in Diverse
O casa cu piscina este o veritabila oaza de relaxare pentru toata familia si, probabil, si pentru prieteni. Pentru a te bucura in deplina siguranta de acest beneficiu, este important sa cunosti si sa respecti cateva reguli de siguranta. In cele ce urmeaza, punctam care sunt cele mai importante elemente ce te vor ajuta sa asiguri corect aceasta zona, astfel incat sa ramana doar un spatiu placut si sigur pentru toti membrii si oaspetii familiei.
In mod cert, nu toata lumea stie sa inoate. Aceasta este primul lucru pe care trebuie sa-l constientizezi, daca ai un bazin in curte. In plus, chiar si cei care stiu sa inoate ar putea sa fie suprinsi, in cazul in care cad in piscina pe nepregatite ori daca apa este prea rece ori prea putina.
In consecinta, zona unde se afla piscina trebuie asigurata cu un gard de protectie, care sa fie bine inchis si suficient de rezistent si de inalt pentru a oferi protectie garantata copiilor, celor care nu stiu sa inoate si celor care, in diferite situatii, pot ajunge in curtea ta si nu stiu de existenta piscinei. Un astfel de gard trebuie sa fie pliabil si sa poata fi montat usor si rapid, atunci cand piscina nu este supravegheata.
Un alt element util, ce completeaza elementele de siguranta, este bordura pentru piscina, realizata din materiale cu proprietati antialunecare.
Zona in care se afla piscina trebuie luminata, tot ca masura de siguranta. Foloseste sisteme cu senzor, care se aprind atunci cand detecteaza miscare, sau reflectoare cu baterii solare, pentru serile calde. Acestea semnaleaza existenta piscinei, mai ales atunci cand aceasta este nefolosita si ramane neingradita ori neacoperita.
Supravegheaza cu atentie copiii, persoanele care nu stiu sa inoate, chiar si animalele de companie, atunci cand piscina este folosita, in zilele calde de vara. Tocmai animatia din jurul acesteia poate face sa treaca neobservate situatiile potential periculoase ori riscante.
In perioada sezonului rece sau ori de cate ori piscina nu este utilizata, acopera luciul de apa cu o prelata. Acoperirea poate fi facuta cu ceea ce se numeste pool cove, realizat din materiale rezistente: vinil, plastic sau material textil hidroizolat.
Eficienta acestui covor sta in calitatea materialelor din care este realizat si in modul in care este fixat pe margine. Daca este bine ancorat si bine intins, ofera siguranta deplina, pentru ca poate sustine greutatea unui om.
Este bine de stiut ca exista covoare de vara, mai subtiri, care protejeaza impotriva impuritatilor si previn evaporarea, dar care nu garanteaza siguranta deplina, si covoarele de iarna, groase, care "sigileaza" piscina. Indiferent de tip, se intind doar peste bazinul complet plin.
Pool cove pot fi manuale sau automate. Cele automate se retrag si se extind cu ajutorul unui motor electric si ofera o optiune mai comoda, dar sunt mai scumpe.
Apa este un mediu propice pentru transmiterea bacteriilor si a altor agenti patogeni, astfel ca a tine cont de calitatea apei este un alt element de siguranta. Cele mai simple solutii sunt filtrarea si aditivarea apei folosind clor.
Filtrarea presupune o circulare continua a apei, folosind curgerea gravitationala si adaugarea continua de apa curata. Aceasta implica un consum ridicat de apa si, uneori, de curent electric, daca se folosesc pompe.
A doua solutie este adaugarea de clor. Exista pastile speciale, care se dizolva in apa si care o purifica. Important este sa fie respectata proportia de clor la volumul de apa din bazin si sa se tina cont de procesul de evaporare, pentru a pastra o concentratie corecta a clorului in apa.
Pentru ca piscina din curte sa fie doar o sursa de buna dispozitie si relaxare, nu subestima niciodata importanta masurilor de siguranta!
Sursa foto: shutterstock.com