Unul dintre primele lucruri pe care oaspetii il observa atunci cand intra in casa ta sunt usile interioare.
Cu toate acestea, in ceea ce priveste renovarea locuintei, inlocuirea acestor usi este adesea trecuta cu vederea.
Usile interioare au o durata de viata limitata. Fie ca ne gandim la cei mici care se agata de ele in joaca, animale de companie care le zgarie, fie la praf si murdarie care se aduna in colturi si crapaturi, usile tale vor arata semne de uzura in timp. Prin urmare, cand mai cauti modalitati de a imbunatati aspectul casei tale, gandeste-te si la inlocuirea usilor interioare.
Daca n-ai mai facut acest lucru pana acum, specialistii de la Materiale.ro ti-au pregatit un ghid complet.
Pentru a alege usile de interior potrivite, este important sa iei in considerare stilul si designul casei, precum si preferintele personale in ceea ce priveste estetica. Exista o varietate de modele disponibile, de la cele traditionale, cu panouri din lemn, pana la cele moderne, din sticla sau finisaje lucioase.
Fiecare model se poate potrivi cu diferite stiluri de design interior, asa ca evalueaza cum se incadreaza acesta in decorul existent. De exemplu, usile cu panouri din lemn pot adauga un aspect clasic si cald, in timp ce usile din sticla pot oferi lumina si transparenta in incapere.
Un alt aspect important de luat in considerare in inlocuirea usilor de interior este materialul din care acestea sunt fabricate. Fiecare material are propriile sale avantaje si dezavantaje.
Lemnul este un material popular si durabil, care poate adauga un aspect cald si natural in incapere. Sticla poate fi o alegere excelenta pentru spatiile care necesita lumina si transparenta, precum baile sau holurile. Metalul ofera un aspect modern si industrial, in timp ce PVC-ul este o optiune mai economica si durabila.
Indeparteaza usa veche
Incepe procesul inchizand usa pana mai ramane un spatiu mic intre usa si cadrul lateral. Stai pe partea laterala a usii, cea cu balamalele. Scoate mai intai stiftul balamalei inferioare si continua aceeasi miscare pana la cea superioara. in caz contrar, exista riscul de accidentare.
Daca unele balamale nu mai stau la locul lor asa cum ar trebui, foloseste o surubelnita cu cap plat si un ciocan pentru a le scoate. Pune varful surubelnitei sub partea superioara a stiftului si loveste usor cu ciocanul pana cand stiftul aluneca.
Masoara usa si tocul usii
Potrivirea si inchiderea corecta a unei usi este cheia unei locuinte functionale si armonioase. Prin urmare, ia-ti timp pentru a efectua masuratorile corecte. Cu cat dimensiunile sunt mai precise, cu atat noile usi interioare vor functiona mai bine.
Taie noua usa de interior conform masuratorilor (daca este cazul)
Acum este timpul sa potrivesti noua usa cu masuratorile efectuate. Poarta ochelari de protectie si dopuri de urechi atunci cand utilizezi uneltele electrice pentru a taia usa.
De asemenea, foloseste-te de usa veche ca sablon pentru instalarea balamalelor pe usa noua. Marcheaza usor cu un creion partea superioara si inferioara unde ar trebui sa fie balamalele.
Agata noua usa de interior
Tine usa in pozitia de deschidere si intercaleaza articulatiile balamalelor. Odata ce toate balamalele sunt aliniate, cere ajutorul unei persoane din casa sa introduca stifturile acestora.
Testeaza usa, asigurandu-te ca se balanseaza usor si ca zavorul cupleaza placa de lovire de pe tocul usii. Daca este necesar, repozitioneaza placa de lovire.
Daca usa scoate sunete atunci cand o inchizi, indoaie usor lamela metalica care se afla in interiorul placii de lovire.
Daca urmatoarele semne iti suna familiar, poate ca ar fi timpul sa inlocuiesti usile de interior existente:
Stilul usii nu mai este la moda. Chiar daca functioneaza, stilurile invechite pot avea un impact negativ asupra esteticii si valorii unei case in momentul inchirierii/vanzarii.