Centralele pe peleti ofera o modalitate eficienta de a incalzi o locuinta folosind o sursa de energie regenerabila. Daca sunteti in cautarea unor surse de caldura in afara semineelor cu propan, sobele cu peleti pastreaza aspectul sobelor traditionale. Acestea functioneaza mai eficient, fara multe dintre dezavantaje.
Centralele pe peleti ofera o modalitate eficienta de a incalzi o locuinta folosind o sursa de energie regenerabila. Daca sunteti in cautarea unor surse de caldura in afara semineelor cu propan, sobele cu peleti pastreaza aspectul sobelor traditionale. Acestea functioneaza mai eficient, fara multe dintre dezavantaje.
Centralele pe peleti ard peleti de lemn despre care se stie ca sunt economici in comparatie cu alte tipuri de combustibil. Alte tipuri de combustibili fiind bustenii, uleiul de incalzire sau electricitatea. Sunt usor de intretinut in comparatie cu sobele cu busteni si ard foarte curat. Puteti sa va umpleti semineul dimineata si sa il lasati sa arda timp de 16 sau mai multe ore inainte de a fi reumplut. Centralele pe peleti sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Asta le face o alegere din ce in ce mai populara in multe locuinte.
Peletii de lemn sunt incarcati mai intai in buncarul care este de obicei situat pe partea inferioara sau in partea superioara a semineului. Un melc, care este un dispozitiv similar cu un surub lung, livreaza peletii in vasul de ardere din buncar. Viteza melcului va determina cat de fierbinte devine semineul. Oala de ardere amesteca combustibilul si aerul pentru a crea focul, iar cenusa de la ardere este colectata in vasul de cenusa care va trebui curatat in mod regulat.
Centralele pe peleti folosesc sistemul de incalzire care arde peleti de rumegus comprimati din deseuri de lemn. Peletii de lemn sunt depozitati intr-un buncar, situat in partea superioara. Acest buncar are un melc care alimenteaza peletii spre ardere. Acestia ulterior ajung sa se aprinda cu ajutorul unui hot rod electric. Peletii sunt arsi intr-o camera de ardere, acolo fiind eliberata caldura si producandu-se flacari.
Caldura produsa din procesul de ardere este transferata in locuinta, printr-o schimbator de caldura. Acesta consta de obicei intr-o serie de tuburi sau aripioare. Un ventilator sufla aer peste schimbatorul de caldura, care circula aerul cald in intreaga camera. Pe masura ce peletii ard, se aduna o cantitate mica de cenusa care este produsa de ei. Aceasta se aduna intr-o tava de cenusa in partea de jos a centralei. Aceasta cenusa trebuie indepartata in mod regulat pentru a asigura un flux adecvat de aer si o ardere eficienta.
Majoritatea centralelor pe peleti au un panou de control care va permite sa reglati temperatura si viteza ventilatorului. Unele modele au si termostat care regleaza automat puterea de caldura. Termostatul fiind folosit pentru a mentine o temperatura constanta. Centralele pe peleti sunt o modalitate eficienta si convenabila de incalzire a casei folosind combustibil din biomasa regenerabila.
Un proces de convectie este utilizat pentru a incalzi o camera folosind o soba pe peleti, care nu este acelasi lucru cu un semineu traditional. Aerul cald creste, iar pe masura ce un gaz creste in temperatura, acesta devine mai putin dens si mai usor. Drept urmare, aerul cald se ridica deasupra aerului mai rece.
Ventilatorul de convectie de pe centrala pe peleti trage aer rece din camera care trece apoi peste foc si il face sa arda mai fierbinte. Acest proces asigura, de asemenea, ca peletii ard uniform. Aerul incalzit se deplaseaza printr-un schimbator de caldura care transfera aer cald curat in camera. Suflanta de evacuare elimina gazele de esapament printr-o teava ingusta din afara spatelui aragazului.
Pe masura ce peletii ard, ei produc caldura, care este transferata in aerul din jurul centralei. Aerul cald se ridica apoi, iar aerul rece este atras pentru a-i lua locul, creand un flux continuu de aer cald. Acest lucru ajuta la distribuirea uniforma a caldurii in intreaga locuinta. Multe centrale pe peleti folosesc si ventilatoare pentru circularea aerului cald, facandu-le si mai eficiente.
Centralele pe peleti sunt actionate de un termostat. Schimbarea termostatului va controla cati peleti sunt introdusi din melc in camera de ardere. Cu cat se utilizeaza cantitatea mai mare de peleti, cu atat va fi mai mare temperatura focului. Exista doua tipuri de sobe cu peleti: sobe cu insert si sobe autoportante. Centralele existente pot fi echipate cu insertii de ardere a peletilor de lemn care se aerisesc in cos.
Sobele independente cu evacuare proprie sunt, de asemenea, o optiune populara pentru cei care nu au un semineu in casa lor. Exista o gama larga de diferite dimensiuni, caracteristici si optiuni disponibile pe centralele pe peleti, in functie de nevoile dumneavoastra unice. Termostatul regleaza temperatura din camera, pornind si stingand centrala dupa cum este necesar. Acest lucru ajuta la mentinerea unei temperaturi constante, impiedicand functionarea inutila a centralei.
Unele modele pot avea chiar functii avansate, cum ar fi termostate programabile, care va permit sa setati diferite temperaturi in diferite momente ale zilei.
