in Recomandari
In contextul schimbarilor climatice in care temperaturile sunt din ce in ce mai fluctuante, o recolta bogata si sanatoasa depinde de o abordare moderna de protectie a culturii de grau. Dar ce presupune o astfel de abordare?
Considerarea a patru criterii de baza: preventia, cunoasterea simptomelor, alegerea tratamentelor adecvate si prognozarea bolilor. Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii despre fiecare dintre ele.
Aplicarea unor masuri preventive pentru combaterea bolilor se poate dovedi mai eficienta decat tratarea lor deoarece, daca acestea se instaleaza in culturile de grau, devin mai greu de combatut si pot duce la pierderi mari de productie. De aceea, ca fermier care-si doreste sa aiba viziune pe termen lung, nu doar scurt sau mediu, poti tine cont de urmatoarele recomandari de preventie:
Pentru ca folosirea metodelor de preventie reduce riscul aparitiei bolilor, dar nu garanteaza minimizarea sa completa, urmatorul pas pe care este important sa-l faci este sa te documentezi despre simptomele bolilor si despre ciclul lor de evolutie. Iata detaliile pe care trebuie sa le stii despre cele mai comune boli ale graului:
Pe langa cele amintite mai sus, si patarea in ochi a bazei tulpinii este una dintre bolile graului care pot produce pagube insemnate. Pierderile medii de productie cauzate de aceasta infectie fungica sunt estimate la 0,6-0,7 t/ha, motiv pentru care este important sa o recunosti din timp.
Pentru ca fiecare agent patogen raspunde diferit la fungicide, este important sa alegi produsele potrivite in functie de boala pe care doresti sa o previi si sa o tratezi, dar si in functie de anotimp. Si asta pentru ca, asa cum stii, unele boli apar primavara devreme (fainarea, patarea reticulara, septorioza) sau mai tarziu (ruginile, ramularia, fuzarioza).
Ca sa tii cont de toate aceste aspecte fara prea multe batai de cap, poti sa folosesti tehnologia XRi. Ce inseamna asta? Tehnologia XR este o solutie care ofera protectie completa impotriva agentilor patogeni, pe intreaga perioada de vegetatie a cerealelor.
Elementul X al tehnologiei XR este dat de substanta activa Xemium® a carei structura moleculara este unica si ii permite sa treaca prin mediile hidrofile si lipofile pentru a atinge precis si rapid agentul patogen. Xemium® asigura si protectie de incredere pe termen lung, prin depozitele formate sub forma de cristale pe frunze, care se elibereaza treptat.
Elementul R al tehnologiei XR este Revysol® - un izopropanol - azol din grupa chimica a triazolilor care ofera un control exceptional impotriva bolilor la cereale, dar care are si efect curativ extraordinar, avand selectivitate foarte buna, indiferent de conditiile climatice.
Si prognozarea bolilor joaca un rol important in prevenirea si combaterea lor, deoarece iti permite sa anticipezi aparitia agentilor patogeni si sa iei masuri preventive la momentul potrivit.
Un instrument foarte util pe care il poti folosi in acest sens este aplicatia AgAssist care iti ofera urmatoarele beneficii:
Iar pentru asistenta pe tot parcursul sezonului, poti sa folosesti AgSolutions Finder - platforma care iti ofera cele mai bune sfaturi pentru probleme specifice legate de protectia semintelor si a culturilor. Pentru a primi toate informatiile de care ai nevoie, nu trebuie decat sa introduci cateva detalii despre cultura ta.
In concluzie, o strategie eficienta de preventie si combatere a bolilor la grau se bazeaza pe integrarea acestor patru criterii de baza. Prin respectarea lor, poti sa obtii o cultura sanatoasa si un randament optimizat.
Sursa foto: Shutterstock