Ce trebuie sa stii inainte de a-ti cumpara panouri solare pentru casa

in Case ecologice

Cu siguranta ai vazut peste tot noile trenduri cu panouri solare si te-ai gandit daca merita sa faci o investitie de viitor. Documentarea pentru alegerea, instalarea si intretinerea acestora poate fi uneori anevoioasa, iar unele firme de consultanta te pot suprataxa. Iata cateva aspecte care te vor ajuta sa iti alegi singur panourile solare.

Panouri solare Romstal

Ce sunt panourile solare, cum functioneaza si care sunt beneficiile lor

Panourile solare reprezinta dispozitive care utilizeaza si capteaza radiatia solara pentru a o transforma in sursa de energie. Practic, aceste panouri solare absorb caldura si lumina soarelui prin celulele din componenta si le transforma in curent continuu sau le folosesc pentru incalzirea apei. In cazul panourilor fotovoltaice, curentul continuu este trecut printr-un convertor si apoi transmis mai departe catre electrocasnice.

Printre beneficiile principale ale panourilor solare se afla independenta energetica, folosirea unei surse naturale infinite, sustenabile si regenerabile de energie, costuri mai mici privind facturile la energie, dar si intretinerea usoara pe termen lung.

Cum sa iti alegi panourile solare si unde sa le montezi

In primul rand, trebuie sa te decizi ce iti doresti de la un panou solar: sa iti produca energie pentru toata casa sau sa iti incalzeasca doar apa menajera. Exista numeroase firme de consultanta care te pot ajuta in alegerea ta. In functie de preferinte, poti opta pentru panouri solare fotovoltaice sau pentru sisteme solare de incalzire a apei. Cele din urma vor functiona doar pe parcursul verii sau cat timp este cald afara si trebuie achizitionate cu un boiler.

Dimensiunea boilerului o vei alege in functie de necesarul tau. Fa o medie lunara de litri de apa consumati, iar calculul te va ajuta la alegerea dimensiunii optime. Apoi, poti alege cate tuburi vidate vor fi necesare pentru sistemul de captare a razelor soarelui. Si aici, calculul este simplu: pentru fiecare 50 de litri de apa este necesar cate un metru patrat de panouri. Spre exemplu, un boiler de 200 de litri necesita 2 unitati, adica aproximativ 40 de tuburi vidate, iar acest sistem este suficient pentru 2-4 persoane.

In cazul in care optezi pentru panouri fotovoltaice, pentru acestea exista mai multe variante. Cele mai cunoscute si raspandite sunt:

  • monocristaline - sunt cele mai eficiente si au cel mai bun randament, adica ofera cea mai mare productie;
  • policristaline - sunt mai putin eficiente, dar in schimb au un cost de achizitie mai mic;
  • amorfe thin Film - sunt recunoscute pentru flexibilitatea lor si sunt folosite la suprafetele curbate, sunt mai ieftine, dar si mai ineficiente.

Atunci cand cauti panouri fotovoltaice, uita-te la eficienta, suprafata pe care vrei sa le montezi si calculeaza necesarul mediu de kWh lunar. In functie de acesti factori poti alege cea mai buna varianta pentru tine. Nu are rost sa iti iei un echipament foarte scump si sa suporti costurile de mentenanta aferente, daca nevoile tale sunt acoperite de unul cu pret accesibil.

Cel mai indicat loc de a monta panourile solare este acoperisul casei, adica punctul cel mai inalt si unde nu bate umbra. apoi, pentru ca panourile sa se "bucure" de cat mai mult soare, ideal este sa le orientezi spre sud.

Cum sa intretii panourile solare

Este recomandat ca lucrarile de mentenanta sa fie efectuate anual si de o echipa specializata, insa exista cateva verificari pe care le poti face si singur, in mod regulat:

  • Asigura-te ca panoul nu este acoperit de praf. In caz contrar, curata-l sau spala-l;
  • Asigura-te ca boilerul si pompa nu prezinta scurgeri;
  • Asigura-te ca presiunea din circuitul solar este optima;
  • Verifica daca antigelul solar are un nivel de inghet optim si presiunea din circuitul solar este in parametri. Daca nu, completeaza cu antigel sau inlocuieste-l;
  • Asigura-te ca tevile de legatura dintre panoul solar si casa au izolatia in stare buna;
  • Verifica ca pompa sa nu aiba nicio problema de functionare.

Viitorul este rezervat sustenabilitatii. Daca vrei sa contribui la protejarea planetei, dar sa si beneficiezi de pe urmele tehnologiei, atunci panourile solare reprezinta raspunsul tau. in acest fel iti vei reduce substantial costurile cu energia, vei creste valoarea imobilului tau, vei deveni independent din punct de vedere energetic si, bineinteles, vei contribui la protejarea mediului inconjurator.

Sursa foto: Pexels.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!