Centralele pe peleti sunt in general considerate a fi o varianta mai curata decat centralele traditionale cu lemne. Acestea produc niveluri mai scazute de particule si alti poluanti. Cu toate acestea, ca orice proces de ardere, arderea peletilor de lemn pot produce emisii. Emisiile fiind dioxid de carbon (CO2), monoxid de carbon (CO) si oxizi de azot (NOx). Aceste emisii pot contribui la poluarea aerului si la schimbarile climatice daca nu sunt gestionate corespunzator.
Cantitatea de poluare produsa de o centrala peleti 35 kw depinde de calitatea peletilor, eficienta procesului de ardere si frecventa si durata de utilizare. Cand centralele sunt folosite cu peleti de inalta calitate, acestea pot produce niveluri relativ scazute de emisii. Comparativ cu centralele pe lemne, diferenta este foarte mare.
Pentru a minimiza impactul asupra mediului inconjurator, este recomandat sa folositi peleti de inalta calitate. Acestia sa fie fabricati din surse durabile, de asemenea sa intretineti aparatul in mod regulat. Este nevoie de intretinerea aparatului pentru a asigura arderea corespunzatoare si sa maximizeze eficienta si sa minimizeze emisiile. De altfel, este important sa urmati reglementarile si liniile directoare locale cu privire la instalarea si functionarea aparatelor de ardere. Este necesar si acest pas pentru a asigura ca sunt utilizate in siguranta si in mod responsabil.
Aici sunt depozitati peletii si introdusi in vasul de ardere. Acesti peleti sunt depozitati in ceea ce se numeste "palnia". Aceasta este in esenta o zona in care se toarna peletii avand parti inclinate. Acest lucru ajuta peletii sa se deplaseze in jos prin buncar atunci cand sunt necesari. In functie de modelul de soba pe peleti selectat, buncarul poate fi situat fie in partea de sus, fie in partea de jos a sobei.
Acesta este un surub lung care muta peletii din buncar in vasul de ardere. Semanand cu un surub lung, melcul este un dispozitiv motorizat care ajuta la livrarea peletilor din buncar in camera de ardere. Pe masura ce se roteste, ajuta la tragerea peletilor in jos din buncar, de-a lungul melcului pana la capat, unde pica in camera de ardere. Snecul este o parte deosebit de importanta a unei sobe pe peleti, deoarece este partea care ajuta la controlul temperaturii camerei de ardere.
Aici peletii sunt aprinsi si arsi pentru a produce caldura. Oala de ardere este de obicei echipata cu un sistem de evacuare a fumului, care elimina gazele de ardere in exteriorul casei sau al cladirii. Acest sistem de evacuare a fumului poate fi conectat la un cos de fum sau la un sistem de evacuare a aerului.
Aprinderea este o componenta importanta a unei centrale pe peleti si se refera la procesul de initiere a combustiei in camera de ardere a centralei. In mod normal, intr-o centrala pe peleti, aprinderea se realizeaza automat, prin intermediul unui aprinzator electric sau al unui sistem similar de aprindere. Acesta este un element electric care aprinde peletii din vasul de ardere.
Acesta ajuta la aspirarea aerului prin vasul de ardere si la evacuarea gazelor de ardere in exterior. Intr-o centrala pe peleti, combustibilul este ars intr-un cazan pentru a produce caldura, iar acest proces produce gaze de ardere, inclusiv monoxid de carbon si alte substante toxice. Ventilatorul de evacuare are rolul de a evacua aceste gaze din cazan si de a le expulza in exteriorul cladirii, prin intermediul unei cosuri de evacuare. In acelasi timp, ventilatorul de evacuare mentine o presiune negativa in interiorul cazanului, ceea ce ajuta la mentinerea unui proces de ardere eficient.
Acesta este un sistem de tuburi sau aripioare care transfera caldura de la gazele de ardere in aerul care este suflat in camera.
Acesta sufla aerul incalzit in camera. Acest aer rece este trecut peste un schimbator de caldura care se afla deasupra camerei de ardere. Aceasta incalzeste aerul pe masura ce trece. Acest aer curat incalzit este apoi eliberat in spatiul de locuit, incalzindu-l.
Un panou de control este o componenta importanta a unei centrale pe peleti. Acesta controleaza si monitorizeaza functionarea centralei, asigurandu-se ca aceasta functioneaza in mod eficient si sigur.
Producatorii de centrale pe peleti au facut sobele lor usor de utilizat si usor de configurat, utilizat si controlat. Ca atare, majoritatea sobelor pe peleti vor veni cu un panou de control, care este de obicei situat in partea de sus a sobei. Multe panouri de control vor include un afisaj LED/LCD, astfel incat sa puteti vedea clar ceea ce faceti.
Majoritatea componentelor unei sobe pe peleti vor fi controlate automat. Acest lucru ajuta la eliminarea erorilor utilizatorului si se asigura ca soba dumneavoastra mentine raportul corect combustibil/aer pentru a crea o ardere eficienta. Unele dintre cele mai avansate sobe pe peleti vin si cu functii de control suplimentare, cum ar fi controlul smartphone-ului. Acest lucru inseamna ca puteti controla de la distanta soba cu peleti folosind smartphone-ul.
Majoritatea centralelor pe peleti vin cu comenzi automate, dar va permite sa schimbati si manual setarile. Puteti modifica cu usurinta setari precum pornirea sau stingerea automata a sobei. De asemenea, zilele saptamanii in care sa functioneze si nu in ultimul rand, temperatura camerei.
Componentele care sunt de obicei controlate automat includ:
Inainte de a achizitiona o centrala pe peleti eficienta pentru locuinta ta, citeste cu atentie articolul celor de la Dolinex despre aceste sisteme de incalzire.