autorizatie. De obicei, aceste reguli se impun daca afecteaza vizibilitatea, se afla pe limita de proprietate sau influenteaza vecinii.
Construieste-ti bugetul
Un alt aspect esential in amenajarea curtii il reprezinta bugetul. Inca de la inceput este bine sa te organizezi ca sa vezi exact ce presupune, de fapt, un astfel de proces pentru curtea ta si daca poti acoperi cheltuielile. Poate in prima faza ti se pare un lucru banal, pe parcurs vei vedea insa ca sunt costuri destul de mari. Cheltuielile se pot acumula rapid. Pe langa plante si seminte de iarba, e bine sa aloci buget si pentru sol, mulci, borduri, materiale pentru alei sau terase (piatra, beton), iluminat, irigatii si, eventual, forta de munca, daca e nevoie.
Fa-ti o schita
Incearca sa faci o schita in care sa redai proiectul pentru curtea ta. Nu trebuie sa fie o imagine profesionala, ci un desen care sa te ajute sa vizualizezi cum vrei sa arate spatiul exterior al casei tale. Cu acest prilej poti sa identifici unde vrei sa fie amplasate elementele-cheie, cum ar fi aleile, straturile de flori si zonele de relaxare. In acest sens, te poti folosi de o aplicatie online ca sa creezi o simulare a curtii tale. Aceasta idee te poate ajuta sa economisesti timp si bani.
Gandeste-te cum vrei sa folosesti spatiul verde
Un alt factor important in curtea locuintei il reprezinta spatiul verde. Este important sa te gandesti cum vrei sa-l folosesti. Vrei sa fie o zona de joaca pentru copii, sa-l utilizezi ca loc de socializare sau vrei sa-l folosesti ca loc pentru gazon? Gandeste-te ce presupune intretinerea lui, ca efort si costuri, si daca esti pregatit sa-ti asumi aceste lucruri.
Nu uita si de un loc de relaxare
Daca dispui de o suprafata mai mare in curtea casei, ideal ar fi sa profiti si sa-ti creezi si un loc de relaxare, in care sa petreci serile de vara. Adu o canapea, o masa din lemn, dar si scaune confortabile, recomanda cei de la goodhousekeeping.com. Mizeaza pe elemente sic in amenajare pentru un decor deosebit si un loc confortabil.
Sursa foto: pexels.com