Ai in plan montarea unei fose septice si nu stii cum sa procedezi? Iata cele mai importante reguli!

in Ghid Practic Casa

Deversarea apelor uzate din locuinta este una dintre provocarile cele mai importante pe care le intampina constructorii sau proprietarii - daca constructia este realizata in regie proprie, in lipsa unei retele de canalizare centralizate. In orice caz, legislatia din Romania nu permite demararea unui proiect de constructii fara rezolvarea acestei probleme, iar haznaua traditionala nu mai reprezinta o optiune!

Instalare fosa septica

Legal, pentru amplasarea unei fose septice, trebuie realizat un proiect tehnic, intocmit de o firma de proiectare specializata, in baza caruia se va obtine autorizatia de construire. In lipsa acestei documentatii, care arata foarte clar unde se va instala fosa, nu se va primi acceptul pentru demararea lucrarilor de executie, iar visul unui nou camin se poate narui extrem de repede.

In acest moment, singurele doua acte normative care reglementeaza amplasarea acestor fose septice sunt Ordinul 536/1997 si Hotararea de Guvern nr. 714/2022. Bineinteles, mai exista si alte referiri legislative in jurisprudenta urbanistica care fac referire la acest domeniu.

Iata cateva dintre cele mai importante reguli legislative, urbanistice si tehnice necesare instalarii unei fose septice in gospodaria proprie:

  • Fosele septice se instaleaza la o distanta de cel putin 10 metri fata de cladirile invecinate, respectiv de puturi, fantani, iazuri, lacuri si alte surse de apa. Daca aceasta distanta nu poate fi respectata, este recomandat sa va adresati primariei de care apartineti pentru gasirea unei solutii tehnice legale;
  • Fosele amplasate trebuie sa fie fabricate conform legislatiei si standardelor din domeniu. De exemplu, daca intentionati sa achizitionati un produs de calitate, o fosa septica de pe termice-distributie.ro este tot ce aveti nevoie pentru asigurarea functiilor principale de captare, filtrare, tratare si evacuare a apei uzate menajere;
  • Terenul destinat instalarii fosei trebuie sa fie plat si lipsit de copaci, astfel incat radacinile sa nu afecteze integritatea peretilor rezervorului. De asemenea, terenul nu trebuie sa fie circulat sau deschis stationarii masinilor/utilajelor;
  • Solul trebuie sa fie solid, ne-tasabil, pentru a nu pune in pericol integritatea bazinului;
  • Zona de deasupra fosei septice trebuie lasata libera, neacoperita de greutati sau alte elemente grele;
  • Proprietarii sunt obligati, la cel mult 120 de zile de la conectarea la sistem, sa se inscrie in Registrul de Evidenta a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea si Epurarea Apelor Uzate.

Inainte de a achizitiona si instala o fosa septica, este recomandat sa luati legatura cu o firma specializata sau cu un tehnician in instalatii, pentru a face cea mai buna alegere. Este important de stiut ca fosele sunt de diferite capacitati, confectionate din diverse materiale si poseda o varietate de functii.

Sursa foto: Freepik.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!